Zapečena polenta

Veri  Izvor: moja kuhinja
Zapečena polenta
    priloge: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 zelo lačna

2 skodelici vode (oz. po navodilu na vrečki)

1 skodelica koruznega zdroba (polente)

ščepec soli

cca. 10 - 20 dag sira

olje za pekač

*po želji še začimbe

Postopek

Zavremo vodo in v vreli stopimo sol ter med mešanjem vsujemo vanjo koruzni zdrob. Kuhamo približno 2 minuti, da se polenta dobro zgosti. Vročo vlijemo na večjo desko ali pekač in jo poravnamo na debelino približno 1 cm. Jaz delam rajši na deski, ker je potem kose lažje jemati ven, pa še pekač rabimo kasneje. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Medtem ko se polenta hladi, narežemo sir na rezine. Namažemo pekač in narežemo polento na kose poljubne velikosti in oblike (lahko kar pravokotnike, velike cca. 6 x 10 cm. Če bodo kosi preveliki, se lahko trgajo, ko jih bomo prestavljali, z zelo malimi je pa preveč dela:) Najlažje jih prestavljamo kar z lopatko in jih zlagamo na pomaščen pekač kot strešnike.

Čeznje naložimo rezine sira in po želji začinimo ter damo v pečico, ogreto na 200 stopinj za cca. 10 minut, da se polenta po robovih lepo zapeče in sir stopi in dobi lepo rjavo kožico.

Lahko pa polento zapečemo tudi na žaru (v pečici ali na pravem vrtnem žaru:)

Dober tek!


Opombe

* Najboljši je sir, ki se lepo stopi, vendar pa ne steče čisto, zelo dobro se je obnesel tisti v hlebčku (Zdravo življenje). Lahko pa seveda daste katerikoli sir, ki vam je všeč, lepo se zapečejo mocarela, jošt, gavda, ementalec,...

* Jaz uporabljam navadni koruzni zdrob, ki je bolj zrnat in se mi za to jed zdi boljši od instantnega, ki je bolj fino mlet in je skuhana polenta manj gosta. Vsekakor vedno vzemite priporočeno količino vode, vendar za gosto polento (navadno je na vrečki napisano koliko vode za kakšno polento). Tudi tega navadnega ni treba kuhati nič dlje od 2-3 minut, saj se jed še peče.

* Polento lahko povrh še začinite ali pa začimbe vmešate že v vodo, v katero jo vmešate, pašejo vse zelene - mediteranske začimbe, pa tudi sladka paprika.

* V osnovno maso lahko vmešate jajce, maslo ali margarino, skuto,... če imate radi bolj bogate jedi.

* Polento lahko narežete tudi z modelčki/izsekovalci za piškote ali s kozarcem, če želite okrogle ali kake bolj "fensi" oblike:) Primerno za obiske, ni veliko dela, naredi pa velik vtis:)

* Olja je samo za vzorec, 1 kavna žlička navadno zadostuje za cel pekač, zato je jed primerna tudi za tiste, ki ne smejo preveč masti, v tem primeru vzamite manj mastne sire.

* To je strašno hitra jed, gotova je v 15 - 20 minutah, saj če skuhate zelo gosto polento, je ne bo treba dolgo hladiti, zadostujejo 2 - 3 minute.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mala kuharica  

kuha že od: 17.4.2008

Št. objav: 97

Objavljeno 12.2.2016 ob 14:09

Pri nas jemo samo na tak način pripravljeno polento. Njami

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.