Bučke

slastne dušene bučke na maslu in česnu

Bučke
    priloge: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za dve osebi

1 velika jedilna bučka

4 veliki stroki česna (sicer po želji)

1 žlica masla

1 kisla smetana (200 g)

0,3 ml mleka

Začimbe:

poper

sol

vejica peteršilja

timijan

Postopek

Postopek za mojstre:

bučke olupimo, nasolimo in pustimo stati 10 minut. Na maslu prepražimo česen. Bučke odcedimo, jih dušimo, začinimo in čisto na koncu primešamo kislo smetano, razredčeno z malce mleka.

Priprava za telebane:

bučko olupimo in jo naribamo na lističe. Nato jih nasolimo in pazimo, da stojijo vsaj 10 minut, da se iz njih spusti voda. Olupimo česen in ga nasekljamo ali stisnemo (po želji in kakor ste vajeni).

Pripravimo si malo večjo ponev ali posodo s pokrovom. Na njej stopimo žlico masla in na maslu prepražimo česen, vendar le toliko, da fino zadiši.

Nato v posodo damo bučke, malo premešamo in pokrijemo. Ne pozabite bučke, preden jih date v posodo, odcediti ali bolje rečeno izcediti (stisnemo jih v pesti, kot to delamo s kumarami, da iz njih steče odvečna voda).

Osebno začinim jed, ko je ta nekje na polovici priprave, vendar lahko začimbe dodate tudi prej. Poper seveda po okusu. S soljo nikar še ne hitite, ker ste jih prej nasolili in v bistvu ne veste, koliko so slane. Sol uporabite torej šele proti koncu. Glede timijana pa lahko ponovno rečem, da je stvar okusa. Če timijana ne marate, se na koncu poslužite mešanice začimb s soljo ali začinke.

Med tem, ko se bučke dušijo, si pripravimo še kislo smetano, za piko na i. Prilijemo ji malce mleka (okoli 0,3 dl), da postane bolj tekoča. Ko so bučke mehke, smetano prilijemo, pustimo še dve minuti in jed je končana.


Opombe

Sama pri tem najraje kot prilogo postrežem krompir v kosih z maslom in natrganim peteršiljem. Menim, da ti dve stvari še najbolje pašeta skupaj - nevpadljivi, preprosti in odlični!

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 8.9.2009 ob 10:46

Po zadnjem postu mi je pa še manj jasno vse skupaj. Kaj je zdaj z okrasnimi bučkami ? Po nekaterih trditvah so namreč vse bučke užitne, tudi takoimenovane okrasne. Je to res ali ne ? Sem to teorijo ravno zadnjič na veliko prodajal naokoli pa me je zdaj strah da se res ne bi kdo zagiftal zaradi mene. Tako da Rimljanka, zelo bom hvaležen za tvoje strokovno mnenje. Tudi o grenkobi ne le o strupu. Me pa še zanima od kje Gobici ta podatek , da je voda v bučah strupena tako da bi bilo prav, da to pojasni.

LP

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 8.9.2009 ob 11:07

Hedonist, brskajoč po netu sem naletel na naslednji dokument (skrolaj na stran 14, naslov paragrafa je "Zakaj so buče zdrave"):

http://www.gorenjskiglas.si/e_files/priloge/pdf/priloga_1

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 8.9.2009 ob 11:29

Vesel

Če komu teknejo okrasne bučke, ki so zelozelozelo grenke, naj jih je, komajda je verjetno, da so strupene, še manj je verjetno, da jih bo kdo jedel. V tem je ves hec.

Anusska  

kuha že od: 4.8.2010

Št. objav: 8

Objavljeno 5.8.2010 ob 15:32

Včeraj sem uporabila ta recept, zraven kisle smetane sem dodala še parmezan, vse skupaj dobro premešala in imela kot samostojni obrok, s kosem kruha. Bilo je odlično!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.