Bela tropska torta

kavna aroma, kokosova krema in bela čokolada

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek
Bela tropska torta
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,3
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

ščepec soli

4 žlice moke

4 žlice sladkorja + do 2 kavni žlički sladkorja

2 žlici Nescafeja

2 vrečki instant capuccina

1 dl gazirane mineralne vode

svetli rum

1 žlica kavnega jogurta

Krema:

6 lončkov osnovnega grškega jogurta (kozji jogurt)

0,5 l kokosovega mleka (2 veliki pločevinki)

40 dag kokosove moke

1 - 2 žlici sladkorja

5 vrečk želatine fix, lahko pa kakšna več za nepredvideno situacijo

svetli rum

Preliv:

20 dag bele čokolade

2 - 4 kocki kokosovega masla

Postopek

1. V 1 dl gazirane mineralne vode raztopimo 2 žlici Nescafeja in temu dodamo še vsebino 2 vrečk instant capuccina. Mešamo, dokler ne nastane gosta tvarina. Po okusu dodamo do 2 žlički sladkorja (ne sme biti grenko).

2. Ločimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo ščepec soli in zamešamo v trd sneg. Rumenjake in 4 žlice sladkorja kremasto umešamo. Dodamo kavno tvarino iz točke 1. Postopoma vmešamo še 4 žlice moke. Na koncu blago vmešamo še sneg. Pečemo v tortnem modelu (peki papir, namaščene stene....) na 180 stopinjah 20 minut.

3. Med peko podlage pripravimo kokosovo osnovo. Na stran damo 0,5 dl kokosovega mleka (bo za vlaženje podlage). Ostalemu mleku dodamo 40 dag kokosove moke in malo ruma. Premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo 1 uro, da moka vpije mleko, tako, da nastane gosta tvarina (test z žlico, žlica mora stati pokonci). Če tvarina ni dovolj gosta (tudi dve vsebini pločevink nista enaki, žali bog), dodamo še 5 dag kokosove moke. Preverimo okus in če se nam zdi, da zadeva ni sladka, dodamo do 2 žlici sladkorja (dobiti je treba sladko aromo, v kateri prevladuje kokosova aroma).

4. Podlago iz točke 2, srednje toplo, prestavimo na krožnik, na katerem bomo torto tudi servirali. Krožnik mora biti širok, ker mora biti prostor za odvečni čokoladni preliv.

Zamešamo 0,5 dl kokosovega mleka, 1 žlico kavnega jogurta in eventuelno tudi svetli rum (če bo torta za manjše otroke, rum ni potreben) in jo s čopičem vtremo v podlago, vključujoč tudi po robu. Pokrijemo z alufolijo, da se podlaga lepo vlaži.

5. Pred pripravo kreme odstranimo folijo s podlage in z oljnim robčkom odstranimo kakšno kapljico tvarine, s katero smo vlažili podlago. Okoli podlage namestimo tortni obroč, oblečen v alu - folijo.

6. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta s 4 vrečkami želatine fix. Dodajamo pripravljeno kokosovo tvarino iz točke 3 in še eno želatino fix. Ko so metlice mešalca v kremi lepo vidne, je krema dobra, če ne, bo potrebna še ena želatina fix (sicer dvomim, ampak, zanesljivo je zanesljivo). Pripravljeno kremo vlijemo v obroč in na vrhu poravnamo s konditorskim valjčkom.

Pri obodu 26 cm bo kreme za do 5 mm pod vrhom obroča.

Zadeva gre za najmanj 6 ur v hladilnik.

7. Po najmanj 6 urah odpremo zaponko obroča in odstranimo folijo. Pripravimo banjomarijo in v njej stopimo 15 - 20 dag bele čokolade in jo mešamo s kuhalnico. Če je čokolada po občutku relativno gosta, ji dodamo kakšno kocko - dve kokosovega masla, tako, da bo preliv "elastičen". Test z žlico: stopljena gmota mora tekoče kapljati od žlice. Tako razmehčano in gibko čokolado z veliko žlico/zajemalko polijemo po torti. Najprej razlijemo 2/3 tekoče čokolade. Pustimo, da raztopljena čokolada steče po robu torte in ko pride do dna, jo s silikonskim čopičem mažemo navpično navzgor po robu. Pomembno je, da se maže samo v navpični smeri, ker tako zmanjšamo možnost, da bi opraskali kremo in ponovno naredili madež. Na koncu preostanek čokolade še enkrat polijemo po vrhu torte (s tem zakrijemo morebitne »praskice«). Višek čokolade na krožniku odstranimo z oljnim robčkom.

8. Počakamo, da se čokolada strdi, potem pa damo torto še za 2 uri v hladilnik. Po tem je pripravljena za serviranje.


Opombe

Pri beli čokoladi je treba preveriti, kakšna je njena elastičnost (da se ne bo obliv krušil). Test z žlico: raztopljena čokolada mora teči od žlice in skozi maso se mora videti kovina.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Mijan  

kuha že od: 30.12.2006

Št. objav: 554

Objavljeno 2.5.2008 ob 13:12

Stana, hvala za odgovor. Bom ob prvi priliki res probala uporabit alufolijo za obod in otroške robčke za čiščenje servirnega krožnika.

Do sedaj sem vedno dajala pod spodnji oblat torte 4 trakove peki papirja, široke po cca. 5 cm, ki sem jih po koncu krašenja odstranila.

Ko delam kreme z želatino, pa vedno preden odprem obod torte, grem okoli oboda z nožem, ki sem ga najprej potopila v vročo vodo in ga nato do suhega obrisala, pa ni bilo do sedaj še nikoli nobenega problema, da bi krema počila.

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 2.5.2008 ob 21:17

Mijan, saj lahko narediš tako, kot se tebi zdi lažje ali bolj enostavno.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 5.5.2008 ob 8:28

Živjo, ladies.

Po treh tednih bronhitisa in štirih dneh sončenja sem razpoložena za nove dosežke...

A ste vmes kaj spekle?

Glede odcejanja jogurta - Ni enega strašnega pravila, koliko časa se stvar odceja - predvsem je odvisno od tega, kakšen jogurt sploh odcejamo. Vsekakor pa tisto, kar pri nas razumemo kot "črvsti jogurt" ali pa nemško ali francosko obdelavo jogurta a la greque - tisto lahko mirno odcejate en dan. Ko se vam bo zdelo, da je zadeva dovolj odcejena - takrat pustite stvar na cedilu še ne dan, pa bo ravno prav.

V bistvu je bazični grški jogurt narejen iz ovčjega in kozjega mleka. Krav v Grčiji ravno ni veliko. Goveje mleko v Grčiji - to je več-ali-manj uvoženo. Se pa "kozjega" ali "ovčjega" okusa v jogurtu ne čuti ravno veliko (v bistvu je ta aroma zelo decentna). Eni pravijo, da je to zaradi tega, ker drobnica, ki jo redijo na mediteranskem območju, da to je čisto en drugačen okus kot tista s celine in da to velja tudi za mleko. Baje je en štos v travi....

Vsekakor je ovčji-kozji jogurt še bolj kompakten od govjega, narejenega na grški način in je zato kreme lažje delati. Po drugi strani pa sem tule iskala sestavine, ki bolj-ali-manj lahko v naravi funkcionirajo skupaj - in koze, kava, kokos, kakav.... to v osnovi zmore prebivati skupaj v kakšnem subtropskem do tropskem pasu (in konec koncev, na planoti Kafha so se koze "zadevale" z plodovi kavovca....in tako so počasi tudi odkrili kavo) - in zato se mi je zdelo, da gre kozji jogurt tule bolj v koncept.

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 5.5.2008 ob 9:10

Vesel

Vendelina, ko ti bo zmanjkalo idej s kokosovim maslom in grskim jogurtom, daj,"izumi" se kaj iz navadnih,nam lazje dosegljivih sestavin.

Bom zelo vesela, pa kaksna druga podezelska lady najbrz tudi!

Lp v prestolnico!

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 5.5.2008 ob 9:33

Lucka52, trenutno se ukvarjam s cimetom in ingverjem....A to preskrba v tvoji lokalni skupnosti prenese?:-D Pozdrav na lepo italijansko podeželje!

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 5.5.2008 ob 10:20

Vesel

Punce, vam lahko kaj pomagam še jaz, ki za Vendelinino Maraschino torto nisem uspela priti do grškega jogurta? V Sežani in NG so imeli samo 2 lončka tistega z medom, pa sem kupila navadni Tuš čvrsti jogurt ( 7 lončkov po 180 g), ga dala na z gazo obloženo cedilo in pustila dobre 3 ure (ni bilo časa za več). Vmes sem vsake toliko malo premešala, vode je odteklo zelo dosti, prostornina se je seveda precej zmanjšala, ampak bilo je zelo gosto, tako, da sta mi bili 2 vrečki želatine fix več kot zadosti za trdo zmes tega jogurta in 0,5 l smetane. Po dodani kakavovi bazi in še eni želatini pa sem morala kremo dobesedno "našpahtlati" na biskvit.

Skratka, če vam res ne rata priti do grškega jogurta, poskusite na ta način, vendar je navadni jogurt za moj okus malce bolj kiselkast kot grški (ta ima bolj "kremast" okus).

Kar pa se kozje-ovčjega tiče, vam lahko iz prve roke povem, da je okus doooosti bolj mil kot okus svežega kozjega mleka (ovčjega še nisem pila).

Meni namreč "kozji" okus ne leži preveč, v Grčiji pa sem prav norela za temi jogurti!

Morda sem imela pri odcejanju navadnega jogurta samo začetniško srečo in 3 ure v drugih okoliščinah ne bi bile dovolj, ne vem. Vsekakor ne "falite" dosti, če biskvit spečete prejšnji večer, daste v hladilnik cedit jogurt (navadni slovenski) in nadaljujete s torto naslednji dan.

Za take božanske recepte se splača tudi malo "potrpet".

Dami Stana in Vendelina, vama pa še enkrat kapo dol!

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 5.5.2008 ob 10:51

Prenese! Pa tudi koze imamo, taksne in drugacne, z jogurti in kokosovim maslom je pa mizerija...morda v mestu, pa ne maram hoditi tja,raje pocakam na naslednji "izum"!Lp

mimika  

kuha že od: 7.1.2002

Št. objav: 2107

Objavljeno 5.5.2008 ob 14:09

Stana, kako si naredila obod, ki je dobro viden na drugi sliki?

Ali me lahko kdo razsvetli o razliki med želatino fix in želatino v prahu? Vedno uporabljam le slednjo.

mimika

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 5.5.2008 ob 14:20

Mimika, katero "drugo sliko" misliš?

Tako lady stana.r kot jaz uporabljava raztegljivi obod, ki ga oblečeva z alufolijo. Prvič, na tak način krema pri odpiranju oboda ne poči (kar je vidno iz slik, ki sledijo, ostane tortni valj, oblečen v alufolijo, ki jo potem odstranimo). Drugič, ena packarija manj je (obod pri odpiranju ostane relativno snažen) in s tem manj možnosti, da bi pred velikim finalom serviranja kaj po nepotrebnem popackali.

Želatina fix poenostavlja želatiniranje. Ni treba nič namakati v vodi in potem to vodeno tvarino vmešavati v kremo. Z drugimi besedami, ena faza manj je, pa še kakšnemu nepotrebnemu želatiniranemu prosojnemu mehurčku v kremi se izognemo.

Prah pri želatini fix direktno vmešavamo v kremo, je pa treba prilagoditi vrstni red, ker se mora najprej želatina fix vmešati, sladkane stvari pa se dodajajo kasneje.

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 5.5.2008 ob 19:33

Lucka52, namesto grškega lahko uporabiš navadni jogurt, ki ga ocediš. Namesto kokosovega masla pa olje ali rastlinsko mast.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.