Marmelada iz fig in orehov

dobra na kruhu, še boljša s trdimi siri

ribica  
Marmelada iz fig in orehov
    ozimnica: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 4 kozarci

1 kg zrelih fig

800 g sladkorja

150 g orehovih jedrc

Postopek

Fige olupimo in zrežemo na koščke ter jih damo v lonec. Dodamo sladkor in kuhamo vsaj 30 minut, da se zgosti, med tem stalno mešamo. Ko je marmelada kuhana, dodamo na grobo rezane orehe in premeđamo. Odstavimo z ognja. Marmelado vlijemo v kozarce, ki jih hermetično zapremo. Kozarce pasteriziramo.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 17.9.2009 ob 12:49

Tudi jaz fig ne lupim in se mi vse lepo razpusti.Z orehi je nisem delala,vseeno pa jaz ne bi dala več kot 20 do 30 dag sladkorja/kg.

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4732

Objavljeno 17.9.2009 ob 13:20

Hvala vsem za odgovore.

Aha, še imam eno vprašanje, ker res figove marmelade doslej nisem delala: kako pa kaj ta reč želira? Kot slive? Ali je morda potrebno dodat želin, če je manj sladkorja oz. fruktoza?

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 17.9.2009 ob 15:46

Vesel

Ni treba želina, daj pa limonin sok, ki pospeši želiranje. Smokve običajno niso ne vem kako sočne, zato tekočina hitro povre in marmelda je lepo gosta. Pri nas so prejšnji vikend dozorele prve smokve letošnje druge bere. Morda bo kaj z ostalimi stotinami te dni.....do konca septembra.........

Calendula  

kuha že od: 14.5.2007

Št. objav: 3

Objavljeno 23.9.2009 ob 1:23

Ribica

mi smo bolj zbircne sorte in ne maramo kosckov v amrmeladi, zato pri kuhanju marmelade sadje vedno pred kuho olupim ali spasiram, predno dodam sladkor. Drugace marmelada ne gre v promet.

-------------------------

Pozdravljena, tudi za izbirčne obstaja rešitev. Lupljenje in pasiranje je zamudno, rešitev je palični mešalnik. Za pripravo marmelada sadja (slive, fige, mešana marlemala..) nikoli ne olupim. Sadje prepolovim, razrežem...itd odvisno od sadja in ga po približno 15-ih minutah kupanja obdelam s paličnim mešalnikom. Ni možnosti, da bi se našel kakšen košček lupinice ali česa podobnega. Po enakem postopku pripravljam tudi paradižnikovo mezgo. Da se prepričaš v uspeh, pripravi na ta način fižolovo juho in presenečena boš nad rezultatom.

JERNEJA K.  

kuha že od: 27.9.2008

Št. objav: 9

Objavljeno 6.3.2010 ob 19:10

Vesel

Sicer sem malo prepozna, da bi bila aktualna za to temo, me pa vseeno nekaj zanima: ali se dajo v lonec IZKLJUČNO fige, ali je v loncu prej kaj vode? Tako kot piše na receptu, se dajo v lonec SAMO fige. In to me malo čudi (sem bolj nezrela med kuharji)

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 6.3.2010 ob 20:34

Vesel

Jerneja, če fige narežeš, zmešaš s sladkorjem, pustiš stati nekaj časa (lahko nekaj ur), se izloči precej soka in ni treba vode, razen, če so fige zelo suhe, ker so pač zelo zrele in so zrasle v suši. Sicer pa dodaj nekaj vode, če se bojiš, da bi se prismodile. Jaz bi fig, če so zelo zrele, sploh ne lupila, morda bi odstranila samo debelejši del lupine ob peclju. In dodala bi sok ene limone na zgornjo količino fig, količino sladkorja bi najmanj razpolovila.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.