božič,miklavževo,novo leto,pečenje,sladice

Čokoladni huzarski krapki

anja27  
Čokoladni huzarski krapki
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 32 piškotov

Testo:

140 g masla ali margarine

70 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

ščepec soli

2 rumenjaka

180 g moke

50 g nasekljane čokolade

Nadev:

30 g masla

180 g čokolade

4 žlice sladke smetane

1,5 žlice medu

In še:

preostala beljaka

cca. 100 g sesekljanih lešnikov

Postopek

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Sestavine za testo na roke zamesimo v testo, ki se ne lepi (po potrebi dodamo malenkost moke). Testo oblikujemo v kroglice, ki jih namočimo v beljaku in povaljamo v sesekljanih lešnikih. Nalagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. V vsako kroglico vtisnemo luknjo za nadev s prstom ali s kuhalnico. Pečemo 18 minut.

2. Za nadev sestavine stopimo in dobro zmešamo. Natančno se držimo količin, da bo kasneje nabrizgana zmes dovolj trdna, da bomo lahko piškote hranili enega na drugem in hkrati dovolj mehka, da bomo zlahka ugriznili vanje. Ohladimo do stopnje, da zmes postane kremasta za brizganje. Na pečene krapke nabrizgamo kupčke nadeva in pustimo, da se strdi.


Opombe

To so eni izmed najbolj okusnih in najlepših keksov, ki jih pečem.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tjas  

kuha že od: 15.4.2003

Št. objav: 2437

Objavljeno 1.11.2005 ob 7:27

Anja, a sestavine za piškote zamesiš po kakem posebnem vrstnem redu? Za piškote sem čisti , pa bi tvoje probala, ker tako lepi zgledajo... če bo mogoče kaj več uspeha.

zima  

kuha že od: 16.1.2004

Št. objav: 574

Objavljeno 1.11.2005 ob 7:44

Nimam sicer še časa sprobat, ampak recept imam že v svoji beležki in pride na vrsto takoj, ko bo čas. Izgledajo pa božansko, kako morajo biti šele dobri. Samo skrbi me, če mi bodo uspeli......tisti nadev gor....po moje se mi bo razlezel, ker nisem preveč spretna z vrečko za dekoriranje.

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 1.11.2005 ob 10:05

Tjas, sestavine za piškote ni potrebno zamesiti po kakem posebnem vrstnem redu. No mogoče daš najprej na kup suhe sestavine, na sredini kupa narediš večjo luknjo in vanjo daš mokre sestavine, v tem primeru rumenjake, da ti ne stečejo, jih z vilico vmešaš v suhe sestavine, in na koncu dodaš margarino.

Zima, za nadev ni bojazni, da se bo razlezel ali ne bo strdil, če se boš le natančno držala količin. Sama za brizganje uporabljam tamalo plastično brizgalko od Fackelmanna, s katero gre precej lažje kot z vrečko za dekoriranje.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 1.11.2005 ob 12:00

Tjas, pri testu za piškote je najboj pomembno to, da je maslo (ali margarina, kar pač uporabiš) čim bolj mrzlo, ko gneteš testo. Če je pretoplo, bo testo premehko in se ne bo dalo lepo oblikovat.Torej, čim bolj hladno maščobo hitro razreži na tanke koščke, potresi okoli moke in hitro gneti. Mamamia

tjas  

kuha že od: 15.4.2003

Št. objav: 2437

Objavljeno 1.11.2005 ob 12:22

aha, v tem je finta!!!! Jaz pa tako sovražim, ko se ti vse lepi okoli prstov in nikakor ne moreš rok spucati - pol testa se mi zdi, da se ti rok prime, da sem piškotno testo vedno z mikserjem delala. Aha, tle je finta! Potem bom pa tako pristopila k piškotom, mogoče bo rezultat boljši.

Očitno bi rabila tečaj piškotopeke

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8687

Objavljeno 1.11.2005 ob 15:25

Vesel

Pri piškotnem testu se vedno držim takega postopka - nikdar se ne lepi rok (ja, no malo pa že mora). V moko narežem zelo hladno margarino in na hitro s prsti razdrobim margarino in moko. Naredim jamico notri dam vse sestavine - po receptu ter na hitro zamesim testo. Jaz si pri tem testu vedno pomagam z žlico kisle smetane. Ko je testo narejeno, ga dam v hladilnik počivat. Piškotno testo je voljno za obdelavo ko je hladno, še takrat ga moraš na hitro obdelovati, ker ga z rokami segrevaš in se paca. Ta čas, ko testo počiva malo pospravim ali pa si pripravim nadev. Desko pomokam - to pa vedno z ostro moko. Naprej delam pač po receptu...

Pozdravček!

luthien  

kuha že od: 13.8.2005

Št. objav: 145

Objavljeno 1.11.2005 ob 16:02

Tudi jaz vedno pri piškotnem testu (ali pa testu za pite) vedno margarino ali maslo najprej razdrobim z moko. Vzamem pa ga kar direktno iz hladilnika, da se potem čim manj stopi pod rokami. Naprej pa kot je že opisano; vse suhe sestavine, v sredino pa mokre...

Recept pa bom tudi sama probala.

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 1.11.2005 ob 18:21

Meni se testo za piškote ne lepi, odkar sem ugotovila, katere sestavine imajo piškoti najraje. Vedno uporabljam univerzalno Fina moko in margarino Smanta, ki je pri Mercatorju v trajno nizki ceni. Odkar sem začela za piškote uporabljati to margarino, ne rabim več komplicirati in dodajati v testo mrzlo, pa tudi potem ni potrebno, da testo počiva v hladilniku - lahko takoj začneš z delom.

Sicer pa, Tjas, tudi meni se je v začetku moje piškotne kariere vse lepilo gor do komolcev, potem se je pri valjanju vse zalepilo na valjar, pri rezanju na model itd. Pa sem preizkušala in vztrajala, danes pa je peka piškotov moje najljubšo opravilo. Tako da ne obupaj, boš videla, da bo ratalo!

tjas  

kuha že od: 15.4.2003

Št. objav: 2437

Objavljeno 1.11.2005 ob 18:45

Vidiš Anja, točno do pikice natanko si opisala vse, kar se mi dogaja pri piškotih!!! Testo od kolen do vratu, vse prilepljeno na valjar, pa na podlago, pa ko hočem preložit na pekač cela zmeda in na koncu vedno obupam in delam kroglice. Ki pa se mi (po toliko mrcvarjenja) itak lepijo na dlani...

No, bom sprobala po vaših navodilih, pa ni hudič, da tokrat ne bo ratalo! Za vikend ne delam, pa si bom čas vzela.

Dipsi  

kuha že od: 14.11.2004

Št. objav: 378

Objavljeno 2.11.2005 ob 17:30

Kako velike pa naj bi bile te kroglice. Ali pri peki kaj narastejo?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.