Cimetove zvezde

natkas  
Cimetove zvezde

Sestavine

Količina: 70 zvezd

500 g mandljev

5 beljakov

450 g mletega sladkorja

2 žlički mletega cimeta

1 žlička ruma

Postopek

Mandlje fino zmeljemo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Vanj zamešamo sladkorni prah, skodelico snega prihranimo za glazuro. Mandlje, cimet in rum zamešamo v sneg, hitro ugnetemo testo, ga pokrijemo in za uro shranimo v hladilnik.

Desko posujemo s sladkorjem in na njej razvaljamo testo 1 cm debelo. Izrežemo zvezde, ki jih enakomerno prevlečemo z beljakovo glazuro. Nato jih razvrstimo na pekač in pustimo čez noč, da se sušijo pri sobni temperaturi.

Pečico segrejemo na 160° in v njej pečemo cimetove zvezde 7-8 minut. Zvezde morajo biti znotraj še mehke, po vrhu pa morajo ostati bele.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 17.12.2005 ob 12:28

Končno sem se spravila delat Cimetove zvezdice in kaj naredim: zmeljem mandeljne, stehtam sladkor in ga z mislimi kaj pa jaz vem kje stresem med mandeljne in pomešam!!! Potem sem seveda morala dat še dodatni sladkor v sneg. Zdej testo hladim, naprej bom pa delala zvečer. To bo ful sladko. No ja, mi vsaj enkrat ne bodo pojedli vsega še preden pospravim s pekača.

Ponovim takoj ko kupim nove mandeljne!

LP

SABIAN  

kuha že od: 3.2.2004

Št. objav: 110

Objavljeno 20.12.2005 ob 21:26

No, sedaj pa sem poslala še slikco, da se bo še kdo opogumil in jih naredil.

Lep dan in veliko zvezdic,

Sabina

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 21.12.2005 ob 9:34

Jaz pa cimetovih zvezdic sploh ne pečem ampak samo pustim čez noč, da se posušijo, in so mi takšne ljubše, kot če jih pečem. Morda zato, ker sem na začetku kariere pridne gospodinje zvezde predolgo pustila v pečici in je bila glazura potem rumenkasta, pa še nekje sem prebrala, da je dovolj, če se sušijo. Ta recept pa je sicer povsem enak tistemu iz Velike knjige o peki, ki ga tudi sama uporabljam, le da je tam namesto ruma dodano šilce češnjevca. Sama sicer ne dodam ne ruma ne žganja, pač pa esenco grenkih mandljev. Se dobi tudi pri nas, na policah s pripomočki za peko. So pa cimetove zvezdice res zakon na krožniku z božičnim pecivom, vsa packarija je poplačana s končnim rezultatom.

Mamamia

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 21.12.2005 ob 12:10

Zelo vesel

Sabina, vse čestitke za krasne zvezdice. Moje cimetove zvezdice so prav podobne Tvojim - pri sliki si me prehitela. Sicer pa tudi jaz po nasvetu mamamie zvezdic nisem pekla, ampak sem jih le sušila in so izpadle krasno - tako kot Sabinine na sliki. LP

Encijan  

kuha že od: 11.5.2004

Št. objav: 399

Objavljeno 5.1.2006 ob 7:55

Zelo vesel

Tudi jaz sem se pred prazniki z upoštevanjem dodatnih Mamamiinih nasvetov na forumu o peki prazničnih piškotov lotila priprave cimetovih zvezdic, katerim sem dodala še lunce, del glazure pa sem obaravala rumeno, tako da je bil pekač in kasneje krožnik še bolj pisan (slikca). Piškote sem dala v ugasnjeno pečico, ko sem zaključila s peko drugih keksov, tako da je bila še topla, a ne prevroča, da bi glazura porjavela. Je res malo več dela, a glede na rezultat se splača potruditi. Za prvič sem naredila piškote le iz pol mase in je bilo ravno prav, da ni predolgo trajalo. Priporočam!

hope  

kuha že od: 27.1.2005

Št. objav: 166

Objavljeno 14.1.2006 ob 20:48

Ker je bilo o cimetovih zvezdicah letos že toliko napisano, sem se jih končno danes lotila tudi jaz z velikim veseljem. Točno sem se držala recepta in mi je prišla masa zelo preredka, to sem videla takoj, ampak sem vseeno upala, da se bo v hladilniku strdila dovolj, da bom lahko valjala. Pa ni šlo in nastali so lepi cimetovi hribčki... Glazuro sem namazala kar s čopičem. Je bilo pa vsaj prej narejeno -) Če jih bom delala še kdaj, bom zagotovo dala več mandljev, ne vem pa, kaj sem naredila narobe. Vam zavidam take lepe slikce!! LP

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 14.1.2006 ob 21:48

Hope, je bil mogoče sneg iz bejakov slabo stepen? Preden dodamo sladkor v prahu, mora biti res zelo, zelo čvrst, sicer rado postane bolj tekoč. Potem, ko odvzamemo skodelico (pribl 2,5 dl) snega, pa bi 450 g mndljev skoraj moralo zadoščati. Mandlje v sneg vedno vmešam s spiralastimi nastavki mešalca, z metlicai stepem samo sneg. Ko je testo dovolj gosto, pa ga na površini, potre4seni s sladkorjem v prahu, gnetem še z rokami. Če se lepi, dodajam mandlje in sladkor, vse dokler testo ni dovolj kompaktno, potem pa v hladilnik z njim. Na hladnem ga pustim vsaj čez noč, včasih tudi dva dni, pa se še vedno lepo razvalja. Je pa res, da sem na začetku, ko sem še gruntala vse pasti cimetovih zvezdic, imela veliko težav in packarije in vsako leto znova sem si bila rekla, nikdar več. No, potem pa sem se vsako leto nekaj znova naučila in zdaj je nekaj časa priprava cimetovih zvezdic pesem...

Pa še to. Testa nikdar ne namažem z beljakom, preden zvezdice izrezujem, saj ostankov testa potem ne moreš več uporabiti oziroma na novo gnesti z beljakom. Oziroma gre, če dodajaš mandlje, samo potem zmanjka za glazuro...No, pa saj se da testo uporabiti zakaj drugega, se koglice ovijejo na primer z marcipanom inprelijejo s čokolado... Mamamia

škarpina  

kuha že od: 3.11.2005

Št. objav: 294

Objavljeno 15.1.2006 ob 10:01

Bravo mamamia - enostavno in zelo dobro opisan recept,še boljše za pojest.Na isti način jih vedno pripravljam,ker so Cimetove zvezdice "Zakon" za novoletno sladkanje in bog nedaj,da slučajno manjkajo,kar se mi je zaradi službene zadržanosti in pomanjkanja časa zgodilo ravno na letošnje novoletno praznovanje(destinacija Maribor,ki ga je prelepi ognjemet še polepšal) in so po prihodu domov v zgodnjih jutranjih urah bile najprej na vrsti Cimetove zvezdice,katere maso sem uspela narediti prejšnji dan - uspele super,šele nato je bil na vrsti kratkotrajen počitek.Za oblizovanje po prazničnem novoletnem kosilu pa so bile Zvezdice presenečenje,ker so se že nekako pomirili,da jih pač to leto ne bo med ostalo praznično ponudbo slastnega peciva in presenečenje je zelo uspelo.

Želim povedati,da tudi z malo časa in veliko dobre volje,ter ljubezni do priprave slaščic - je uspeh, predvsem po napotkih dobrega recepta vsekakor zagotovljen.

Mamamii pa hvala za enostavno in razločno razlago priprave postopka,ki je predvsem pri pripravah slaščic zelo pomemben in kar marsikateri avtor pri receptu ne navede,zato prihaja do raznoraznih težav,predvsem pri začetnikih poizkusih.

Za razna praznovanja delam Lunce iz iste mase in efekt je vedno odličen,variant pa kolikor imaš fantazije,zatorej pri tej masi ni omejitev.

Dekleta in fantje:"Korajžno nad Cimetove zvezdice"po gornjih navodilih in uspeh je zagotovljen. LP

hope  

kuha že od: 27.1.2005

Št. objav: 166

Objavljeno 16.1.2006 ob 14:25

Mamamia, hvala za napotke! Zagotovo sem začela prekmalu dodajati sladkor, saj nisem počakala, da bi bil sneg čisto trd. Pa tudi odvzela sem samo slabih 2 dcl snega za glazuro. Potem pa ni čudno, da je ratala packarija in tudi silno posipanje s sladkorjem ni pomagalo. Hvala! Zdaj si me prepričala, da bom še poskusila. So pa super dobri, kljub temu, da izgledajo neugledno. LP

barb29  

kuha že od: 9.9.2004

Št. objav: 25

Objavljeno 2.7.2006 ob 10:17

Mamamia - govorite oz. pišete o SUŠENJU teh zvezdic. Pomeni to dobesedno, da izrezane sušite na zraku al to pomeni, da so v pečici zelo dolgo na zelo nizki temparaturi - kot npr. španski vetrci? LP B

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.