kuhanje,poletje,pomlad,vegetarijanstvo,namazi,sladice,zajtrk

Babičina marelična marmelada

Babičina marelična marmelada
    ozimnica: sladki shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  4,7
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kg razkoščičenih marelic

80 dag navadnega sladkorja

sterilizirani kozarci

Postopek

Marelice operemo, razkoščičimo in razrežemo na kose. Damo jih v primerno veliko posodo, v kateri jih bomo kuhali, in čeznje potresemo sladkor. Pustimo stati 24 ur oz. čez noč.

Naslednji dan marelice skuhamo na zmernem ognju s stalnim mešanjem in ko zavre, pustimo vreti še 4 - 5 minut, največ 8 minut, nato posodo odstavimo. Marmelado takoj zmešamo s paličnim mešalnikom in vlijemo v sterilizirane kozarce, ki smo jih prej ogreli v pečici na 100 stopinj.

Dobro zaprte in do vrha polne kozarce pokrijemo z brisačo in pustimo, da se počasi ohlajajo.


Opombe

To je moja najljubša marelična marmelada - je ravno prav sladka, ni preveč gosta, je zelo pristnega oz. naravnega okusa, saj nima nobenih umetnih dodatkov.

Pravilno shranjena zdrži vsaj 1 leto.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

inescresnar  

kuha že od: 21.9.2011

Št. objav: 5

Objavljeno 14.10.2011 ob 12:14

Zelo vesel

Lep pozdrav, zanima me če se da to narediti v pečeni kot pečen slivov džem? :)

Trixi  

kuha že od: 23.9.2003

Št. objav: 15152

Objavljeno 10.7.2012 ob 22:47

Absolutno preveč sladkorja.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 11.7.2012 ob 8:33

Vesel

Količina sladkorja je odvisna od sladkosnednosti jedcev in od tega, kako sladke so marelice. Zato je o ravno primerni količini sladkorja težko soditi. Je pa tudi res, da se z manjšanjem količine sladkorja veča verjetnost, da se shranek pokvari, bodisi še zaprt, bosdisi potem, ko ga že odpremo.

Kotarca  

kuha že od: 13.6.2010

Št. objav: 614

Objavljeno 11.7.2012 ob 21:13

Jezen

Trixi, mislim da z oceno 1 nisi poštena do avtorice. Recept je enostaven, jasno napisan, fotka super, količina sladkorja je pa tako ali tako zelo subjektivna zadeva. Veliko marmelad je, kjer je razmerje 1: 1. Letos sem imela zelo dobre marelice, enkratnega okusa, ko pa sem iz njih skuhala marmelado, je bila le-ta kisla kljub najmanj 60 kg sladkora na kg sadja. Lani pa ravno nasprotno.

Ne glede na povedano sem zelo vesela, da mi je uspelo dve leti zapored skuhat zelo dobro domačo marelično marmelado. Po zaslugi tega recepta!

Ja in ob takih ocenah se človek vpraša v čem je sploh smisl ocenjevanja?

ledenka_  

kuha že od: 27.12.2009

Št. objav: 581

Objavljeno 11.7.2012 ob 23:58

Vesel

Tudi jaz sem letos delala marmelado po takem receptu(zelo podoben recept, tudimeni ga je posredovala babica) in je prišla zelo okusna, ravno prav gosta.

En kozarček je izginil že drugi dan.Sicer sem delala še breskovo, po enakem principu, le da sem dodala limonin sok.

Pohvale avtorici recepta.

lp

MBrando  

kuha že od: 4.8.2011

Št. objav: 2308

Objavljeno 12.7.2012 ob 16:53

Wiiii kakšen noro dober easy recept. Še ta teden bom delal džeme, saj imam rajši kose sadja kot pa čisto spasirane marmelade.

Ker nimam rad sladkih marmeljad :D, me zanima če bo 50dag sladkorja ravno prav? Zrele marelice so že same po sebi fino sladke tako da verjetno ni potrebe po še več sladkorja, ali?

Ker ste vsi taki stručkoti, me je kar sram, da povprašam še za pomoč pri eni marmeladi.

Mi lahko svetujete, če naredim džem iz nektarin po istem principu?

Neverjetno, vidim, da je ravno včeraj padel zadnji komentar na dotično marmeljad. Očitno je to moj dan, da sem našel super recept.

Joj, kak je fajn, ko podoživljam čase moje none in vkuhavanje marmelad. Ko je vse špricalo okoli, ko je bil pult poln kozarcev in ko se je kletna omara šibila od marmelad. Uff uff.

Jaz bom letos za sebe prvič delal džeme in marmelade, zatorej bom od vsakega, meni tako ljubega sadja, naredil samo po par kozarcev in pol sproti, ker vidim da zadeva ni težka, pa tudi ne traja dolgo.

Sem pa mislil, da za marmelade rabim cel dan :D

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 12.7.2012 ob 17:26

MBrando, tudi pri nas imamo radi manj sladke marmelade. Ko sem jih kuhala, sem začela s približno polovico zahtevanega sladkorja. Ko je bila skoraj skuhana, sem sladkor po potrebi dodala in kuhala še nekaj minut. Zadnja marmelada, ki sem jo kuhala je bila pred dvema letoma prav iz nektarink, odišavljeno z malo cimeta, muškatnega oreščkov, klinčkov ter vanilije.

MBrando  

kuha že od: 4.8.2011

Št. objav: 2308

Objavljeno 13.7.2012 ob 6:07

Vanja_v_ZDA: FALA TI LEPAAAAAAAAAA HUG HUG HUUUUUUUG.

Torej za nektarinike delam kar po tem receptu, sladkam po okusu edino dodam cimet, muškateka, par klinčkov ter vanilij sladkor (ker ne bom uporabil the real vanilije)?

Klinčke v prahu ali cele, pa jih pol polovim ven, ali jih noter pustim?

Včeraj so me starši presenetili z obiskom in z eno tako malo simpatično skodelico DOMAČE sosedove marmelade iz ribeza in joste. Come to thing bout it, takoj pogooglat kaj sploh je josta?!?!!? Wauuu, kak fajn, da obstaja še toliko skrivnosti in da imam še toliko let pred sabo. Uff uff, kulinarika i like!

Bubi  

kuha že od: 24.9.2012

Št. objav: 1

Objavljeno 28.9.2012 ob 4:39

Vesel

Nikoli nismo nabirali marelic a letos se mi je zdelo škoda jih ne koristit. Odločla sem se narediti marmelado po tem receptu in morem rečt da je res odlična. Všeč mi je ker ni tista želatinasta varjanta in je čisto odličen okus. Pa še vem da je domača:) Super je v kombinaciji palačink, namaza za na kruh,...

jmacur  

kuha že od: 2.2.2008

Št. objav: 38

Objavljeno 15.7.2013 ob 22:33

Jaz pa sem uporabila 30 dag rjavega trsnega sladkorja ter na koncu malo limoninega soka! Marmelada je super, pa kljub rjavem sladkorju zelo lepe oranžne barve!

Recept je res preprost in rezultat okusen!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.