Čokoladna torta z maskarpone sirom

čokoladna torta z beljakovim biskvitom in kremo iz smetane, mascarponeja in nutelle

jade  
Čokoladna torta z maskarpone sirom
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 kosov

Biskvit: (merica je jogurtov lonček)

7 beljakov (ali 4 cela jajca)

1 lonček mletega rjavega sladkorja

1 žlica vanilijeve esence

0,75 lončka olja

1 lonček zmletih navadnih piškotov

0,5 lončka čokolade v prahu

0,5 pecilnega praška

2,5 lončka moke

2 lončka sladke smetane

0,5 lončka belih čokoladnih luskic

0,5 lončka temnih čokoladnih luskic

Preliv:

1 lonček mleka

4 žlice čokolade v prahu

5 žlic ruma

2 žlici vanilijevega ekstrakta

Nadev:

300 ml sladke smetane

250 g maskarpone sira

250 g Nutelle

1 lonček belih čokoladnih luskic

1 lonček temnih čokoladnih luskic

Za okras:

2 žlici belih čokoladnih luskic

2 žlici temnih čokoladnih luskic

Postopek

Stepemo trd sneg iz beljakov (ali cela jajca), dodamo mu sladkor. Ko je sneg svetleč, vmešamo olje, smetano, vanilijev ekstrakt, moko s pecilnim praškom, čokolado v prahu, mlete piškote in oboje luskice. Pečemo v namaščenem (če imamo silikonskega ni treba namastiti) okroglem tortnem modelu pri 180 stopinjah približno pol ure oziroma dokler ni pečeno (preverimo z zobotrebcem). Ohladimo in 2x prerežemo.

Za kremo naj bosta smetana in maskarpone mrzla. Stepemo sladko smetano (če imamo navadno, lahko dodamo 1 kremfix, da je bolj trdna). Primešamo Nutello (z mešalcem), maskarpone in vanilijev ekstrakt. Zmešamo oboje luskice in jih malo segrejemo, ampak pazimo, da se ne raztopijo (lahko v MV ali na blagem ognju, samo toliko, da se zmehčajo, če uporabljamo čokolado jo tudi samo zmehčamo, pazimo, da se ne raztopi). Umešamo v kremo. Če se nam zdi krema premalo sladka jo lahko posladkamo s sladkorjem v prahu, jaz ga nisem dodajala, ker sem uporabila rastlinsko smetano. Damo za 1 uro v hladilnik.

Mleko segrejemo in v njem raztopimo čokolado v prahu, primešamo še vanilijev ekstrakt in rum. To uporabimo za navlažitev biskvita.

Sestavimo torto: biskvit, preliv, krema, biskvit, preliv, krema, biskvit, preliv, z zadnjo tretjino kreme okrasimo torto. Obod na tanko namažemo s kremo in posujemo z mešanimi čokoladnimi luskicami. Na vrh torte nabrizgamo kupčke z okroglim nastavkom v spiralnem vzorcu. Če vam na koncu ostane še kaj kreme začnemo na vrh še enkrat brizgati kupčke, ampak iz sredine navzven v spiralnem vzorcu, dokler je ne zmanjka. Damo na hladno čez noč, da se okusi prepojijo.


Opombe

Namesto čokoladnih luskic lahko uporabimo zelo na drobno sesekljano belo in temno čokolado. Smetano sem uporabila rastlinsko, če damo navadno, moramo kremi dodati še malo sladkorja v prahu, ker je rastlinska smetana že sama po sebi sladka.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 2.2.2008 ob 18:02

Jade, moram še enkrat pohvaliti torto, včeraj smo samo degustirali, danes pa smo jo tudi uradno načeli in - vsi v en glas vpijemo, da jo bomo definitivno še naredili, se pravi, jaz.

bina c  

kuha že od: 7.5.2008

Št. objav: 2

Objavljeno 11.6.2008 ob 9:07

Zdravo Jade! Kot vidim je zadnje sporočilo že od kar nekaj časa nazaj, zato upam, da še vedno prebiraš mnenja. Prebrala sem recept za tole torto ter za čokoladno čokoladno torto. Oba se mi zdita super. Sem pa v dilemi katero naj naredim za rojstni dan. Ali mi lahko odgovoriš npr. katera je bolj rahla, katera se bolj stopi v ustih? Ne vem kako bi drugače opisala svojo željo, ker sta zagotovo obe dobri in se sploh ne morem odločiti. Lep pozdrav!

krasjana73  

kuha že od: 21.2.2009

Št. objav: 236

Objavljeno 11.3.2009 ob 11:38

Odlična torta!!!!!!!Bo še večkrat na mizi za razne praznike,čeprav(roko na srce)je prava kalorična bomba. Prvič sem delala po receptu in je ratala odlična.Drugič sem pa naredila jogurtov biskvit z dodanimi čokoladnimi luskicami in ostalo po receptu. Mega zadeva. dodajam seveda oceno 5.(več žal ne gre).

Mme  

kuha že od: 6.7.2010

Št. objav: 165

Objavljeno 28.7.2012 ob 13:41

torta je super! eden najbolj sočnih in okusnih biskvitov na kulinariki. dala sem malce več file, bele luskice pa sem izpustila, ker jih nisem imela. čista 5!

malecka1  

kuha že od: 10.3.2013

Št. objav: 2

Objavljeno 14.2.2015 ob 23:58

moram vam povedati v petek 13.02. 2014 sem kar malo s strahom začela delati to torto pa čisto po nepotrbnem.Torta je zares vredna greha lotite se je ne bo vam žal vsa pohvala avtorju avtorici.moram pa povedati da sem malo poenostavila ker vsega nisem imela.Čokolade sem grobo naribala uporabila bebi piškote dala borbonsko vanilijo kakav sladek in vse je bilo super vendar bom nasledjič delala z dvojno količino kreme ker jo je bilo za oglato torto malo drugače pa torta zakon.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.