božič,novo leto,pust,rojstni dan otroka,kuhanje,praženje,jesen,poletje,pomlad,zima,glavne jedi,priloge,tople predjedi,jajčne jedi,mesne jedi,kosilo,večerja

Krompirjevo testo s šunkino maso

odlična jed za vsako priložnost

Just  Izvor: Slovenija - Gorenjska
Krompirjevo testo s šunkino maso
    priloge: krompir
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 2 osebi

Testo:

5-6 srednje debelih krompirjev

25 g masla

2 jajci

5 žlic moke

Šunkina masa:

2 dag šunke

1 strok česna

peteršilj

beli poper

sol

Dodatno:

moka

drobtine za paniranje

perutninska mast, olje, ali karkoli uporabljamo za praženje

Postopek

1. Krompir olupimo in ga damo kuhat v celih kosih za približno pol ure oz. toliko, da je skuhan*1. Medtem sesekljamo šunko, česen in peteršilj. Vse skupaj solimo in popramo (z belim poprom) ter temeljito premešamo. Pri peteršilju in začimbah ne bodite preskromni, saj bo ta masa glavni vir okusa celotne jedi.

2. Skuhan krompir poberemo iz vode (to spravimo) in pretlačimo, dodamo maslo, premešamo in počakamo, da se malce ohladi (naj bo mlačen, malo toplejši od telesne temperature recimo), dodamo 2 jajci, 5 žlic moke in malo soli ter vse skupaj zmešamo v gosto testo. Po potrebi dodajamo več moke, dokler ni masa gosta in lepljiva*2.

3. Zavremo vodo (od krompirja) in jo solimo. Žlico za 15 sekund držimo v vreli vodi, nato pa z njo zajamemo majhne kose krompirjeve mase (velike za eno žlico) in jih spuščamo v vodo, da naredimo krompirjeve žličnike. Počakamo, da priplavajo na površje in se kuhajo cca. 2 minuti. Nato jih poberemo in razpolovimo. Če so znotraj videti surovi (ali imajo moknat okus), jih damo nazaj še za kakšni 2 minuti.

4. Ko smo pobrali vse žličnike, lonec odstavimo. Iz vode poberemo še morebitne razkuhane delčke testa in jo zlijemo stran. V ponvi segrejemo olje (jaz najraje dam žlico perutninske masti in kombiniram s sončničnim oljem (če je premalo)) in stresemo našo začinjeno maso. Po potrebi dodamo olje (jaz zlijem za par žlic sončničnega olja), toliko, da se nadev ne bo prijel. Na hitro popražimo, da se celotna masa premeša z oljem in dodamo naše krompirjeve žličnike. Vse skupaj pražimo še kakšne 3 minutke in pazimo, da se ne prime. Kuhanje in praženje je bolj po potrebi, zato se teh časovnih omejitev ne strogo držati. Gre za približna navodila, vse pa je odvisno od naše mase in velikosti posameznih kosov. Bolje je, če so razkuhani in praženi nekoliko dlje, kakor manj. Bolje, če vam začnejo razpadati in so mehki ter se hitro tečkajo, kakor če so pretrdi in napol surovi.

5. Jed odstavimo iz ognja in nadevamo na krožnike. Še toplo posipamo z drobtinami za paniranje in postrežemo.

*1 Če v krompir potisnemo vilice in grejo lepo skozi ali pa krompir celo začne razpadati, potem je dovolj skuhan, sicer ga pustimo še malo, da se zmehča.

*2 Testo mora po gostoti spominjati na testo za kruh, tako da se drži skupaj, rahlo manj gosto (recimo testo za kruh, preden ga zgnetemo).


Opombe

To je moj originalni recept, primeren za vse priložnosti. Preprosta, a odlična jed, navdih pa sem dobila iz namašenega krompirja (gorenjske tradicionalne jedi). Glede na količino lahko služi kot samostojna jed ali kot priloga ter celo predjed.

Zraven se kot pijača odlično podajo vina kot so cviček, sveža rdečkasta vina ali Rosé. V kombinaciji s temi pijačami jed lahko služi tudi za bolj svečane ali praznične priložnosti.

Količine in čas priprave so okvirni in vsak posameznik vidi, kaj mu bolje ustreza. Po potrebi lahko naslednjič spremenite količine sestavin ali čas priprave, dokler stvar ne ustreza vašemu okusu.

Če smo pripravili preveč, lahko pustimo, da se ohladi, zapremo v posodico in spravimo v hladilnik za naslednji dan (takrat obvezno pogrejemo). Še vedno pa je bolj priporočljivo sveže in nikakor ne jesti mrzlega.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

madoka  

kuha že od: 17.10.2018

Št. objav: 83

Objavljeno 21.11.2018 ob 22:24

Hmmm...bere se zanimivo

Mene nekaj zanima..ali so drobtine "obvezne", ali lahko tudi brez njih?

Hvala za odgovor

Just  

kuha že od: 15.11.2018

Št. objav: 7

Objavljeno 22.11.2018 ob 2:17

Meni je bolje z mal drobtinami na vrhu (sem probala brez pa se mi zdi res dosti bolje z) ampak to je kaj sem si jst zmislila po svojem okusu. seveda lahko vsakdo zase naredi spremembe po svoje :) vse v tem receptu je samo okvirno vodilo po moji poti, ce tebi drobtine ne ustrezajo jih seveda lahko das stran :D enako velja za vse ostalo, lahko pa dodas tudi svoje stvari :)

danes sm npr dodala malo pora in petersilja med prazenjem pa je blo tudi ok

daga  

kuha že od: 18.5.2007

Št. objav: 1410

Objavljeno 6.5.2023 ob 21:30

Kaj ni 2 dag šunke premalo?

Just  

kuha že od: 15.11.2018

Št. objav: 7

Objavljeno 8.5.2023 ob 14:40

Jst sm nardila z 2 dag, res pa je da ce drobno narezes zgleda na koncu vec kot ce rezes velike kose. Moj namen ni bil bazirat na mesu da bo to zdej pokrilo dnevne potrebe po beljakovinah, ker to bolj uporabljam kot prilogo, pa tudi ko uporabljam kot samostojno jed je bolj kukr npr testenine s sunko v omako - pac malo za okus :) ce pa si velik ljubitelj mesa in bi raje vec sunke pa je seveda lahko dodas vec, repect je popolnoma prilagodljiv <3

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.