Prekmurski dodoli - DÖDÖLI

ena izmed tipičnih prekmurskih dobrot: preprosta, a vendar okusna

vucko1.1  Izvor: lasten recept
Prekmurski dodoli - DÖDÖLI
    priloge: krompir
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 - 6 oseb

5 - 6 srednje velikih krompirjev

sol po okusu

moka za zgostitev

2 srednje veliki čebuli

malo sončničnega olja ali svinjsko mast

1 velika kisla smetana

Postopek

Najprej olupimo krompir in ga narežemo na kocke, lahko so manjše, ker je jed laže pripraviti, če se krompir razkuha. Damo ga kuhat v slano vodo, naj bo pokrit z vodo, ta naj sega cca. 2 prsta čez nivo krompirja.

V vmesnem času lahko pripravimo zabelo - popraženo čebulo. 2 srednje veliki čebuli olupimo in razrežemo na manjše kockice. Tradicionalno se praži na masti, za nekatere je primernejše belo olje. Čebulo pražimo med stalnim mešanjem, ko začne dobivati zlato - rumeno barvo, jo odstavimo. Nekateri jo v tej fazi zmešajo s smetano. Jaz osebno tega ne priporočam, tudi zaradi optičnega vtisa.

Ko je krompir kuhan, ga dobro zmečkamo (kar v vodi, ki je ne odlijemo) in pristavimo kozico nazaj na ogenj, zmanjšamo plamen. Nato med stalnim mešanjem s kuhalnico dodajamo moko, dokler se jed precej ne zgosti. Jed nad nizkim plamenom še nekaj časa mešamo, da moka nabrekne. Ko je jed dovolj trda, da se jo da z žlico raztrgati na kosce, je kuhana.

Porazdelimo z žlico po krožniku tako, da tvorimo kosme, po dödolih porazdelimo praženo čebulo, na vrh damo žlico ali dve kisle smetane. Dober tek.


Opombe

Jed imajo predvsem radi otroci zaradi kisle smetane. Zraven lahko serviramo zeleno solato ali drugo zelenjavo po okusu.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tumpika  

kuha že od: 14.3.2006

Št. objav: 1324

Objavljeno 22.11.2008 ob 21:28

Zelo vesel

O, superca, spomini na otroštvo, v Halozah pravijo temu ožejeni žgenki, takoj vjutro si jih skuham.

bisagolf  

kuha že od: 16.11.2008

Št. objav: 135

Objavljeno 23.11.2008 ob 8:22

Sem prekmurka in najboljše dödöle naredi moja mama. Jedla sem jih v petek, kot prilogo k mesu. Lahko je tudi samostojna jed. Lahko jih popečete na masti, da dobijo lepo rjavo skorjico, lahko pa jih zabelite s: kislo smetano ter mast skupaj segrejete ter polijete na dödöle.Nekateri prej še v mast dajo malo luka ali pa ocvirke ter jih preprežijo. Za dödöle moraš imeti nekaj znanja oziroma izkušnje.Moraš jih večkrat delati, da dobiš tisti pravi občutek, koliko moke moraš dodati na koncu, da niso ne premehki in ne pretrdi. Jaz še moram delati na tem. Lep kulinarični dan še naprej.

Anomis  

kuha že od: 4.11.2003

Št. objav: 1175

Objavljeno 23.11.2008 ob 9:07

Čao,

tudi pri nas jih stara mama včasih, zelo redko, naredi. Popeče jih na maščobi, s smetano jih še nismo zabelili. Rečemo jim pa potanclni. Do nedavnega nisem vedela, da so to dodoli.

Iwana  

kuha že od: 31.3.2008

Št. objav: 143

Objavljeno 23.11.2008 ob 10:25

Polivko pripravite z zaseko.

Zaseko raztopi in na njej prepražii na rezance narezano čebulo.

Zaseka mora biti hrustljava in svetlo rjave barve, potem dodaj kislo smetano, lahko tudi brez.

Edino z zaseko!

Sicer se tradicionalno pripravljajo tako, da na kuhan krompir nasujemo moko, nekaj časa pustimo, nato prebodemo z kuhalnico, potem pa z kuhalnico krompir mečkamo ob rob lonca.

Priprava te stane kar nekaj moči!

Na koncu kuhe jih z žlico nalagamo v stekleno ali glineno skledo in po njih polijemo polivko.

matjaž  

kuha že od: 13.1.2002

Št. objav: 1059

Objavljeno 23.11.2008 ob 15:30

"Tradicionalno se praži na masti, ampak v današnjem času je primernejše olje." ja za kaj bi bilo pa bol primerno olje. A je olje bol zdravo, al mogoče bol okusno? Olje je samo za solato.

elaphus  

kuha že od: 27.9.2002

Št. objav: 6945

Objavljeno 6.1.2009 ob 18:59

Vesel

Sem jih naredila. In so bili verjetno mal premehki, čeprav sem skoraj žulj dobila od mešanja. Kot pravi bisagolf, moram jih še večkrat narediti, da bom dobila pravi občutek . Ampak pojedli smo jih pa en, dva tri. Dobri so in konec! (aha, ker sem jih malo veliko naredila, smo jih nekaj popekli na masti, nekaj zabelili z ocvirki, nekaj pa s precvrto čebulo in kislo smetano. Se človek ne more odločiti, kaj je boljše, hehehe).

Lp

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 6.1.2009 ob 19:29

Meni so dobri na vse načine, ampak najraje jih imam z veliko pražene čebule. In čeprav sem ljubitelj kisle smetane, je tu ne uporabim. Zaseka in pražena čebula, to pa ja. Mamamia

angie.orhideja  

kuha že od: 14.7.2008

Št. objav: 866

Objavljeno 6.1.2009 ob 19:59

Njami.. to je pa tako dobro, bi jih zdej takoj jedla. Tudi sama imam starše iz Prekmurja in mi je ta jed poznana. Moja mami jih dela samo s kislo smetano in ocvirki, brez čebule in so res božansko dobri.

nitta  

kuha že od: 13.1.2008

Št. objav: 384

Objavljeno 11.3.2009 ob 22:04

Mi jih vedno jemo zraven cvetančne juhe....joj lušti.

sweety82  

kuha že od: 30.10.2008

Št. objav: 2

Objavljeno 18.6.2009 ob 15:27

Zelo vesel

Tudi jaz jih rada kuham in se znajdejo na mizi skoraj vsaki drugi teden. Ponavadi jih jemo v petek, ko imamo tako rekoč brezmesni dan. Jaz jih naredim pač tako kot me je naučila mam in še sedaj se mi včasih ne posrečijo, ali so premehki ali pretrdi. Jaz jih zalivam s smetano ali pa popražim na vročem olju v ponvi na obeh straneh. Naša snaha, ki je iz LJ, se je v njih zaljubila in sedaj ko pride z bratom na obisk so dödöli bvezno za kosilo :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.