Čokoladno lešnikova torta brez moke

enostavna, zelo dobra torta

Čokoladno lešnikova torta brez moke
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  4
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za tortni model premera 26

6 jajc

20 dag sladkorja v prahu

20 dag masla

100 g mletih lešnikov

3 žlice kakava

100 g raztopljene čokolade za kuhanje

250 ml smetane za stepanje

čokoladni opilki za okras

Postopek

Rumenjake, sladkor in maslo sobne temperature penasto zmešamo. Dodamo mlete lešnike, raztopljeno čokolado in kakav. Beljake stepemo v trd sneg in primešamo masi. Malo več kot tretjino mase damo v z maslom namazan in pomokan tortni model in damo peči v predhodno ogreto pečico (180 stopinj). Pečemo približno 50 - 60 minut, poskusimo z zobotrebcem, če je masa pečena. Preostalo maso damo v hladilnik.

Torto pustimo, da se popolnoma ohladi, nato nanjo namažemo tortno maso iz hladilnika. Smetano stepemo in jo namažemo na torto. Posujemo s čokoladnimi opilki, ali pač po želji okrasimo torto.


Opombe

Namesto lešnikov lahko vzamemo tudi orehe. Torta naj odstoji nekaj ur v hladilniku.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Emma07  

kuha že od: 19.5.2005

Št. objav: 179

Objavljeno 26.11.2008 ob 8:19

Basti,

Ali si mogoče probala? Me zanima ali je uspelo na tvoj način?!

gianja  

kuha že od: 10.11.2004

Št. objav: 203

Objavljeno 27.12.2008 ob 15:00

Sem spekla torto. Pekla sem jo 40 minut in je bila preveč pečena, na robovih že zažgana, tako da sem jo mogla obrezat. Sem že delala peciva brez moke in vem, da je treba počasi pečt in dolgo, ampak meni se je zažgala. Definitivno preveč na 180 stopinj, kakih 160 bi bilo dovolj. Ker je bilo zelo izsušeno sem polila z sokom dveh mandarin in rumom. Je prišlo prav dobro. Tudi zmes oz. kremo sem namazala kot piše v receptu in je odlično. Okus ima kot čokolino. Jo bom še delala, ampak jo bom priredila po svojih izkušnjah pri pečenju.

boonkoo  

kuha že od: 12.2.2006

Št. objav: 115

Objavljeno 4.1.2009 ob 19:08

Mogoče zato,ker si pekla v "zvezdnem" modelu..škoda.Jaz jo pečem,kot je opisano,že kar nekajkrat sem jo,in zmerom uspe.Sem pa poskusila peči,kot je predlagala Basti,pa ni preveč dobro,izgubi se sočnost in okus.

Dark  

kuha že od: 25.11.2009

Št. objav: 40

Objavljeno 20.11.2010 ob 11:46

Odlična sočna torta! Pekla sem jo (vso maso) v modelu 24 cm 45 min, nato pa prelila z čokoladno glazuro. Jedci so jo ocenili z petico.

Leyla_  

kuha že od: 22.8.2008

Št. objav: 164

Objavljeno 3.3.2011 ob 12:49

Vesel

Moja najljubša torta še iz otroških let! Že neštetokrat preizkušena. Original recept je iz ene hrvaške knjige s sladicami in če koga zanima, so navodila takšna:

"Žutanjke i šečer dobro izmiješajte, zatim dodajte pjenasto izmiješani maslac, mljevene orahe, kakao i rastopljenu čokoladu. Na kraju umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio stavite u namazani i mrvicama posuti oblik za tortu pa stavite peči na temperaturu od 185°C oko 40 minuta. Drugi dio spremite u hladnjak. Kad je prvio dio pečen, ohladite ga i premažite s nepečenim dijelom smjese iz hladnjaka. Ukrasite tučenim slatkim vrhnjem."

Če rabite prevod, povejte. Jaz jo sicer vedno pečem po občutku. Če koga motijo sirovi rumenjaki, jih stepajte s sladkorjem nad paro, ohladite in vmešajte v preostanek mase. Nikakor pa ne pecite po predlogu Bastija. Kajti med peko ne smete odpirati pečice (biskvit se vam bo sesedel), krema bo pa postala čudna.

P.s.: tudi meni gre na bruhanje od sirovih jajc (jih ne morem vohati, niti okušati). Vendar v tem receptu se izgubijo. Očitno čokolada prevlada. Če pa ne marate tvegati, poskusite dodati pravo vanilijo.

Leyla_  

kuha že od: 22.8.2008

Št. objav: 164

Objavljeno 4.6.2011 ob 8:54

Meni ni nikoli tako zelo rahla. Drugič poskusi brez pecilnega, pa bo takšna, kot mora biti :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.