Hitri figov štrudelj

..ko nam figa dobro obrodi

Vrtejbenka  Izvor: Vrtejba
Hitri figov štrudelj
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za več sladkosnenežev

2 listnata testa

1 kg fig

12 žlic belih krušnih drobtin

5 dag masla

2 vanilijeva sladkorja

cimet po želji

Postopek

Že kupljeno listnato testo razvaljamo. Na maslu hitro popražimo drobtine, jih ohladimo in potresemo po testu. Če imajo fige trd olupek, jih olupimo, če ne, pa kar narežemo na rezine, debele nekje 0,5 cm in jih zložimo približno po polovici testa. Sladkamo po okusu, oziroma kako so same fige že sladke in potresemo s cimetom.

Zvijemo v štrudelj, premažemo s stepenim jajcem, večkrat z zobotrebcem prešpikamo in pečemo približno 30 minut.


Opombe

Drobtine lahko zamenjamo z zdrobljenimi keksi, ki nam ostajajo. V tem primeru ne potrebujemo masla, jih samo zdrobimo in posujemo po testu.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 9.9.2016 ob 8:09

Vesel

Larisa1, postopek je lepo opisan v Vrtejbenkinem receptu Mini krostate s figami (link je že pripet zgoraj), avtorica pa je tam objavila tudi sliko postopka slepe peke (slike postopka, leva fotografija). S suhimi stročnicami, ki jih pred peko naložiš v modelčke, obtežiš testo v modelčku, da med peko ne naraste preveč in da pečeno testo obdrži obliko modelčka, kar nam nato omogoči nadevanje z ustrezno količino nadeva oziroma sadja. Po suhi peki oziroma še pred nadevanjem seveda odstraniš suhe stročnice

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 9.9.2016 ob 9:18

Ti je že Katarinči odgovorila Larisa1, pa ti še jaz malo na širše.Slepo peko pečemo največkrat pri raznoraznih pitah, kjer je podlaga iz listnatega ali krhkega testa.S tem želimo predhodno malo spečt testo.S testom obložimo modelčke, pekač za pito...na testo damo peki papir in vanj vsipamo suhe stročnice, riž ali pa prav v ta namen male keramične kroglice, ki še boljše prevajajo toploto.Po približno 10-15 minutah peke odstranimo papir z stročnicami (jaz jih imam v večjem kozarcu spravljene za naslednjo slepo peko) ter nadevamo in spečemo pitice do konca.Če pečemo eno večjo pito je dobro, da po odstranitvi papirja še za en par minut pečemo pito brez nadeva v pečici.Če pito nadevamo z gostejšim nadevom nam ni treba premazat pred nadevanjem..če pa nadevamo pito, recimo z limonino kremo, ki je tekoča, pa je dobro da jo malo premažemo.Premažemo pa jo na tenko ali z marmelado, če jo nimamo pa z malo stepenim beljakom.S tem naredimo en tanek sloj, kateri ne dovolil, da se spodaj testo napije tekočega nadeva.

larisa1  

kuha že od: 16.12.2003

Št. objav: 167

Objavljeno 9.9.2016 ob 19:15

Hvala Katarinči in še posebej Vrtejbenka. Sedaj se mi pa zdi vse zelo enostavno in bo na programu velika pita z limonino kremo ob prvem "shodu" moje družine.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.