pust

Božanski domači krofi

odlični krofi

mayyci  
Božanski domači krofi
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 33 kosov

1 kg moke (namenska moka za krofe)

4 žlice sladkorja

sol

8 rumenjakov

5 dl mleka

0,05 dl ruma

2 dl olja

2 kocki kvasa (8,4 dag)

lupina ene limone

sok ene pomaranče

1 rumov sladkor

1 vanilijev sladkor

marelična marmelada

Postopek

Vse sestavine zamesimo v gladko testo, da gre testo od roke in se delajo mehurji.

Z roko naredimo kroglice, testa predhodno ne vzhajamo.

Kroglice stehtamo, ena naj tehta 8 dag. Nato jih polagamo na pomokan prt, jih pokrijemo in pustimo eno uro, da vzhajajo.

Nato jih položimo v olje, da se cvrejo.

Pokrijemo, po treh do štirih minutah odkrijemo, obrnemo in še do konca ocvremo.

Napolnimo z marelično marmelado zmešano z malo ruma, ohladimo in postrežemo.


Opombe

Jaz uporabljam Zvezdino olje za cvrenje, krofi se ne napijejo tako olja. Najbolje je krofe cvreti v fritezi na 180 stopinj, ker friteza ima vedno stalno temperaturo in se krofi iz obeh strani lepo spečejo.

PS: Tekočino pomaranče odmerimo v merici, ker mleka in pomaranče naj bi skupaj bilo 5 dl.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12641

Objavljeno 24.1.2016 ob 20:03

Pokrijemo, po treh do štirih minutah odkrijemo, obrnemo in še do konca ocvremo, brez pokrova, še štiri minute. Nika, če si jih tako pekla, potem imajo kranceljček. Pa najbolj je važna prava temperatura, ravno prav, zmerna ves čas peke. Najbolj pravo temp. ugotoviš, če daš v olje do dna, narobe obrnjeno leseno žlico in ko se začnejo enakomerno delati mehurčki, takrat je olje ravno prav vroče in takšno temperaturo je treba ohraniti celo peko. Ravnokar sem poslušala sestro Nikolino, ki je rekla,da so tudi premalo vzhajani krofi, vzrok, da se sami obračajo, krofi morajo vzhajati najmanj 50 minut in sicer na ne preveč toplem prostoru, ne zraven radiatorja, najboljše na mizi, lepo pokriti in so potem vsi enakomerno vzhajani. Testo pa ne sme biti pretrdo, ravno prav rahlo, da so krofi tudi lepi, brez lukenj .Poudarila je tudi, da olje ne sme biti zelo vroče, pač pa ravno prav.

testeninca  

kuha že od: 19.2.2013

Št. objav: 751

Objavljeno 26.1.2017 ob 14:29

Jaz sem jih delala prejšnji vikend. Odluični so bili, s tem da sem jih delala iz pirine moke. Bili so mehki, puhasti, še isti dan smo vse pojedli.

Morala sem samo naštudirati svoj štedilnik, na koliko peči... tak da sem od začetka 3 uničila, potem je šlo pa gladko...

fajc107  

kuha že od: 8.2.2018

Št. objav: 1

Objavljeno 8.2.2018 ob 20:24

Moje mnenje je, da sladkor date v mleko mleko v plastični posodi v drugo posodo kjer je voda, ki se greje. Ko sladkor stopite, dajte notri rum ter jajca-rumenjak. Nato še dodajte kvas. Vzamete metlico in na rahlo mešajte da vse skupaj postane tekoče. Ne sme bit kvasa ter jajc videt lepo rumeno mora postati. vse skupaj mora biti toplo. V drugi posodi dajte najprej pol male žličke soli ter nato moko, kajti sol ne sme priti v stik z kvasom. ko date moko dajte še naribajte limonino lupino. Js dodam še citron v prahu. Ker pač delam v pekarni in imamo tega dosti. dodajte olje olje. Nato polijte z mlekom. vse skupaj dobro pregnetete. ampak res dobro morate pregnesti. Jaz pustim testo da malo vzhaja in počiva. Po pol urah počivanja naredim kroglice. Morate izstisniti zrak iz kroglice za krof. Kroglice pustite počivati- vzhajati 1 uro ali več. Bolj zrastejo lepše se pečejo. nato olje segrejte ne prevroče, da se v sredini spečejo. krof se mora pečt 2-3 minute na eni strani in na drugi prav tako. Lahko tudi dlje. minimum za moje pojme je 3 minute. L.P. V pekarni jih spečemo na stotine ;) Celega recepta pa ne morem povedati.

petruskasi  

kuha že od: 18.2.2012

Št. objav: 7

Objavljeno 28.2.2019 ob 16:23

Danes prvič po dolgih letih delala krofe, tokrat po tem receptu. Pozabila sem dati olje, pa nič hudega. krofi so odlični. Nič mastni, sicer krancla na prvih ni bilo in malce so zasmojeni ;) ampak druga runda je zmanjkala kar brez marmelade ali evrokrema...... naslednjič si moram umisliti boljši način pečenja, friteto najbolje.....

letos bojo večkrat na meniju, ker tako simpl recepta pa še ne.....

bibaleze1  

kuha že od: 27.5.2018

Št. objav: 10

Objavljeno 1.3.2019 ob 10:01

Zelo vesel

Imam podoben recept, le da namesto olja dam cca 10 dkg masla,mleka pol litra in le sok pol limone, vse skupaj mešam z mešalnikom tako dolgo, da odstopi testo od posode. Nato ga zvrnem na pomokan prt, razvaljam testo in z modelom izrežem krofe. Važno je, da dolgo vzhajajo...tako delam že 30 in nekaj let in vedno uspejo. Veselo peko krofov vsem!

madoka  

kuha že od: 17.10.2018

Št. objav: 83

Objavljeno 2.3.2019 ob 11:48

Vzhajajo...danes za probo iz pol mase...slike sledijo

madoka  

kuha že od: 17.10.2018

Št. objav: 83

Objavljeno 2.3.2019 ob 12:24

Odlični krofi ...hitro in enostavno. Naslednjič delam manjše kepice, cca 5 dag, tile so veliki, da kar gledajo iz posode...drugače vse pohvale

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12641

Objavljeno 2.3.2019 ob 21:01

Vesel

Ravnokar sem scvrla krofe po tem receptu in namesto olja, sem tudi jaz dala maslo. Naredila sem jih iz kile in 200 gramov, posebne bele moke-mlin Katić. Sestavine sem torej tudi temu prilagodila. Kroglice sem stehtala po 70 gramov. V testo sem naribala lupino treh bio limon in dodala 1 dl pomarančnega soka. Krofi so zelo, zelo dobri, še posebej, ker se res čuti okus limone in pomaranče. Priporočam, dajem oceno +5.

jančibanči  

kuha že od: 23.2.2020

Št. objav: 1

Objavljeno 23.2.2020 ob 18:19

Živijo! Hvala za enostaven recept! Super.

Bi pa predlagal, da v recepturi popravite število krofov, ker iz cca 1.8kg mase (mleko, olje in moka) ne more uspeti 33 80g krofov. Verjetno je mišljeno 50g ali 55g. Vem, da lahko (in tudi sem) naredim manjše žogice, ampak samo toliko, da je recept bolj dosleden! Pa brez zamere! Lp

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12641

Objavljeno 23.2.2020 ob 23:20

Vesel

Jančibanči, tudi jaz se strinjam s tem , kajti sama sem jih delala po drugem receptu, vendar tudi iz kilograma moke, tehtala približno 70 gramov, gram dol gor, pa se mi zdi, da jih je bilo 25, ne več.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.