Čokoladni kvašeni polži s kokosovim nadevom

za malico

Katja D  Izvor: Moj recept
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: cca. 20 polžev

Za testo:

350 g moke

20 g kakava

60 g sladkorja

70 g masla

150 ml mleka

ščepec soli

1,5 čajne žličke instant kvasa

Za nadev:

600 ml mleka

1 jajce

2 rumenjaka

80 do 100 g sladkorja

50 g moke (tip 500)

za noževo konico soli

100 g kokosove moke

Postopek

V kruhomat damo sestavine za testo v naslednjem vrstnem redu: mleko, maslo (narezano na drobne lističe), sladkor, sol, moko, kakav in kvas. Vklopimo program za mesenje in vzhajanje testa in pustimo, da ga kruhomat do konca izpelje.

Medtem ko kruhomat mesi testo, pripravimo kokosov nadev. V kozici zavremo mleko, ki smo mu dodali sol. V drugi posodi z električnim mešalnikom stepemo oba rumenjaka in sladkor. Dodamo presejano moko in zmešamo, nato v mešanico ubijemo celo jajce in temeljito stepamo toliko časa, da dobimo svetlo rumeno, kremasto zmes. V to zmes ob stalnem mešanju počasi prilijemo zavreto mleko. Dobimo tekočo kremo, ki jo prelijemo v kozico, vmešamo še kokosovo moko in na majhnem ognju segrevamo. Med segrevanjem pazljivo mešamo z leseno žlico, da se krema na dnu ne prime na posodo. Med segrevanjem se krema začne zgoščevati in postaja podobna pudingu. Segrevamo jo toliko časa, da zavre, malo povečamo ogenj in ko naredi dva ali tri "izbruhe" (kot jih ob kuhanju naredi polenta), jo odstavimo z ognja in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Ko je testo pripravljeno, pečico vklopimo na 180 stopinj. Testo stresemo na pomokano delovno površino. Na hitro ga še malo pregnetemo, potem pa ga razvaljamo v obliko pravokotnika. Namažemo ga z nadevom in po širši stranici čim bolj na tesno zvijemo v rulado. Rulado narežemo na približno 2 cm debele rezine, te položimo na pekač, obložen s peki papirjem, in damo v pečico, ki se je med našim delom že segrela. Polže pečemo približno 20 do 25 minut.

Pečene polže ohladimo na rešetki. Ponudimo ohlajene.


Opombe

Pomembno je, da se krema, preden jo namažemo na testo, dobro ohladi. Zato jo moramo pripraviti dovolj zgodaj, na začetku priprave testa. Jaz jo naredim takoj, ko kruhomat začne mesiti testo. Njegov program namreč traja 1 uro in pol, v tem času pa je krema že skuhana in dobro ohlajena. Meni priprava kreme vzame približno 10 minut. Nasvet: če imate mikrovalovko, lahko mleko segrejete kar v njej, medtem ko stepate druge sestavine.

Količino sladkorja v kremi prilagodite svojemu okusu. Nam zadošča 80 g sladkorja.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.