Tlačenka-žolca "GARTI"

odlična hladna predjed

gartner3  Izvor: SLO
Tlačenka-žolca "GARTI"
    predjedi: hladne
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: več ljudi

1.- ½ glave od prašiča (rahlo razsekana)

2.- 3 parklji od prašiča (rahlo nasekani)

3.- 2 repa od prašiča (lahko razpolovljeni)

4.- 10 svinjskih ledvičk

5.- 6 svinjskih src

6.- 2 celi glavici strokov česna

7.- 2 jušni žlici soli (po okusu)

8.- 1 čajna žlička črnega zmletega popra (po okusu)

velik servirni krožnik (pizza) ali okrogli pladenj

Postopek

Predpriprava:

sestavine pod (4.- , 5.-) splaknemo pod tekočo vodo, položimo v posodo, zalijemo z vodo do vrha in na zmernem ognju počasi kuhamo slabo uro. oz. vse do takrat, ko lahko z nožem brez večjega odpora prebodemo sestavine, so pa še čvrstega izgleda (ne »sluzaste«). Raje malo manj kuhane, kot preveč! Po končanem kuhanju (prvo so skuhane ledvice zatem pa še srca), sestavine poberemo iz posode in jih rahlo ohladimo, vodo pa zavržemo.

ISTOČASNO sestavine (1.- , 2.- , 3.-) dobro splaknemo pod tekočo vodo, z britvijo pobrijemo odvečne kocine na koži, položimo v drugo posodo s čim večjim premerom, zalijemo z vodo le toliko, da so vse tri sestavine pod vodo ter postavimo na ogenj, da zavre in na zmernem ognju (toliko da vre) kuhamo cca. 2 uri. Kuhati moramo toliko časa, da začne koža in meso odstopati od kosti in hrustanca. Po tem odstavimo z ognja, (1.- , 2.- , 3.-) poberemo iz tekočine (žolce) in damo na krožnik, tekočino pa shranimo za kasneje.

Skuhane in rahlo ohlajene sestavine (4.- , 5.-) narežemo z nožem na manjše 5 do 8 mm velike kocke. Prav tako pri kuhanih sestavinah (1.- , 2.- , 3.-) meso, kožo ter maščobo z roko med prsti ločimo od kosti in hrustanca ter s prsti natrgamo na manjše kose (na večje kot pri (4.- , 5.-)).

Obarjanje:

narezane kocke od (4.- , 5.-) in natrgane kose od (1.- , 2.- , 3.-) damo v kovinsko posodo z navzven nagnjenimi stranicami (veliki »kombi element« – AMC), dodamo strt česen (6.-), posolimo (7.-), popopramo (8.-) ter zalijemo s precejeno (male koščice) še toplo tekočino (žolco), katera je ostala od kuhanja (1.- , 2.- , 3.-) in dobro premešamo. Tekočine naj bo toliko, da je masa po mešanju dobro prekrita s tekočino. Med mešanjem poskušamo slanost ter vsebnost česnovega ter poprovega okusa (odvisno od želje posameznikov!) ter ga po potrebi še dodamo. Tekočina mora biti na trenutni okus rahlo bolj slana, ker pri kasnejšem obarjanju slanost preide še v (1.- , 2.- , 3.- , 4.- , 5.-). Ko je masa dobro premešana, posodo postavimo v pekač in jo na 150 ْْْstopinjah barimo še cca. 30 minut. Po barjenju posodo postavimo na hladno, čez noč pa v hladilnik. Drugo jutro pa ohlajeno tlačenko stresemo iz posode na velik krožnik (pizza krožnik) in posodo uporabimo za kasnejši pokrov tlačenke. Na krožniku se pojavi prekrasna kompaktna potička, katero narežemo na poljubne kose in jo lahko serviramo kot samostojno predjed ali v obliki solate (čebula, kis, olje). Hranimo jo v hladilniku, lahko tudi več dni. Dober tek!


Opombe

1.- ta recept je pretežno namenjen ljudem, ki imajo radi okus po drobovini in obožujejo žolco

2.- recept prilagojen za cca. 10 do 20 ljudi, odvisno od priljubljenosti jedi pri gostih

3.- tlačenko lahko tudi zamrznemo, toda po odtaljevanju (voda se izloči) jo moramo OBVEZNO ponovno rahlo PREKUHATI in po napisanem receptu ponovno pripraviti za serviranje

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mansaj  

kuha že od: 23.12.2003

Št. objav: 478

Objavljeno 13.10.2009 ob 8:54

V receptu piše, da vodo zavržemo, potem pa da je s tekočino od kuhanja meso potrebno prekriti...se pravi, da jo prihranimo!

lp

neznan uporabnik

Objavljeno 13.10.2009 ob 9:45

Mansaj, "KulSlo sindrom" ti je ponagajal (površno branje). Voda od kuhanja ledvičk in srca gre adijo, voda od kuhanja glave, parkljev..se pa shrani za kasneje.

Gartner 3, še nikoli nisem delala žolce iz (tudi) ledvičk. Bom pa zdaj poskusila. Ostalih začimb ne daš nič?

mansaj  

kuha že od: 23.12.2003

Št. objav: 478

Objavljeno 13.10.2009 ob 10:57

:) bom naslednjič bolj pozorno brala

hvala japaja

gartner3  

kuha že od: 16.9.2009

Št. objav: 66

Objavljeno 14.10.2009 ob 9:32

Zelo vesel

Japaja, mi ne damo popolnoma nič drugega v tlačenko. Priporočam ti da se prvič držiš recepta, potem pa morda po lastnem okusu dodaš še kaj.

Dober tek!

Garti

as1  

kuha že od: 5.4.2006

Št. objav: 142

Objavljeno 3.3.2011 ob 16:02

Kakšne izkušnje imate s shranjevanjem žolce v zmrzovalni skrinji?

as1  

kuha že od: 5.4.2006

Št. objav: 142

Objavljeno 3.3.2011 ob 16:07

Kakšne izkušnje imate s shranjevanjem žolce v zmrzovalni skrinji?

gartner3  

kuha že od: 16.9.2009

Št. objav: 66

Objavljeno 2.9.2011 ob 18:00

Lepo pozdravljeni!

Se opravičujem, ker sem bil tako dolgo odsoten. No, sedaj sem ponovno tu. Vrašanje zamrznitve tlačenke. POD NOBENIM POGOJEM TLAČENKA NE SME ZAMRZNITI. Sam sem jo neke hladne zimske noči pozabil na balkonu in je popolnoma zamrznila. Ko se je odtalila sem pred seboj zagledal dve stari, prva je bila VODA, ki se je pri odtaljevanju izločila (razdvojila) iz žolce in na drugem koncu gmota nepovezanih sestavin (kot bi jedel "žagavino"), ki so bile dodane v žolco. Tudi okus se je izredno spremenil na slabše.

Povzetek: NE SME ZMRZNITI !!!

LP,

Garti

levjos  

kuha že od: 3.12.2011

Št. objav: 1

Objavljeno 22.12.2012 ob 6:42

Jaz pa tole že dvajset let delam tudi takole: vso našteto maso napolnim v govejo danko. Ker je danka predolga, jo razrežemo na tri dele. Maso napolnimo nekje do 90% danke Dodamo tudi tekočino, ki ostane v posodi, vendar ne preveč. Trdno zavežemo. Vse nafilane štručke damo v posodo z vodo in ko zavre kuhamo še približno pol ure na zmernem ognju. Vse skupaj zložimo na pladenj, enega damo na vrh in obtežimo. Paziti moramo, da ne obremenimo preveč, ker nam lahko poči. Po približno pol ure z šivanko na vrhu naredimo par luknjic da se zrak izloči. Pustimo tako obteženo čez noč na hladnem in temnem prostoru.

Tako tlačenko potem razrežemo na manjše kose, jo zavijemo v folijo in damo v skrinjo. Brez skrbi da bi po odtajanju odtekla tekočina. Ko jo damo iz skrinje jo zavijemo v sarvet in damo za eno uro v hladilnik. Potem jo lahko narežemo.

Super zadeva vam rečem. Do sedaj skoraj ni bilo potrebno viška dati v skrinjo, ker so jo prej pojedli.

Evo ravno danes jo delam za praznike. Sosed hodi vsake 10 minut preverit, če je že užitna hehe.

gartner3  

kuha že od: 16.9.2009

Št. objav: 66

Objavljeno 3.1.2014 ob 16:33

Dragi ljubitelji tlačenk! Po dolgem času se vam ponovno javljam in dopolnjujem recept še s sliko izgleda omenjene tlačenke.

LP in SREČNO, ZDRAVO in USPEŠNO leto 2014!

Garti

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.