Guiness čokoladna torta

posebno sočna in čokoladasta torta z Guiness pivom

Guiness čokoladna torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 kom

Za testo:

1/4 l temnega piva Guiness (tudi Laško temno pivo bi bilo OK)

250 g masla

2 jajci

75 g grenkega kakava

400 g sladkorja

1 dl kisle smetane

čajna žlička vanilijeve esence

275 g moke

čajna žlička sode bikarbone

Za obliv:

150 g sladkorja v prahu

300 g Philadelphia sirčka ali mascarponeja

1 dl sladke smetane za stepanje

Postopek

Vzamemo tortni model premera 23 cm (jaz sem delala v pekaču premera 28 cm in zato uporabila dvojno količino, navedeno v receptu). Dno pekača prekrijemo s peki papirjem, prav tako izrežemo primerno široke trakove, s katerimi obložimo stene modela. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Pripravimo testo: v kozici segrejemo pivo in dodamo maslo, da se raztopi ter nato prisipamo sladkor in kakav ter ročno mešamo z metlico. Pustimo, da se zmes malo ohladi. V posebni skledi zmešamo kislo smetano z jajci ter vanilijevo esenco ter primešamo v čokoladno pivsko zmes. Na koncu primešamo moko, ki smo ji dodali sodo bikarbono. Pozor: testo bo močno tekoče, vendar naj vas ne skrbi. Vlijemo ga v pekač in pečemo tričetrt do ene ure na 180 stopinj. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se torta v modelu popolnoma ohladi.

Na koncu torti dodamo "kapo": z ročnim mikserjem zmešamo sirček ter sladkor v prahu, dodamo smetano in stepamo tako dolgo, da bo zmes primerne konsistence, da se ne bo stekala po robovih torte.


Opombe

Ta recept sem zasledila pri Nigelli Lawson. Osebno sem bila navdušena nad okusom, saj je torta nekaj čisto posebnega - predvsem zelo sočna in čokoladasta, grenkoba piva se ne čuti, pivo pa daje končnemu okusu svoj pečat. Mene je popolnoma navdušila.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

domška77  

kuha že od: 22.1.2013

Št. objav: 13

Objavljeno 22.3.2013 ob 18:47

Odlično, čeprav nasitno:))) Dam 5!

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 5.8.2013 ob 15:36

Končno naredila iz polovične mase v pekaču 10x30cm. Neverjetno dobro je. Tako sočno in rahlo, da se kar stopi v ustih in niti malo presladko. Zelo lepo se da narezati na kocke. Priporočam. Prilagam tudi sliko.

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 6.8.2013 ob 11:53

Vesnuska draga, tudi tvoji sliki kapo dol! Zelo lepo pečete in fotkate, punce!

suziqatro  

kuha že od: 25.4.2011

Št. objav: 2526

Objavljeno 15.8.2014 ob 19:03

Pecivo zelo lepo diši,je sočno......krema njami!

ursulinka  

kuha že od: 12.6.2008

Št. objav: 92

Objavljeno 24.9.2014 ob 18:03

Naredila tortico in okus je res odličen. Malo sem sicer zmanjšala količino sladkorja, ker ne maram preveč sladkih sladic, in na koncu je bila res super! Vas pa prosim za pomoč glede teksture - namreč v mnogih komentarjih berem, da je tortica rahla, puhasta itd. pri meni pa je (kjub odličnemu okusu) prišla bolj zbita, prav nič rahla ali mehka. Imate idejo, kako naj to naslednjič popravim? Mogoče naj dodam samo še to, da sem namesto navadne moke uporabila kamutovo moko, sem pa dodala malenkost več sode kot je v receptu (po vaših nasvetih). Je možno, da jeproblem v moki? Hvala.

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 25.9.2014 ob 13:23

Problem je v spreminjanju recepta. Tudi manj sladkorja vpliva na teksturo, moka pa pomoje tudi, čeprav s kamutovo nimam izkušenj. Je pač tako, da če spreminjamo recept moramo računati tudi s spremenjenim rezultatom.

Je pa tudi res, da je vprašanje kaj je za nekoga puhasto/sočno/zbito. Jaz bi za to torto rekla, da je taka gosta, nasitna, nikakor rahla, kot je kak biskvit. Ni pa zbita. Pa saj na slikah se tekstura kar lepo vidi.

ursulinka  

kuha že od: 12.6.2008

Št. objav: 92

Objavljeno 26.9.2014 ob 18:20

Se strinjam, da s speminjanjem sestavin spreminjamo tudi končni rezultat. Res je pa tudi, da do sedaj nisem vedela ali bi se naj zaradi malenkost manj sladkorja spremenila tudi konsistenca ali ne. dostikrat (oz. celo kar večinoma) namreč manjšam količino sladkorja v receptih. Možno se mi zdi, da je krivec moka, zato bom naslednjič poskusila še z belo. Za tudi biti, da sem jo predolgo pekla, saj sem delala v manjšem pekaču in z manj sestavin, pekla pa sem 45 min. Upam, da bo naslednjič malenskot bolj rahlo, čeprav vem, da prav zelo rahla ta tortica verjetno v nobenem primeru ni. Je pa vsekakor zelo dobra!! :) Če ima katera še kakšno idejo, kaj je mogoče treba paziti pri samem postopku (da še ni bilo napisano), pa se tudi priporočam, ker jo bom gotovo ponovno pekla! :)

Rabraminca  

kuha že od: 12.3.2005

Št. objav: 65

Objavljeno 18.1.2016 ob 22:31

Tud jaz jo naredim in prispeval bom slike. Imam pa tudi domače pivo zato bo torta res prava. Hvala za recept.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.