Prekmurski dodoli - DÖDÖLI

ena izmed tipičnih prekmurskih dobrot: preprosta, a vendar okusna

vucko1.1  Izvor: lasten recept
Prekmurski dodoli - DÖDÖLI
    priloge: krompir
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 - 6 oseb

5 - 6 srednje velikih krompirjev

sol po okusu

moka za zgostitev

2 srednje veliki čebuli

malo sončničnega olja ali svinjsko mast

1 velika kisla smetana

Postopek

Najprej olupimo krompir in ga narežemo na kocke, lahko so manjše, ker je jed laže pripraviti, če se krompir razkuha. Damo ga kuhat v slano vodo, naj bo pokrit z vodo, ta naj sega cca. 2 prsta čez nivo krompirja.

V vmesnem času lahko pripravimo zabelo - popraženo čebulo. 2 srednje veliki čebuli olupimo in razrežemo na manjše kockice. Tradicionalno se praži na masti, za nekatere je primernejše belo olje. Čebulo pražimo med stalnim mešanjem, ko začne dobivati zlato - rumeno barvo, jo odstavimo. Nekateri jo v tej fazi zmešajo s smetano. Jaz osebno tega ne priporočam, tudi zaradi optičnega vtisa.

Ko je krompir kuhan, ga dobro zmečkamo (kar v vodi, ki je ne odlijemo) in pristavimo kozico nazaj na ogenj, zmanjšamo plamen. Nato med stalnim mešanjem s kuhalnico dodajamo moko, dokler se jed precej ne zgosti. Jed nad nizkim plamenom še nekaj časa mešamo, da moka nabrekne. Ko je jed dovolj trda, da se jo da z žlico raztrgati na kosce, je kuhana.

Porazdelimo z žlico po krožniku tako, da tvorimo kosme, po dödolih porazdelimo praženo čebulo, na vrh damo žlico ali dve kisle smetane. Dober tek.


Opombe

Jed imajo predvsem radi otroci zaradi kisle smetane. Zraven lahko serviramo zeleno solato ali drugo zelenjavo po okusu.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

markol  

kuha že od: 30.12.2002

Št. objav: 1

Objavljeno 12.11.2014 ob 12:24

Glede na vse zgoraj napisano, bi morali zaščititi dödole kot prekmursko gibanico. Obstaja veliko načinov, ki so večinoma bližnjice. Po moje ne moreš imenovati nekaj Dödoli, če delaš z multipraktikom, halo? V bistvu lahko tudi kupiš zamrznejne svaljke in jih preliješ z olivnim oljem ter ne vem čem še ... samo ne omenjaj tega pod tem receptom.

Vrnite se vsaj 100 let nazaj in in si zamislite pripravo jedi. Torej krompir narežeš na kose, ko je na pol kuhan nasipaš moko, ko nabrekne narediš luknjico, nato s kuhalnico zmešaš in malo zašvicaš. Smetano segreješ na masti ali ocvirkih, čebula je po želji, tudi če so zapečeni na masti v ponvi, ne v pečici. To so le končne manjše razlike pri serviranju. Obvezno v veliki skledi in vsi jejo iz nje. Zraven zelena solata z bučnim oljem in nasekljanim česnom ter prav tako vsi pikajo solato in nje.

Tako si pač jaz to predstavljam in enako delam še danes, ker je v tem tisti pravi čar jedi ter se ob tem spominjam moje stare mame.

petra82  

kuha že od: 27.8.2008

Št. objav: 30

Objavljeno 24.11.2014 ob 13:35

Koliko časa pa traja še kuhanje od trenutka, ko dodaš moko oziroma, koliko časa rabi moka, da nabrekne in lahko sfiniširaš jed?

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8688

Objavljeno 24.11.2014 ob 14:07

Zelo vesel

Petra82,

(moj način priprave)... ko je krompir skuhan, odlijem malo vode (ki jo ne odvržem, ampak pospravim, če bom potrebovala za dolivanje), z mešalnikom zmečkam / zmešam krompir, nasujem moko, kuhalnico dam v sredo, pokrijem in pustim na rahlem ognju približno 10 - 15 minut. Spet vzamem mešalnik in kar na ognju mešam (2-3 minutke). Če je potrebno dodajam vodo, ki sem jo prej odlila.

Potem veliko žlico pomakam v vročo mast in delam žgančke.

Po vrhu dam po izbiri - ocvirke, prepraženo čebulo, prevreto kislo smetano...

Pozdravček!

deska  

kuha že od: 12.9.2008

Št. objav: 43

Objavljeno 12.11.2016 ob 17:06

Danes sem jih naredila kot prilogo k svinjskim rebrcem na zelju. Bilo je super, tašča je prekmurka in jih je zelo pohvalila, tako da se mi je kar fino zdelo :)

V receptu pa nujno manjka količina moke. Ker sem jih delala prvič (prej jih nisem ne jedla, ne videla), res nisem imela občutka koliko moke potrebujem. Sem mislila da bo treba dodat kakšne 3 žlice, pa sem potem na srečo med komentarji našla odgovor.

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12640

Objavljeno 12.11.2016 ob 18:00

Vesel

Jaz sem jih ze tudi jedla, pred leti na izletu v Prekmurju, delala pa še ne, roma pa recept v mojo belezko, mogoče se jih kdaj lotim narediti.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.