Grška torta

torta z mandlji, jogurtom in medom

Vendelina jr.  Izvor: moja interpretacija grškega obroka
Grška torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Za biskvitno podlago:

4 jajca

4 žlice mletih mandljev

4 žlice sladkorja (lahko tudi 4 žlice fruktoze ali pa 4 čajne žličke tekočega sladila)

1 žlica moke

1 žlica gazirane mineralne vode

ščepec soli

2 žlici vanilijeva jogurta

rum

Za kremo:

2 litra osnovnega grškega jogurta

6 vrečk želatine fix

10 dag krokanta

med

Ostalo:

maščoba za tortni model

Postopek

Ogrejemo pečico.

Ločimo rumenjake in beljake. Beljakom dodamo ščepec soli, umešamo v trd sneg. Rumenjake in sladkor umešamo, počasi dodajamo žlice mletih mandljev in na koncu še moko in mineralno vodo. V to zmes blago umešamo sneg.

Tortni model namažemo - kovinskega še pomokamo, silikonski model pa najbolje prenese topljeno maslo (ker gre potem podlaga najlepše ven).

Pečemo 20 minut na 180 stopinj.

Ko je podlaga mlačna, jo premažemo z dvema žlicama vanilijevega jogurta (če je namenjeno večjim otrokom, se jogurtu doda še malo ruma).

Pripravimo podlago in tortni obroč. Tortni obroč se obloži z alu folijo (s tem preprečimo, da bi pri odpiranju krema počila).

Umešamo 2 litra jogurta, ki mu postopoma dodajamo želatino fix. Pri peti vrečki preverimo, če so v zmesi lepo vidne sledi metlic mešalnika, če niso, dodamo še en paket.

Tako pripravljen jogurt vsipavamo v obroč. Pri prvi tretjini kreme malo pokapamo z medom in potresemo nekaj krokanta. Ta postopek ponovimo pri drugi tretjini kreme. Dokončamo vsipavanje kreme, pogladimo kremo in jo na vrhu obilno posujemo s krokantom.

Torto damo za najmanj 8 ur v hladilnik.


Opombe

Pripravljen krokant najdemo v vsakem hipermarketu pri konditorski polici. Lahko pa ga naredimo tako, da mandljeve lističe prelijemo s karamelom, počakamo 1 dan, da se zadeva strdi in naslednji dan to zadevo s tolkačem zdrobimo. Ta manever se najbolje naredi tako, da damo mandlje v silikonsko posodo, strjeno tvarino pa v vrečko za zmrzovanje in potem po njej divje tolčemo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 22.2.2008 ob 8:20

Ninja24, če daješ v kakršenkoli jogurt (lahko pa tudi v smetano) sadje, ga najprej odtajaj, posuj s sladkorjem v prahu, počakaj, da gre voda ven, potem pa tisti sirup odcedi.

Glede kombinacije okusov pa takole: jaz sem minimalistka (less is more) in pri meni je hitro "preveč informacije". Z drugimi besedami, praženi mandlji so zelo grška stvar, jogurt z medom je tudi zelo grško - in med in mandlji dajejo eno sladkasto aromo, jogurt pa potem naredi osvežilen okus. Maline so tu za moj okus malo preveč/odveč.

Če pa imaš maline, bi jaz na tvojem mestu naredila takole: v osnovno zmes jogurta bi dala 1,6 litra osnovnega jogurta in 0,4 litra (2 lončka) grškega jogurta z višnjami (je še najbolj blizu malin), za sladkobo bi pa uporabila tiste kandirane češnje, ki jih imajo na konditorsk polici. Osnovna krema bi izpadla malo bolj rozasto, namesto mandljev bi pa vmes dodajala odcejene maline in tiste kandirane rdeče zadevice. In bi dobila novo "roza grško jogurtno torto z malinami in češnjami"

V biskvit bi pa namesto mletih mandljev dala 4 žlice moke in 4 dag topljene jedilne čokolade - tako,da bi dobila čokoladno podlago. Premazala pa bi ga z mešanico jogurta in maraskina. Aja, da ne pozabim, toplo priporočam mazanje biskvitne podalge s silikonskim čopičem, ker se potem testo res lepo navlaži.

Ups, imamo sedaj že en nov recept...

piščanec  

kuha že od: 15.1.2006

Št. objav: 284

Objavljeno 5.3.2008 ob 14:18

Vendelina (oz. druge mojstrice v peki te torte), v prihodnjih dneh nameravam narediti tole torto, pa imam nekaj vprašanj (no, 2, če sem natančna). Najprej me zanima glede mandljevega krokanta, nisem tako prepričana, da ga v trgovinah v moji bližini imajo (kupila sem že lešnikovega, ampak tega ne bi dala semle), zato je čisto možno, da se bom lotila domače priprave mandljevega krokanta (verjetno pa bom še enkrat pogledala po trgovinah, da si prihranim malo dela). Ne predstavljam si čisto, v kakšnem razmerju naj bi dala mandlje in sladkor, mogoče 1:1? Ali pa več mandljev kot sladkorja? In kako bi izgledalo, če bi mandljeve lističe zmešala v stopljen sladkor in potem zmes na tanko namazala na peki papir (se vidi, da nisem delala še ničesar podobnega!) in nato strjeno zadevo razlomila?

Druga stvar, ki me zanima: kako bi se obnesel med v biskvitu namesto sladkorja, se mi zdi, da bi se tako okus biskvita lepo povezal z okusom kreme, je mogoče katera že preizkusila?

Lp,

piščanec

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 5.3.2008 ob 14:58

Piščanec, če boš dala v testo med, boš v bistvu dobila nekaj med biskvitom in medenjaki, vsekakor pa bo (pre)trdo - kar pa se ne ujema z glavno temo te torte in to je, da je zadeva rahla v vse smeri, pa vendar ne razpade.

Če ne maraš sladkorja, delaj s tekočim sladiom - jaz itak vse zadeve delam z njim in mera ene čajne žlice sladila = ena žlica sladkorja deluje. Ti pa odsvetujem zamenjavo sladkorja z medom.

Bo pa testo lepo sočno, če ga premažeš (uporabljaj čopič, je rekla stana.r, da velja to posebej poudariti) z jogurtom. V samem postopku strjevanja pa bo itak nekaj medu steklo skozi jogurt tudi na testo in bo ena nastala ena fina mehka struktura, vendar pa podlaga in krema ne bosta razpadli (pri trdih podlagah in mehkih kremah se ti zgodi, da potem, ko odrežeš kos, spodnji del preprosto pade proč - tu se pri tem receptu ne bi smelo zgoditi).

Krokant imajo pri sosedovi trgovini - tudi če ni hipermarket.

Če ga pa kljub temu ne dobiš, bi se pa zadeve takole lotila.

S karamelom. Ne se bati karameliziranja (krokanta brez karamel ni) - imaš pri Čokoladni Kulinarki tudi fotostrip od stane.r, kjer se lepo vidi, kako se sladkor karamelizira.

V eno posodo (najbolj enostavna je silionska, če je nimaš, vzemi pekač, kamor lahko daš peki papir tudi po obodu (tako, da narediš neke vrste vrečkasto zadevo, da karamel ne teče skozi špranje) in položi tja kakšne 2-3 žlice na grobo mletih mandljev (lahko tudi lističe, ampak malo lažje je z grobo mletim materialom). V drugi kozici pripravi karamel (vzemi največjo, ker boš za tale manever potrebovala kakih 5 -6 žlic, najboljši karamel se pa naredi, če sladkor zgolj pokriva dno). Skratka, sladkor pokriva dno, daš na eno žlico sladkorja eno kapljico vode in potem štedilnik na forco in čakaš, da stvar postane rjavkasta (naj bo kar rjava, ni treba z rumenim štartati) in ko je zadeva rjavkasta, jo z enim manevrom preliješ po mandljih, hitro razmešaš (in upaš, da se vsa mleta mandljeva tvarina koplje v karamelu) - počakaš, da se stvar strdi in shladi (cca 5 ur) in potem razdrobiš. Če nimaš velike kozice, delaj kupček iz ene žlice mletih mandljev in celoten manever ponavljaj. Ni tako grozno, kot je tule napisano, samo podrobno odgovori žal niso kratki.

Oziroma, če delaš zadevo prvič, poskusi najprej z eno žlico mandljeve tvarine in poglej, če je okej, ali pa je potrebno tvarino drugače razporediti, da jo bo karamel lepše pokril. Pa ne sekiraj se, če prvič ne bo čisto perfektno. Meni večina stvari od prve ne uspe, pa zaradi tega sploh ne odneham.

Perra  

kuha že od: 15.2.2008

Št. objav: 7

Objavljeno 5.3.2008 ob 16:47

Punce, eno vprašanje, ker sem še kar "nova", pa me zanima nekaj; ko spečeš torto, a jo potem vzameš ven, jo namažeš z jogurtom, daš na podlago še enkrat potem čez obroč, nato pa kremo? In nato v hladilnik, nato pa obroč stran?

Ne delaš torej ves čas v tortnem modelu?

Upam, da je vpr. razumljivo, hvala.

piščanec  

kuha že od: 15.1.2006

Št. objav: 284

Objavljeno 6.3.2008 ob 8:01

Vendelina, hvala za podroben odgovor. Z medom v biskvitu torej ne bom eksperimentirala - zadnje kar si želim je, da imam en velik trd medenjak za podlogo torti. Mandljev krokant pa izgleda da bom morala kar narediti. Včeraj sem obiskala Interspar v BTC in imajo res samo Hasselnuss krokant. Sicer grem danes še enkrat (jah, so imeli samo nekaj lončkov polnomastnega grškega jogurta z včerajšnjim rokom trajanja, da bi dali ven še nekaj svežih, jim verjetno ni padlo na misel!), ampak po pravici povedano jaz mandljevega krokanta še nisem zasledila, je pa res, da bolj malo nakupujem v drugih trgovinah (kar bo verjetno kmalu drugače!).

Vendelina, mislim, da bo priprava krokanta po tvojih navodili "laufala"!

Hvala!

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 6.3.2008 ob 9:51

Perra, tehnika je točno taka, kot si napisala, če pa pogledaš recept za Čokoladno Kulinariko, imaš zraven link s fotkami (okej, torta je drugačna, tehnika je pa enaka). In seveda, OBVEZNO folija okrog obroča, da krema ne poči pri odpiranju obroča.....

In ja, Perra, podlago iz biskvita daš po tem, ko jo premažeš z jogurtom (delaj to s silikonskim čopičem), takoj na krožnik, na katerem boš servirala torto.

Ni tako zelo zahtevno, kot se sliši.

piščanec  

kuha že od: 15.1.2006

Št. objav: 284

Objavljeno 10.3.2008 ob 8:09

Vesel

Mmmm, torta je bila odlična! Res si zasluži petico! Ravno prav osvežilna in sladka je za po dobrem kosilu.

Čisto malo sem spremenila razmerja med biskvitom in kremo, bom kar opisala, mogoče pride kateri še prav. Biskvit sem povečala za 1 jajce (in temu primerno ostale sestavine) in ker sem pekla v 26 cm modelu, sem ga lahko enkrat prerezala. Hotela sem manjšo torto (pač premera 26 cm, ker drugega modela nimam), ker nas je bilo malo manj, zato sem za kremo uporabila samo 1,2 litra grškega jogurta (8 Totalovih lončkov). Torta je bila še vedno spodobne velikosti (ne kot kakšna pita), vendar bi za večje število jedcev priporočala 1,5 litra jogurta. Več za torto 26 cm po moje ni potrebno, sploh če sta 2 plasti biskvita.

Mandljev krokant se je zelo dobro obnesel, tudi narediti ga ni težko, jaz sem ga delala iz 40 g na lističe narezanih mandljev in 80 g sladkorja. Kupiti pa se po moje mandljevega krokanta ne da, saj ga tudi na strani od Schwartaua ni (proizvajalec lešnikovega krokanta). Je pa, kot sem že rekla, priprava enostavna.

Še enkrat pohvale Vendelini, torta je res odlična!

veverica  

kuha že od: 12.11.2001

Št. objav: 1038

Objavljeno 11.3.2008 ob 22:22

Tudi pri nas smo bili navdušeni nad okusom. Pohvale!

Vsekakor pa je torta res bolj "kisle narave". Naslednjič bom zagotovo povečala količine biskvita in ga po pečenju prerezala ...

Pravzaprav je mama danes za rojstni dan dobilo torto, ki je svojo zamisel dobila v omenjeni torti, čeprav z njo pravzaprav nima dosti skupnega ;-) - biskvit sem spekla po receptu, povečala količine za eno jajce, pekla v tortnem modelu premera 23 cm; ga prerezala, namazala z malinovo marmelado in pokrila s kremo narejeno iz cca 0,75 l grškega jogurta, 1 vanilijevega jogurta in 2dcl stepene sladke smetane, seveda sem v vse skupaj vsula 3 vrečke želatine fix; smetano in vanilijev jogurt sem dodala, ker mi je bila krema pri grški torti prekisla; malin nisem odcedila, čeprav so bile zmrznjene, saj naj bi namočile biskvit; torto sem povišala še z eno plastjo bisvita, malin in kreme. Za moj okus je nastala odlična torta!!!

V glavnem, mislim, da bo tale torta odlična osnova za celo paleto popolnoma različnih, a seveda odličnih tort!

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 12.3.2008 ob 10:51

Saj to je v osnovi smisel kuhanja in izmenjave receptov - da vsak doda še kakšno osebno noto, eksperimentira in tako nadgrajuje recept. Ali pa vidi, kaj gre skupaj in kaj ne gre skupaj. Me veseli, ladies, da se zabavate ob ustvarjanju krem z grškim jogurtom.

frina  

kuha že od: 8.5.2005

Št. objav: 3472

Objavljeno 21.3.2008 ob 19:40

Torta je bila odlična, nekaj posebnega in spada v kategorijo nezahtvne priprave. Petica.

Grškega jogurta niso imeli, zato sem uporabila nemški jogort, pakiran po 1000 g, izdelan na grški način. Dala sem ga na cedilo, da bi se odcedil. Ker je bil že sam po sebi kompakten, me je prepričal, da ni treba, da se odceja dalj časa....

Zjutraj je bilo dbo hladilnika polno sladkaste tekočine, polila sem se z njo in je bilo treba očistiti cel hladilnik. Torta se je polulala, ker se jugurt ni dovolj odcedil.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.