Ameriška jabolčna pita

klasičen ameriški desert

Vanja_v_ZDA  Izvor: ZDA
Ameriška jabolčna pita
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6 do 8 oseb

Za testo:

200 g moke

75 g mrzlega masla

6 do 7 žlic mrzle vode

ščep soli

6 do 7 jabolk, Granny smith ali podobne

sok ene limone

1,75 dl temno rjavega sladkorja

1 žlička cimeta

1/3 žličke muškatnega oreščka

4 žlice jedilnega škroba

Potresenec:

1/2 skodelice moke

četrtinka masla

ščep soli

1/2 skodelice ovsenih kosmičev

1/4 skodelice temno rjavega sladkorja

1/2 skodelice orehov

Postopek

Najprej na hitro vmesimo testo, ki ga zavijemo v plastično folijo in postavimo na hladno vsaj za pol ure.

Naredimo potresenec:

v multipraktik stresemo moko, sol, sladkor in maslo. Sestavine zmeljemo samo za par sekund. Dodamo orehe in kosmiče in še enkrat za par sekund zmeljemo vse sestavine. Stresemo na krožnik in z rokami premešamo. Postavimo na stran in pripravimo nadev:

jabolka olupimo in narežemo na krhlje. Iz enega jabolka naj pride 12 do 15 krhljev, odvisno od velikosti. Stresemo v posodo in dodamo sok ene limone. Sladkor, cimet, muškatni orešček in škrob zmešamo in dodamo jabolkom, ki jih segrevamo toliko časa, da je ves sladkor raztopljen.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga na tanko razvaljamo ter položimo v pekač. Nanj stresemo segreta jabolka in vse skupaj potresemo s potresencem. Pečemo pri 180 stopinjah približno eno uro. Ko je pečeno, počakamo vsaj 15 do 30 minut, preden jo razrežemo. Lahko jo pečemo tudi v individualnih lončkih brez spodnjega testa, samo s potresencem.


Opombe

Ameriška jabolčna pita je za Američane to, kar so za nas gibanica, štruklji in žlikrofi. Variant je ogromno, vse pa imajo skupno to, da je testa zelo, zelo malo in vse so odišavljene vsaj s cimetom. Za zgornjo plast se uporabita ali isto testo kot za spodnji del ali pa potresenec. Tudi potresencev je več vrst, ta z orehi je samo ena možnost in če jih nimate, jih lahko izpustite. Temen sladkor iz mojega recepta da piti čudovit karamelni okus, lahko pa uporabite svetlo rjavega ali pa navaden kristalni sladkor. Servirate toplo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

vanilia  

kuha že od: 20.4.2006

Št. objav: 194

Objavljeno 30.8.2010 ob 21:58

Vesel

Že od nekdaj sem si želela provat "tapravo ameriško pito", ampak tako, ki je povrh pokrita s testom... zato me zanima koliko več testa morem narediti, da mi ostane za prekrit? Še enkrat toliko, polovico več?

zeta  

kuha že od: 21.5.2009

Št. objav: 1353

Objavljeno 30.8.2010 ob 22:08

Vesel

Saj je pokrita, s potresencem. Če pa jo želiš pokriti s testom, ga pa naredi dvojno količino, ker ga je že v osnovi zelo malo, tako da, če želiš pokriti s testom, boš prišla skoz le z dvojno količino.

vanilia  

kuha že od: 20.4.2006

Št. objav: 194

Objavljeno 31.8.2010 ob 15:16

Pa saj sem sprasevala samo za testo, ker ne zelim pokriti s potresencem :)

No najlepsa hvala za odgovor, bom naredila dvojno kolicino testa ;D

Silvija K.  

kuha že od: 7.1.2007

Št. objav: 12

Objavljeno 19.6.2011 ob 12:11

Čeprav nisem imela limone, je pita odlično uspela, že vidim, da ne bo dolgo "obstala" :)

Kravdija  

kuha že od: 14.6.2009

Št. objav: 166

Objavljeno 15.10.2011 ob 17:00

Zelo vesel

Vrhunsko dobra pita, čisto vsak jo je pohvalil. Hrustljava na vrhu, mehka in sočna v sredini, mehko in topljivo testo. Čista petka.

Sicer sem delala s polnozrnato pirino moko (250g moke, 50 g navadne bele moke), jogurtovim maslom in agavinim sladilom, razen za potresenec sem uporabila rjavi sladkor ter nič bele moke in namesto orehov sem dala lešnike, pa hrustljave kosmiče s čokolado in cornflakes, pa je bila top! :)

Aja, pa v testo sem dala cimet. :)

Karolina C.  

kuha že od: 23.3.2009

Št. objav: 16

Objavljeno 9.1.2012 ob 10:20

Hvala za odličen recept! Nadev s krhlji je za moj okus bistveno boljši kot z naribani jabolkami, pa še muškatni orešček tako fajn zaokroži okus. Bo kar pogosto na meniju ;)

pinch  

kuha že od: 18.2.2009

Št. objav: 89

Objavljeno 29.3.2012 ob 21:50

sem jo danes naredila.

super je in je že ni več. vsi so jo pohvalili, češ, da je ta prava ameriška :D

kako sem jo jaz delala... namesto orehov sem zmlela mandlje, cimeta sem dala 2x več (tri čajne žličke, smo res oboževalci cimeta) pa še bi ga lahko malo dodala za svoj okus :p ampak recept je v osnovi zelo enostaven in take reči so ponavadi NAJ

5

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 3.6.2012 ob 18:12

BOŽANSKAAAAAAAAAAAAAAA.Včeraj zvečer naredila, uspela na izgled v nulo, sama je nisem poskusila, ampak je izginila še vroča, kot bi mignil. Baje fantastična. Naredila sem jo z manj sladkorja ter žal brez ovsenih kosmičev, ker jih nisem imela, tudi nobene zamenjave. Skratka brž ko ne poskusite vsi, ki je še niste, ne bo vam žal.

Vanja_v_ZDA HVALA ZA PREKRASEN RECEPT, ki bo pogosto prišel na spored.

LP

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 4.6.2012 ob 8:49

Jaša, kako pa veš če je bila res dobra, če je nisi poskusila? Drugi včasih za kaj rečejo, da je super, sama pa najdem mnogo pomankljivosti, ki jih potem naslednjič upoštevam...

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 4.6.2012 ob 13:14

Draga Vesnusha nikoli ničesar kar skuham ali spečem ne poskusim, osebno se prehranjujem povsem...- kar se pa tiče le mene in o tem ne bom, zato pa zmeraj pišem komentar, kar je odziv jedc-a (ev). Oprosti, ampak v življenju poskusila več ali manj nisem nobenega recepta s portala. Če je temu tako, da se ne sme pisat, potem več ne bom ocenjevala in komentirala, kajti kot sem rekla, poskusim ničesar od skuhanega- pečenega,oz. pač narejenega, zato pa delam točno in striktno po receptu in ne experimentiram, kot drugi, kajti potem recepta ne rabim!!!

Pa brez zamere in lep dan

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.