Bela tropska torta

kavna aroma, kokosova krema in bela čokolada

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek
Bela tropska torta
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,3
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

ščepec soli

4 žlice moke

4 žlice sladkorja + do 2 kavni žlički sladkorja

2 žlici Nescafeja

2 vrečki instant capuccina

1 dl gazirane mineralne vode

svetli rum

1 žlica kavnega jogurta

Krema:

6 lončkov osnovnega grškega jogurta (kozji jogurt)

0,5 l kokosovega mleka (2 veliki pločevinki)

40 dag kokosove moke

1 - 2 žlici sladkorja

5 vrečk želatine fix, lahko pa kakšna več za nepredvideno situacijo

svetli rum

Preliv:

20 dag bele čokolade

2 - 4 kocki kokosovega masla

Postopek

1. V 1 dl gazirane mineralne vode raztopimo 2 žlici Nescafeja in temu dodamo še vsebino 2 vrečk instant capuccina. Mešamo, dokler ne nastane gosta tvarina. Po okusu dodamo do 2 žlički sladkorja (ne sme biti grenko).

2. Ločimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo ščepec soli in zamešamo v trd sneg. Rumenjake in 4 žlice sladkorja kremasto umešamo. Dodamo kavno tvarino iz točke 1. Postopoma vmešamo še 4 žlice moke. Na koncu blago vmešamo še sneg. Pečemo v tortnem modelu (peki papir, namaščene stene....) na 180 stopinjah 20 minut.

3. Med peko podlage pripravimo kokosovo osnovo. Na stran damo 0,5 dl kokosovega mleka (bo za vlaženje podlage). Ostalemu mleku dodamo 40 dag kokosove moke in malo ruma. Premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo 1 uro, da moka vpije mleko, tako, da nastane gosta tvarina (test z žlico, žlica mora stati pokonci). Če tvarina ni dovolj gosta (tudi dve vsebini pločevink nista enaki, žali bog), dodamo še 5 dag kokosove moke. Preverimo okus in če se nam zdi, da zadeva ni sladka, dodamo do 2 žlici sladkorja (dobiti je treba sladko aromo, v kateri prevladuje kokosova aroma).

4. Podlago iz točke 2, srednje toplo, prestavimo na krožnik, na katerem bomo torto tudi servirali. Krožnik mora biti širok, ker mora biti prostor za odvečni čokoladni preliv.

Zamešamo 0,5 dl kokosovega mleka, 1 žlico kavnega jogurta in eventuelno tudi svetli rum (če bo torta za manjše otroke, rum ni potreben) in jo s čopičem vtremo v podlago, vključujoč tudi po robu. Pokrijemo z alufolijo, da se podlaga lepo vlaži.

5. Pred pripravo kreme odstranimo folijo s podlage in z oljnim robčkom odstranimo kakšno kapljico tvarine, s katero smo vlažili podlago. Okoli podlage namestimo tortni obroč, oblečen v alu - folijo.

6. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta s 4 vrečkami želatine fix. Dodajamo pripravljeno kokosovo tvarino iz točke 3 in še eno želatino fix. Ko so metlice mešalca v kremi lepo vidne, je krema dobra, če ne, bo potrebna še ena želatina fix (sicer dvomim, ampak, zanesljivo je zanesljivo). Pripravljeno kremo vlijemo v obroč in na vrhu poravnamo s konditorskim valjčkom.

Pri obodu 26 cm bo kreme za do 5 mm pod vrhom obroča.

Zadeva gre za najmanj 6 ur v hladilnik.

7. Po najmanj 6 urah odpremo zaponko obroča in odstranimo folijo. Pripravimo banjomarijo in v njej stopimo 15 - 20 dag bele čokolade in jo mešamo s kuhalnico. Če je čokolada po občutku relativno gosta, ji dodamo kakšno kocko - dve kokosovega masla, tako, da bo preliv "elastičen". Test z žlico: stopljena gmota mora tekoče kapljati od žlice. Tako razmehčano in gibko čokolado z veliko žlico/zajemalko polijemo po torti. Najprej razlijemo 2/3 tekoče čokolade. Pustimo, da raztopljena čokolada steče po robu torte in ko pride do dna, jo s silikonskim čopičem mažemo navpično navzgor po robu. Pomembno je, da se maže samo v navpični smeri, ker tako zmanjšamo možnost, da bi opraskali kremo in ponovno naredili madež. Na koncu preostanek čokolade še enkrat polijemo po vrhu torte (s tem zakrijemo morebitne »praskice«). Višek čokolade na krožniku odstranimo z oljnim robčkom.

8. Počakamo, da se čokolada strdi, potem pa damo torto še za 2 uri v hladilnik. Po tem je pripravljena za serviranje.


Opombe

Pri beli čokoladi je treba preveriti, kakšna je njena elastičnost (da se ne bo obliv krušil). Test z žlico: raztopljena čokolada mora teči od žlice in skozi maso se mora videti kovina.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Lijana  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 1603

Objavljeno 26.5.2008 ob 14:47

Kaj pa je mišljeno z 0,5 l kokosovo mleko (dve veliki pločevinki)? Napisano je nerazumljivo, ker, če sta pol litra dve pločevinki, je ena 0,25 l in ju ne bi uvrstila med velike, niti 0,5l zame ni velika pločevinka. Po mojem je mišljeno pločevinki, ki držita vsaka po pol litra - torej 1 l kokosovega mleka.

Celinski tajpan  

kuha že od: 7.5.2008

Št. objav: 45

Objavljeno 26.5.2008 ob 15:00

Smem vprašati, kako lahko iz štirih jajc nastane tako nizek biskvit (vsaj po sliki sodeč)? Kadar jaz pečem sladice, kjer mora biti biskvit nizek, uporabim samo dve jajci, pa pride biskvit višji od tega.

LP, Tajpan

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 26.5.2008 ob 15:26

Lijana, za tole torto sem porabila pol litra kokosovega mleka.

Na trgu je več proizvajalcev, embalaža je različna, celo prostorninske enote so različne in ravno v izogib temu, da ne bi prišlo do nesporazumov, sem sugerirala dve pločevinki....

Če pa katera kupi preveč mleka, je pa še vrsta načinov, kako se ga porabi.

Tajpan, če uspeš narediti tak biskvit z dvema jacema, ki bo potem še puhast in sočen in bo zdržal vlaženje, ti bom seveda dala globok poklon in te prosila za poduk.....Samo se mi zdi, da bom še malo čakala na tole.

Celinski tajpan  

kuha že od: 7.5.2008

Št. objav: 45

Objavljeno 26.5.2008 ob 16:19

Zelo vesel

Vendelina jr., brez cinizma, prosim. Ker sem lepo vprašala, sem pričakovala tudi lep odgovor.

Takšen biskvit mi je uspel ravno včeraj, bi prilepila sličico, vendar ne gre. Jaz jajci dolgo stepam (sploh ne naredim snega iz beljakov), dodam sladkor ter moko (po potrebi še ostale dodatke) in spečem. Biskvit je puhast in sočen, tistega včerajšnjega pa sem navlažila kar s kislo smetano. Pa je bil za moje pojme še presočen.Vendelina, vidite, na odgovor vam ni bilo treba čakati dolgo.

Kot sem že dejala, sem vas lepo vprašala, ker se mi zdi biskvit res nizek, glede na to, da je iz štirih jajc. Pa naj še dodam, da nisem kuharska začetnica. Če sem se včlanila šele ta mesec, še to ne pomeni, da sem začela tudi kuhati ta mesec.

Torto bom spekla ob prvi priložnosti, ker je zelo mikavna na pogled, tudi za pripravo se mi ne zdi tako zahtevna, vendar pa bo šlo vsaj po mojih prvih izračunih za kar velik finančni zalogaj.

LP, Tajpan

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 26.5.2008 ob 16:47

Tajpan....whatever....ne biti taka mimoza....smrkanje ni ravno sexy.

Če si malo pogledala še druge linke in druge recepte - takole nastane iz take količine v več različnih poskusih. Kar se mene tiče, seeing is believing - naredi svoj recept z dvema jajcema, potfotkaj itd, pa bomo videli....The floor is yours.

Celinski tajpan  

kuha že od: 7.5.2008

Št. objav: 45

Objavljeno 26.5.2008 ob 17:15

Zelo vesel

Verjetno bom naredila iz dveh jajc, bi pa namesto kozjega jogurta uporabila kar kavnega ali kokosovega. Moje izkušnje s kozjimi stvarmi so takšne kot Mambičine.

Nisem mimoza (jaz pod tem pojmom poznam samo neko rastlino), tudi smrkam ne. Poglejte smeška!!!

Lijana  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 1603

Objavljeno 26.5.2008 ob 18:13

Sem že kar nekaj konzerv kokosovega mleka videla, pa nikoli tako majhnih. V izogib nesporazumom bi na tvojem mestu "2 veliki pločevinki" mirno zbrisala. Zame vsebuje velika pločevinka vsaj 800 g ali ml.

Lijana  

kuha že od: 6.12.2002

Št. objav: 1603

Objavljeno 26.5.2008 ob 18:13

Sem že kar nekaj konzerv kokosovega mleka videla, pa nikoli tako majhnih. V izogib nesporazumom bi na tvojem mestu "2 veliki pločevinki" mirno zbrisala. Zame vsebuje velika pločevinka vsaj 800 g ali ml.

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 28.5.2008 ob 12:36

Bolj ko gledam tole torto, bolj me mika, da bi jo naredila, še bolj prepričljive pa so slike stane, saj so te vaše torte narejene direktno za v vitrine.

Me pa zanima in skrbi nekaj, namreč okus tega jogurta. Prav zato sem šla kupit en jogurt, ga pojedla in se fajn čusti okus, ki meni ni všeč, namreč ovčje in kozje mleko oz. izdelki meni osebno niso dobi. Ali se okus tega jogurta čuti v torti, ali je kokos močnejši in premaga ta okus? Namreč nebi me prav veselilo, da se to potem v kremi okusi.

Potem pa še nekaj, ta torta ima veliko kreme in malo testa, vajeni smo najbolj tistih, ko je testo v treh plasteh in vmes krema. Torto bi si sicer želela narediti v začetku junija za moj r.d., pa še kar oklevam, ali je v redu, če je toliko kreme, če ni preveč in če bo gostom to sploh všeč.

Hvala.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 28.5.2008 ob 12:43

Meni je ovčji-kozji jogurt okej zaradi tega, ker je tako kompakten - in sem ga uporabila že v drugih tortah in se ni okus po po drobnici nič čutil. Če se bojiš, da bi se vseeno, ali pa če bi imela slab občutek, uporabi goveji Total. V vsakem primeru boš, če boš sledila navodilom, dobila okus po kokosu - btw, kokos intenziviraš s svetlim rumom, zato je tudi notri.

Če se bojiš kreme, ker je je veliko - to ti je v osnovi tako, kot če bi jedla en velik kompakten kokosov jogurt na biskvitu.... In verjemi mi, še čisto vsak je zaprosil za naslednji kos - in za recept. Jaz ne delam takih zadev, pri katerih se človeku od sladkega in mastnega meša že na tretjini prvega kosa (in ko te je strah, kako se boš prebil do konca tistega tortnega loka....)

In anka, če imaš junija rojstni dan, potem si verjetno dvojčica in mi dvojčki, mi pa ja radi eksperimentiramo in vse, kar se ponavlja in kar je običajno - to nas naredi čisto bolne....pa ne zdaj nas dvojčkov na cedilu pustiti....

Anyway, lepo praznuj, S kokosom ali brez.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.