Bela tropska torta

kavna aroma, kokosova krema in bela čokolada

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek
Bela tropska torta
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,3
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

ščepec soli

4 žlice moke

4 žlice sladkorja + do 2 kavni žlički sladkorja

2 žlici Nescafeja

2 vrečki instant capuccina

1 dl gazirane mineralne vode

svetli rum

1 žlica kavnega jogurta

Krema:

6 lončkov osnovnega grškega jogurta (kozji jogurt)

0,5 l kokosovega mleka (2 veliki pločevinki)

40 dag kokosove moke

1 - 2 žlici sladkorja

5 vrečk želatine fix, lahko pa kakšna več za nepredvideno situacijo

svetli rum

Preliv:

20 dag bele čokolade

2 - 4 kocki kokosovega masla

Postopek

1. V 1 dl gazirane mineralne vode raztopimo 2 žlici Nescafeja in temu dodamo še vsebino 2 vrečk instant capuccina. Mešamo, dokler ne nastane gosta tvarina. Po okusu dodamo do 2 žlički sladkorja (ne sme biti grenko).

2. Ločimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo ščepec soli in zamešamo v trd sneg. Rumenjake in 4 žlice sladkorja kremasto umešamo. Dodamo kavno tvarino iz točke 1. Postopoma vmešamo še 4 žlice moke. Na koncu blago vmešamo še sneg. Pečemo v tortnem modelu (peki papir, namaščene stene....) na 180 stopinjah 20 minut.

3. Med peko podlage pripravimo kokosovo osnovo. Na stran damo 0,5 dl kokosovega mleka (bo za vlaženje podlage). Ostalemu mleku dodamo 40 dag kokosove moke in malo ruma. Premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo 1 uro, da moka vpije mleko, tako, da nastane gosta tvarina (test z žlico, žlica mora stati pokonci). Če tvarina ni dovolj gosta (tudi dve vsebini pločevink nista enaki, žali bog), dodamo še 5 dag kokosove moke. Preverimo okus in če se nam zdi, da zadeva ni sladka, dodamo do 2 žlici sladkorja (dobiti je treba sladko aromo, v kateri prevladuje kokosova aroma).

4. Podlago iz točke 2, srednje toplo, prestavimo na krožnik, na katerem bomo torto tudi servirali. Krožnik mora biti širok, ker mora biti prostor za odvečni čokoladni preliv.

Zamešamo 0,5 dl kokosovega mleka, 1 žlico kavnega jogurta in eventuelno tudi svetli rum (če bo torta za manjše otroke, rum ni potreben) in jo s čopičem vtremo v podlago, vključujoč tudi po robu. Pokrijemo z alufolijo, da se podlaga lepo vlaži.

5. Pred pripravo kreme odstranimo folijo s podlage in z oljnim robčkom odstranimo kakšno kapljico tvarine, s katero smo vlažili podlago. Okoli podlage namestimo tortni obroč, oblečen v alu - folijo.

6. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta s 4 vrečkami želatine fix. Dodajamo pripravljeno kokosovo tvarino iz točke 3 in še eno želatino fix. Ko so metlice mešalca v kremi lepo vidne, je krema dobra, če ne, bo potrebna še ena želatina fix (sicer dvomim, ampak, zanesljivo je zanesljivo). Pripravljeno kremo vlijemo v obroč in na vrhu poravnamo s konditorskim valjčkom.

Pri obodu 26 cm bo kreme za do 5 mm pod vrhom obroča.

Zadeva gre za najmanj 6 ur v hladilnik.

7. Po najmanj 6 urah odpremo zaponko obroča in odstranimo folijo. Pripravimo banjomarijo in v njej stopimo 15 - 20 dag bele čokolade in jo mešamo s kuhalnico. Če je čokolada po občutku relativno gosta, ji dodamo kakšno kocko - dve kokosovega masla, tako, da bo preliv "elastičen". Test z žlico: stopljena gmota mora tekoče kapljati od žlice. Tako razmehčano in gibko čokolado z veliko žlico/zajemalko polijemo po torti. Najprej razlijemo 2/3 tekoče čokolade. Pustimo, da raztopljena čokolada steče po robu torte in ko pride do dna, jo s silikonskim čopičem mažemo navpično navzgor po robu. Pomembno je, da se maže samo v navpični smeri, ker tako zmanjšamo možnost, da bi opraskali kremo in ponovno naredili madež. Na koncu preostanek čokolade še enkrat polijemo po vrhu torte (s tem zakrijemo morebitne »praskice«). Višek čokolade na krožniku odstranimo z oljnim robčkom.

8. Počakamo, da se čokolada strdi, potem pa damo torto še za 2 uri v hladilnik. Po tem je pripravljena za serviranje.


Opombe

Pri beli čokoladi je treba preveriti, kakšna je njena elastičnost (da se ne bo obliv krušil). Test z žlico: raztopljena čokolada mora teči od žlice in skozi maso se mora videti kovina.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rukula  

kuha že od: 7.3.2006

Št. objav: 12

Objavljeno 23.5.2008 ob 16:59

Imam eno vprašanje glede kokosovega mleka, ali je porebno imeti dve pločevinki po 0.5 l, in nato eno uporabimo za vlaženje in drugo za kremo, v navodilih piše, da damo 0.5 l na stran, ostalemu pa dodamo moko. tega dela ne razumem, hvala za pojasnilo, lep pozdrav.

Cornellia  

kuha že od: 11.5.2006

Št. objav: 103

Objavljeno 23.5.2008 ob 17:54

Na stran daš samo 0,5 dl. Se pravi, da ti ostane še 0,45l kokosovega mleka in temu dodaš kokosovo moko.

rukula  

kuha že od: 7.3.2006

Št. objav: 12

Objavljeno 23.5.2008 ob 19:44

hvala, sem malo spregledala količine, držite pesti, da mi bo torta uspela

barbara9  

kuha že od: 31.1.2007

Št. objav: 756

Objavljeno 23.5.2008 ob 20:21

Vesel

Evo, biskvit je spečen - zelo lep :)) Čakam da se prepojita biskvit in kokosova moka, potem nadaljujem s kremo. Prišla sem pogledati, kako sta vidve ovili obod v folijo.

rukula  

kuha že od: 7.3.2006

Št. objav: 12

Objavljeno 24.5.2008 ob 14:38

tudi meni je super uspela, izgleda odlično, okus je pa še boljši.

barbara9  

kuha že od: 31.1.2007

Št. objav: 756

Objavljeno 26.5.2008 ob 9:51

Naredila točno po navodilih in nastala je krasna torta, ki je bila nadvse všeč slavljenki in gostom.

Motilo me je edino to, da se je obliv iz bele čokolade lomil, ko smo rezali torto. Dodala sem dve kocki kokosovega masla. Se je to dogajalo še komu?

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 26.5.2008 ob 9:58

Barbara, dala si premalo kock masla in je bil obliv premalo elastičen, zato se je lomil.... Imaš v tekstu dve opozorili in sicer: 2 - 4 kocke masla in test z žlico - skratka, mora biti tako tekoče, da se žlica vidi skozi.

Namreč, bela čokolada - to je večja loterija kot jedilna čokolada - bela čokolada tudi pri istem proizvajalcu daleč od tega, da bi bila enaka - vedno so še kakšne usedline in tudi enkrat je zelo elastična, enkrat pa malo manj in je treba biti pazljiv ves čas.

Ne sekiraj se, meni se je tudi lomilo v prvem poskusu (ker pred tem kakšno leto nisem nič počela z belo čokolado, pa sem malo pozabila), v drugem pa ne več.

Issi, vidim, da je šla zadeva hitro....si pa lepo naredila.

barbara9  

kuha že od: 31.1.2007

Št. objav: 756

Objavljeno 26.5.2008 ob 10:34

Sem naredila test z žlico in se mi je zdelo, da je res dovolj tekoče. No, ja, bom drugič dodala še kakšno kocko več :))

Imela sem bel čokoladni obliv nekega italijanskega proizvajalca, kupila sem jo v Intersparu. Wanner ste nekaj kritizirale. Ta čokoladni obliv je bil zelo čist, gladek in ga ni bilo potrebno precediti.

Ob priliki priložim fotografijo.

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 26.5.2008 ob 13:16

Še moje poročilo o belih tropskih kockah. Kavni biskvit je bil premočno kavni. Nisem imela nescafe, ampak neko drugo instant, ki je zelo močna. Prihodnjič bom dala manj kave.

Krema: 4,5 dl kokosovega mleka je bilo premalo za 40 dag kokosove moke, tako da sem dodala še nekaj mleka. Na srečo sem ga imela, ker sem kupila dve pločevinki po 4 dl.

Za preliv sem uporabila belo čokolado iz Lidla (ali pa iz Eurospina). Nič je ni bilo treba cediti, ker ni imela grudic. Dodala sem ji kar navadno olje, ker se mi je zdelo, da bo v kombinaciji s kokosovo mastjo pretrda. Lepo se je rezala.

Zaključek: kocke so bile nekaj posebnega, vendar nisem ljubiteljica kokosa. Moj nečak, ki ga ima zelo rad, je bil nad njimi navdušen. Še jih bom naredila. Mogoče naslednjič kot torto. Aja, uporabila sem grški jogurt, ki je v 1 kg pakiranju. Kupljen v M.

Mimika

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 26.5.2008 ob 13:33

No, glavno, da je bil nečak vesel.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.