Marmelada iz jabolk in bezgovih cvetov

aromatična in zelo dobra

Marmelada iz jabolk in bezgovih cvetov
    ozimnica: sladki shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  4,8
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kg olupljenih jabolk

od 5 do 7 večjih bezgovih cvetov

1 neškropljena limona

30 dag sladkorja, po želji več

cimet

Postopek

Olupljena in na krhlje zrezana jabolka ter narezano limono skuhamo v majhni količini vode, le toliko, da so pokrita.

Ko so kuhana, dodamo sladkor in oprane bezgove cvetove, ki smo jih prej osmukali in odstranili vse vejice in zelene dele.

Kuhamo do želene gostote, spasiramo in na koncu dodamo še čisto malo cimeta.

Polnimo v vroče kozarčke, obrnemo na pokrov in pustimo nekaj minut. Ohladimo zavite v odejo. Lahko steriliziramo tudi v pečici ali vreli vodi, kot smo pač vajeni.


Opombe

Marmelada je zelo dobra, prijetno dišeča. Seveda je končni rezultat odvisen tudi od vrste jabolk; jaz sem imela mešanico starih domačih sort. Tem prilagodimo tudi količino sladkorja.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tanja31  

kuha že od: 26.12.2006

Št. objav: 28

Objavljeno 14.5.2014 ob 21:07

Zelo zanimiv recept, vsekakor ga bom preskusila. A ni premalo sladkorja, ne le zaradi okusa, temveč tudi kar se tiče obstojnosti? Res nisem izkušena, ampak sem vedno mislila, da je pri marmeladah pravilo kot pri sirupih, 1:1. Jaz sicer uporabljam želirni sladkor 2:1 in dam pač 1/2 kg sladkorja na 1 kg sadja plus še vedno nekaj navadnega sladkorja, da dobim želeni okus.

Zanima me tudi, kako je z limono. Nareže se na kose z lupino vred in kuha zraven jabolk. A se potem vzame ven ali se spasira zraven? A ni pretrdo za pasiranje ali ostanejo koščki noter?

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 15.5.2014 ob 7:45

Vesel

Sandra_a , ne bi vedela, če je marmelada iz jabolk manj obstojna. Jaz marmelado ( razen slivove in pomarančne, te delam v večjih količinah) dam vedno v majhne kozarčke in nato porabim takoj.

tanja31, sladkorja je za moj okus več kot dovolj, jabolka so bila zelo sladka. Če marmelado kuhaš dovolj dolgo in se držiš vseh pravil, ki se jih pri marmeladah treba strogo držati, se ne bo pokvarila. Seveda lahko dodaš več sladkorja, če ti je všeč, zakaj pa ne?

Imam domače neškropljene limone, rezine se zmehčajo in jih ni problem spasirati s pasirko. Če pa so olupki trši, pač ostanejo v pasirki in jih zavržeš. Mikserja pri tej marmeladi raje ne uporabljaj, rezlultat bo drugačen.

Lahko pa dodaš tudi samo sok in/ali olupke in jih kasneje pobereš ven.

Jaz včasih celo karameliziram kocke limone in dodam spasiranim marmeladam. To je seveda za tiste, ki imamo radi tudi drugačne, ne samo klasične zelo sladke marmelade.

suziqatro  

kuha že od: 25.4.2011

Št. objav: 2526

Objavljeno 15.5.2014 ob 18:15

Pri kuhanju marmelad ima sladkor pomemno vlogo kot konzervans....zato je pomembno razmerje sadja in sladkorja,ter čas kuhanja. Na primer če nastane plesen na površini marmelade je več vzrokov:premalo kuhana marmelada ali prisotnost zraka( pokrovcek ne tesni-pri večkratni uporabi pokrovčka).Poznamo tudi sinerezo, to je izločanje vode na površini izdelka, to ni kvar in izdele lahko uporabljamo ( pri izdelkih z veliko kolicino sladkorja).v primeru fermentacije izdelek ni primeren za uporabo,vzrokov je lahko vec premalo sladkorja,prenizka temperatura ali čas kuhanja......

PS opravicilo,ce sem spustila kaksno črko....pišem na tablici in mi tipkovnica nagaja, ker se izklaplja

Sandra_a  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 447

Objavljeno 15.5.2014 ob 19:42

bom še kdaj poskusila s kuhanjem jabolčne marmelade in jo bom shranila v manjše kozarčke, da se bo takoj porabila.

suziqatro, hvala za izčrpen odgovor :). tudi sama se vedno držim 'pravil' kuhanja marmelad in do sedaj se mi ni res še nobena kvarila, razen te :). ne vem kaj je bilo narobe, sladkorja vsekakor dovolj, tesnili so dobro, kuhala sem jo zagotovo dovolj časa, saj ne dodajam nobenih želirnih sredstev in marmelado vedno kuham tako dolgo, da se sadje praktično samo razpade, marmelada pa postane gosta in mi niti kaj dosti pasirati ni treba.

upam, da bo naslednjič vse ok in bomo lahko uživali v jabolčni marmeladi :D

suziqatro  

kuha že od: 25.4.2011

Št. objav: 2526

Objavljeno 15.5.2014 ob 20:02

Svetujem da se vedno uporabi nove pokrovčke,ker stari ne tesnijo vedno dobro......pride do mikropor in v hrano pride zrak,kar je idealno za rast bakterij in kvasovk.......tudi v živilski indust.se borimo s podobnimi problemi,zato vsak izdelek (šaržo)večkrat kontroliramo preden gre v prodajo!

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 15.5.2014 ob 20:55

Če je vsebina kozarčkov (vključno s pokrovčki, tu se, po moje, naredi največ napak, ker se jih ne prekuha dovolj) strerilna, ni, ne glede na pokrovčke, nobene bojazni, da bi prišlo do razvoja plesni ali, da bi zaradi kvasovk vsebina zavrela.

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 16.5.2014 ob 5:40

Tudi jaz menim, da je sladkor sicer res konservans, ampak velika količina sladkorja ni nobenega garanacija, da se ne bo marmalada pokvarila .Nenazadnje je to ugotovila tudi Sandra-a.

Tudi zdravo ni, nekateri dajejo razmerje 1: 1, pa saj to ni več marmelada, je kuhan sadni sladkor!

Že par let delam marmelade le s kakih 20 dag sladkorja na kg, nekaj kozarcev slivove sem lani naredila celo brez sladkorja in se krasno drži.

Konzervans je tudi limona, v tem primeru na 1 kg sadja 1 limona sploh ni zanemarljivo.

Če mi bo zneslo, jo naredim tudi jaz. Sem že delala iz jagod, za marmelado s cvetjem pa še nisem slišala.

buča  

kuha že od: 29.7.2006

Št. objav: 1561

Objavljeno 23.5.2014 ob 16:51

Jaz si bom pa malo cvetov nabrala in zmrznila za jesen, ko bodo domača jabolka zrela. Sigurno jo bom probala narediti, ker me ful firbec daje, kakšen je okus.

babka1951  

kuha že od: 22.8.2012

Št. objav: 6950

Objavljeno 23.5.2014 ob 18:30

Če imate čas in voljo, naredite tole marmelado, odlična je !!!

Dj A  

kuha že od: 7.8.2012

Št. objav: 18

Objavljeno 23.5.2014 ob 22:56

Jaz sem jo tudi naredila pa sem malo razočarana, namreč nima posebnega okusa po bezgu, prevladuje okus limone, je namreč domača in mogoče zato bolj izrazitega okusa...sem mogoče jo kuhala predolgo...mogoče bi naslednjič dala malo več cvetov...okus sicer ni slab je pa res kot en frutek...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.