Čokoladni semifredo z mascarponejem

Veri  Izvor: Italija
Čokoladni semifredo z mascarponejem
    sladice: sladoledi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za

3 jajca

125 g sladkorja

200 g mascarponeja

lupinica ene limone (po možnosti damo svežo ali zmrznjeno lupinico, ne suhe, v sladoledih suha ne dene tako dobro)

steklenička Etolovega vanilijevega ekstrakta

50 g nastrgane čokolade

Postopek

Rumenjake penasto zmešamo s 60 g sladkorja, lahko nad soparo, da pomorimo razne salmonelice:), dodamo 200 g mascarponeja, nastrgano limonino lupinico in stekleničko vanilijevega ekstrakta. Zmešamo, da se poveže, ne pa preveč.

V drugi posodi stepemo sneg in mu vmešamo 65 g sladkorja, da se naredi lepši sneg (bolj vzdržljiv) in ga vmešamo v jajčno - mascarponejevo zmes.

Potem polovico te zmesi nadevamo do polovice v modelčke, ki smo jih obložili s kako folijo (najboljša je prozorna, plastična), drugi polovici mase pa vmešamo nastrgano čokolado (vzamemo dobro čokolado, ne rabimo je veliko, pa se splača:). Napolnimo modelčke do konca, semifredo pokrijemo s prozorno plastično folijo in damo zamrzniti.


Opombe

Jaz vzamem mascarpone od Škofjeloških mlekarn, mi je bolj všeč za sladkarije, ker je manj slan in nima tako intenzivnega okusa, italjanski je meni preveč močen.

Če boš dal/a kak drug vanilijev ekstrakt, ki ni temno rjave barve, zaradi mene lahko, ne bo pa enako dobro, ker samo temno rjavi so naravni, rumeni so umetna vanilijeva aroma. Če dajete drug ekstrakt, steklenička tega pride ravno ena cela velika žlica.

Boljša je kaka dobra čokolada v tablici, recimo jedilna Gorenjka, ki jo sama nastrgaš kot pa čokolade v prahu - če si pa v stiski s časom, pa seveda tudi tisto ni slabo:) Lahko pa dodaš tudi tiste temne čokolade z arancini, ingverjem,... Po želji:)

Če semifreda dolgo ne mislite pojesti (kar je seveda traparija:), ga daj v plastične posode, ki se dobro zaprejo, da se ne navzame vonjav.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

jade  

kuha že od: 11.11.2004

Št. objav: 6303

Objavljeno 21.3.2007 ob 11:49

Ja ampak kako veš, da je jajčna zadeva že toliko topla, ali probaš s termoometrom ali kako, ker meni se zdi, ko probam to jajčno zmes, da je samo mlačna, čeprav spodaj voda že orng vre.

Uh sem zakomplicirala zadevo.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 21.3.2007 ob 12:10

Delam več krem, kjer stepam jajca in sladkor nad soparo (ne zaradi salmonel, ampak da se zgosti). Stepam toliko časa, da postane zmes nekako pudingasta.

Katka, glede sesirjenja: ali si morda preveč stepala? Mascarpone je skoraj bolj smetana kot sir - torej lahko iz njega nastane maslo! Za tiramisu ga navadno primešam s kuhalnico in ne z mikserjem.

Veri  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 4272

Objavljeno 21.3.2007 ob 13:20

jade, ne nikomur povedat, ampak jaz kar prst not pomočim, če je iste temperature kot moja koža, je cca 37 stopinj (zdaj tudi več, hehe:), če pa že lepo čutiš toplo, je navadno okoli 60, če te speče je že 80. Mam tudi termometer, pa se mi ga zato navadno ne da vlačit ven:)

teta torta, hvala, joj, sem budalo, na to se pa sploh nisem spomnila, da bi se lahko sesiril od stepanja. Ma, včasih sem res za lesom! Še dobro, da še kdo drug to bere:) Tudi jaz sem vmešala s kuhalnico, se mi zdi.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.