Bela tropska torta

kavna aroma, kokosova krema in bela čokolada

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek
Bela tropska torta
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,3
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

ščepec soli

4 žlice moke

4 žlice sladkorja + do 2 kavni žlički sladkorja

2 žlici Nescafeja

2 vrečki instant capuccina

1 dl gazirane mineralne vode

svetli rum

1 žlica kavnega jogurta

Krema:

6 lončkov osnovnega grškega jogurta (kozji jogurt)

0,5 l kokosovega mleka (2 veliki pločevinki)

40 dag kokosove moke

1 - 2 žlici sladkorja

5 vrečk želatine fix, lahko pa kakšna več za nepredvideno situacijo

svetli rum

Preliv:

20 dag bele čokolade

2 - 4 kocki kokosovega masla

Postopek

1. V 1 dl gazirane mineralne vode raztopimo 2 žlici Nescafeja in temu dodamo še vsebino 2 vrečk instant capuccina. Mešamo, dokler ne nastane gosta tvarina. Po okusu dodamo do 2 žlički sladkorja (ne sme biti grenko).

2. Ločimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo ščepec soli in zamešamo v trd sneg. Rumenjake in 4 žlice sladkorja kremasto umešamo. Dodamo kavno tvarino iz točke 1. Postopoma vmešamo še 4 žlice moke. Na koncu blago vmešamo še sneg. Pečemo v tortnem modelu (peki papir, namaščene stene....) na 180 stopinjah 20 minut.

3. Med peko podlage pripravimo kokosovo osnovo. Na stran damo 0,5 dl kokosovega mleka (bo za vlaženje podlage). Ostalemu mleku dodamo 40 dag kokosove moke in malo ruma. Premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo 1 uro, da moka vpije mleko, tako, da nastane gosta tvarina (test z žlico, žlica mora stati pokonci). Če tvarina ni dovolj gosta (tudi dve vsebini pločevink nista enaki, žali bog), dodamo še 5 dag kokosove moke. Preverimo okus in če se nam zdi, da zadeva ni sladka, dodamo do 2 žlici sladkorja (dobiti je treba sladko aromo, v kateri prevladuje kokosova aroma).

4. Podlago iz točke 2, srednje toplo, prestavimo na krožnik, na katerem bomo torto tudi servirali. Krožnik mora biti širok, ker mora biti prostor za odvečni čokoladni preliv.

Zamešamo 0,5 dl kokosovega mleka, 1 žlico kavnega jogurta in eventuelno tudi svetli rum (če bo torta za manjše otroke, rum ni potreben) in jo s čopičem vtremo v podlago, vključujoč tudi po robu. Pokrijemo z alufolijo, da se podlaga lepo vlaži.

5. Pred pripravo kreme odstranimo folijo s podlage in z oljnim robčkom odstranimo kakšno kapljico tvarine, s katero smo vlažili podlago. Okoli podlage namestimo tortni obroč, oblečen v alu - folijo.

6. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta s 4 vrečkami želatine fix. Dodajamo pripravljeno kokosovo tvarino iz točke 3 in še eno želatino fix. Ko so metlice mešalca v kremi lepo vidne, je krema dobra, če ne, bo potrebna še ena želatina fix (sicer dvomim, ampak, zanesljivo je zanesljivo). Pripravljeno kremo vlijemo v obroč in na vrhu poravnamo s konditorskim valjčkom.

Pri obodu 26 cm bo kreme za do 5 mm pod vrhom obroča.

Zadeva gre za najmanj 6 ur v hladilnik.

7. Po najmanj 6 urah odpremo zaponko obroča in odstranimo folijo. Pripravimo banjomarijo in v njej stopimo 15 - 20 dag bele čokolade in jo mešamo s kuhalnico. Če je čokolada po občutku relativno gosta, ji dodamo kakšno kocko - dve kokosovega masla, tako, da bo preliv "elastičen". Test z žlico: stopljena gmota mora tekoče kapljati od žlice. Tako razmehčano in gibko čokolado z veliko žlico/zajemalko polijemo po torti. Najprej razlijemo 2/3 tekoče čokolade. Pustimo, da raztopljena čokolada steče po robu torte in ko pride do dna, jo s silikonskim čopičem mažemo navpično navzgor po robu. Pomembno je, da se maže samo v navpični smeri, ker tako zmanjšamo možnost, da bi opraskali kremo in ponovno naredili madež. Na koncu preostanek čokolade še enkrat polijemo po vrhu torte (s tem zakrijemo morebitne »praskice«). Višek čokolade na krožniku odstranimo z oljnim robčkom.

8. Počakamo, da se čokolada strdi, potem pa damo torto še za 2 uri v hladilnik. Po tem je pripravljena za serviranje.


Opombe

Pri beli čokoladi je treba preveriti, kakšna je njena elastičnost (da se ne bo obliv krušil). Test z žlico: raztopljena čokolada mora teči od žlice in skozi maso se mora videti kovina.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 19.5.2008 ob 15:10

Zaradi tega, ker najprej poliješ čokolado čez vse skupaj, potem mažeš čokolado od spodaj navzgor, nekaj sledi pa vseeno ostane na krožniku in tisto se lepo obriše z oljnim robčkom....(to so tisti otroški robčki za ritke, odstranjevanje mejkapa itd....)

Namreč, z oljnim robčkom se hitreje čisti kot s papirnatimi servetami, pa še manj papirja se porabi...

Issi  

kuha že od: 5.9.2007

Št. objav: 703

Objavljeno 20.5.2008 ob 16:18

Torej, poročilo: torta je uspela, tako lepa kot Stanina in Vendelinina seveda ni bila, pa takih utvar si itak nisem delala... Slika je oddana in sledi.

Pravzaprav je priprava precej enostavna, čeprav sem se kar bala kako komplicirano bo. Torta je odlična in osvežilna in zasluži čisto petico, ko pa jo bom naslednjič delala za otroke, bom dodala malce več sladkorja.

Bravo Vendelina in Stana!

regina  

kuha že od: 17.9.2007

Št. objav: 724

Objavljeno 20.5.2008 ob 17:27

Torto sem spekla za očetov rojstni dan. Naredila sem jo v soboto in v nedeljo popoldne smo jo jedli. Za moje sladkosnedneže je bila premalo sladka, čutila se je kislost grškega jogurta. Najbolj dober je bil zadnji kos, katerega sem pojedla v ponedeljek, kajti kislost jogurta se ni več občutila. To pomeni, da torta mora odležati več kot en dan v hladilniku, da se vsi okusi prepojijo.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 21.5.2008 ob 8:36

Bravo, ladies

Regina, ko boš drugič delala, čekiraj zmes kokosovega mleka, moke, ruma, sladkorja (oziroma, poglej cel tekst točke 3 v receptu, prvič je verjetno težko čisto vse zapopasti) in če se ti zdi, da je premalo sladko, dodaj takoj sladkor, pa se jogurt ne bo občutil.

regina  

kuha že od: 17.9.2007

Št. objav: 724

Objavljeno 21.5.2008 ob 10:28

Vendelina, vse sem delala natančno po navodilih. Dodala sem tudi malo več sladkorja, vendar tudi moje torte niso nikoli preveč sladke. Sem pa imela dve vrsti grškega jogurta, eden je bil kupljen v Intersparu, drugi pa v Leclerku in slednji se mi zdi še bolj kremast. Bom drugič delala samo iz tega. Seveda pa mojim izrazitim čokoholikom ne bo nič drugega všeč. Ponavadi delam kombinacije, pol torte obvezno čokoladne, druga polovica pa sadne. Sedaj pa namenoma nisem naredila tako, ker se mi ni dalo delat še druge torte. Drugače je pa torta dobra in recept je že romal naprej.

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 21.5.2008 ob 17:33

Vendelina, vidim, da v tekočino za navlaženje testa uporabljaš med drugim tudi jogurt. Čemu? Okus po kavi je v testu zagotovo zaznati, tako da to ne more biti razlog.

V nedeljo imamo praznovanje in med drugim bom pripravila tudi tole. Samo ne v obliki torte, ampak kock.

mimika

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 21.5.2008 ob 18:36

Vesel

Mimika, če ti smem jaz povedati svojo izkušnjo z vlaženjem testa: Preden sem spoznala Vendelinine recepte, sem testo (ker nikakor ne maram suhega biskvita) vedno vlažila s sadnim sokom, kavo...tekočino pač, ki se je prilegala okusu kreme. Večkrat sem z močenjem pretiravala in zato na tortnem podstavku našla celo lužico izcejene tekočine ali pa je bil biskvit neenakomerno napojen.

Tole vlaženje biskvita z jogurtom (s čopičem) pa mi je od vsega še najbolj všeč. Biskvit ostane kompakten,enakomerno navlažen, pa je kljub temu rahel in puhast in sočen. Jaz zmešam pribl. 2 žlici jogurta s prav malo tekočine (liker ali kar pač zahteva recept) in se mi zdi biskvit dosti boljši kot takrat, ko sem nanj polivala cele žlocee kave ali česa drugega. Očitno ima jogurt svoj šarm tudi za biskvit...

Nelly  

kuha že od: 29.10.2003

Št. objav: 264

Objavljeno 21.5.2008 ob 23:28

Kopiram: "Pripravljeno kremo vlijemo v obroč in na vrhu poravnamo s konditorskim valjčkom. "

Vendelina, kakšen je ta konditorski valjček?

Torte se bom kmalu lotila, bojim se le, če se mi ne bo pri čokoladnem oblivu kaj zataknilo. Katero belo čokolado uporabljata?

Hvala obema s Stano za tako izčrpna navodila in nazoren prikaz! Aha, še nekaj, Vandelina: meni zelo ugaja Tvoj minimalistični slog okraševanja!

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 22.5.2008 ob 7:59

Nelly, na 27 sliki je konditorski valjček. Če tega nimaš, poravnaš z žlico, nožem ali kaj podobnega.

Po navadi uporabljam belo čokolado iz Pekarne Vrhnika, ki je res čudovita, vendar mi je tokrat zmanjkala in sem uporabila Mannerjevo. Čokolada se je lepo raztopila vendar je ostalo nekaj majhnih koščkov, zato sem jo precedila.

Nelly, torta v živo izgleda še lepše ;)

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 22.5.2008 ob 8:56

Nelly, ma ne more se ti nič zatakniti....Pri beli čokoladi moraš narediti takšno zmes, da se ti bo na prvi pogled zdelo, da tole je pa preveč redko - in glej ga zlomka, to je ravno pravo... Bela čokolada, to je v bistvu kakavovo maslo z dodanimi aromami in tam je vedno kakšna usedlina. Stana je natančna in jo tekočo tvarino precedila, jaz sem enkrat eno usedlino ulovila z žlico, tri pikice so šle pa na torto, bože moj.....

Mimika, če boš delala v kockastem formatu, imaš dve možnosti:

- da narediš oglato torto, poliješ z belo čokolado in razrežeš

- da narediš biskvit s 6 jajci (in temu primerno več ostalega za biskvit), kokosove mase pustiš pa enako. Daš biskvit na peki papir, čez okvir, naliješ kokosovo maso. Hladiš v okviru 12 ur, razrežeš na kocke, pustiš malo razmaka med kockami, poliješ te kocke z belo čokolado....in dobiš zelo seksi bele tropske minjončke....pred katerimi se rafaello bomboni fino skrijejo.....V tem primeru zadevo dodeluj na enem širokem pladnju/pekaču, da ne boš imela bele čokoladne poplave....

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.