Borovničeva ombré torta

osvežilna borovničeva tortica, kot nalašč za poletje

Borovničeva ombré torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit:

250 g moke

3 žličke pecilnega praška

1 žlička sode bikarbone

200 g svežih/odmrznjenih borovnic

1 večje jajce

150 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

10 žlic olja

3 dl tekočega jogurta

2-3 žlice kisle smetane

Krema:

600 g pasirane skute

300 g sirnega namaza

1 kisla smetana

300 g mascarponeja

3-4 žlice sladke smetane

2 vanilijeva sladkorja

100 g sladkorja v prahu (povečamo/zmanjšamo po okusu)

naribana limonina lupinica 1 limone

400 g odmrznjenih borovnic

sok 1 limone

borovničev sok, ki je ostal pri odmrzevanju borovnic

9-10 lističev želatine

Preliv/okrasitev:

sveže, ameriške borovnice

borovničev sok (ostanek odmrznjenih borovnic)

3 lističi želatine

Postopek

Nekaj ur pred pripravo torte vzamemo iz zamrzovalnika borovnice in jih položimo v cedilo. Pod cedilo damo posodo in borovnice posujemo s 3-4 zvrhanimi žlicami sladkorja v prahu (da bodo hitreje oddale vodo) in premešamo.

Za biskvit najprej v večji posodi zmešamo moko s pecilnim praškom in sodo. Nato stepemo jajce s sladkorjem in vanilijevem sladkorjem. Dodamo olje in mokro zmes dodamo k moki. Malo premešamo (z metlico) in dodamo še jogurt ter kislo smetano. Nazadnje dodamo borovnice in jih na rahlo vmešamo z lopatko. Vlijemo v pekač (26 cm) in pečemo 20-25 minut na 180 stopinjah.

Pečen biskvit dobro ohladimo in ga obrežemo, premer prbl. 20 cm. Odrezke ponudimo domačim sladkosnedom :) Biskvit dobro namočimo s sokom sladkanih borovnic, ki so se nam odtajale.

Za kremo zmešamo skuto, sirni namaz, kislo smetano, mascarpone. Dodamo vanilijev sladkor, sladkor v prahu in naribano limonino lupinico. Dodamo 3 žlice sladke smetane, če se nam zdi zmes še pregosta, dodamo žlico več. Kremo razdelimo na 3 enake dele (damo v različne posode) in 2 od teh shranimo v hladilnik.

V prvi del dodamo prbl. 300 g borovnic, tako da se krema temno - vijolično obarva. V mrzli vodi namočimo 4 lističe želatine in jih po 10 minutah ožamemo ter raztopimo v 4 žlicah vročega borovničevega soka. Želatino zmešamo s 3-4 žlicami borovničeve kreme in mešanico nato dodamo v celotno kremo. Narahlo premešamo z metlico. Prvi (najtemnejši) del kreme vlijemo na biskvit, ki je obdan z obodom. Shranimo v hladilnik za prbl. 2 uri, da se prvi sloj kreme strdi.

Iz hladilnika vzamemo drugi del kreme in vanj dodamo preostanek borovnic, oz. toliko, da bo krema za odtenek svetlejša od prejšnje. Kot pri prvem delu namočimo želatino, tokrat 3 lističe. Raztopimo v 2-3 žlicah borovničevega soka, to dodamo parim žlicam kreme, nato pa vso kremo skupaj premešamo. Svetlejšo kremo dodamo na prvi sloj kreme in lepo poravnamo. Spet sledi hlajenje in strjevanje v hladilniku za vsaj 1 uro.

Lotimo se še zadnje, bele kreme. Ožmemo 1 manjšo limono in njen sok segrejemo. V njem raztopimo 3 lističe želatine. Ponovimo postopek od prejšnjih dveh slojev krem. Če nam krema deluje prekisla, dodamo še 1 žlico sladkorja v prahu. Najsvetlejšo kremo vlijemo v obod, lepo poravnamo. Damo v hladilnik, da želatina opravi svoje.

Po parih urah, še bolje čez noč, torti previdno odstranimo obod. Namočimo 3 lističe želatine in jih raztopimo v 0,5 dl borovničevega soka. Malo počakamo, da se ohladi, nato pa previdno vlivamo na sredino torte, pustimo, da malce "zleze" čez. Ko se želatina že malce strdi, na površino torte položimo borovnice.


Opombe

Borovnice so mišljene tiste majhne, "domače", ki obarvajo kremo in biskvit in ne velike - ameriške borovnice, ki imajo samo obarvan olupek in notranjost belo-rumeno.

Torta s predpisano količino sladkorja v kremi ne pride pretirano sladka, ima bolj kiselkast priokus. Če nam to ni všeč, sladkor prilagajamo svojemu okusu.

Obod se splača obložiti s peki papirjem, (še posebno če obod ni višji od 10 cm), saj končna višina torte pride nekje med 10-12 cm.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 15.7.2015 ob 23:57

Pa daj pogooglaj si. Ce znas pisat pa brat bi ti moralo pocasi postati jasno kaj je ombre.

Torta izgleda dobra!

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 16.7.2015 ob 8:51

Od kod pa taka nestrpnost Bannanna ???? Sploh nisem tebe prosil za pojasnilo in je tvoje vtikanje povsem brez potrebe.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 16.7.2015 ob 9:45

potem pa zasebno sporocilo napisi doticnemu Pa se ne bo noben vtikoval

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 16.7.2015 ob 10:12

Ne pišem zasebnih s tako vsebino, lahko napišem javno. Vprašal sem lepo in se že v naprej zahvalil za odgovor. In zakaj hudiča si me ti morala nadret ??

Sandra_a  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 447

Objavljeno 16.7.2015 ob 11:54

Zelo vesel

Jaz bom pa raje naredila v večjem modelu in bo malo nižje vse skupaj, drugače pa mi je ideja všeč :). Zanima me samo, če posamezne plasti toliko ohladiš, da se do konca strdijo ali samo toliko, da se ne pomešajo, ko dodaš naslednjo plast? Če se do konca strdi preden daš drugo plast, se potem plasti ne ločijo, ko prerežeš? (upam, da veš kaj imam v mislih :) ).

hedonist, če te kaj tolaži, sem si jaz 'strokovno' prevedla, da je to 'moška' torta, ker (h)ombre po špansko pomeni moški :D... očitno res vsak dan izvemo kaj novega, se mi pa dopade tole s prehajanjem barv, zelo primerno za sadne sladice :).

lellykely  

kuha že od: 30.11.2013

Št. objav: 24

Objavljeno 17.7.2015 ob 10:45

Sandra_a, jaz sem prvo plast hladila največ časa (2 uri), ker je bila najbolj tekoča, drugi 2 pa okrog 1h-1,5 h. Se mi zdi, da so se plasti skoraj dokončno strdile v tem času in se niso ločile ko smo torto prerezali. Namen ohlajevanja posameznega sloja kreme pa je v tem, da se nebi plasti med seboj pomešale, ja :)

Sandra_a  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 447

Objavljeno 17.7.2015 ob 12:34

Hvala za informacijo :).

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.