Grenadirmarš malo obogaten

makaroni, krompir, drobtine, ocvirki, sir

johana  Izvor: slovenija
    ostale jedi: dodatki jedem
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

250 g makaronov

3 krompirji

3 žlice ocvirkov

2 žlici drobtin

sol

200 g ribanega sira

Postopek

V osoljeni vodi posebej skuhamo makarone in krompir. Makarone precedimo, krompir olupimo in naribamo. V večji posodi segrejemo ocvirke, nanje damo drobtine in do zlatega prepražimo. Nato damo vanje nariban krompir in nekaj časa pražimo, dodamo makarone in vse skupaj dobro zmešamo. Na manjšem ognju grejemo kakšnih 10 minut. Ko je vroče, naribamo sir in postrežemo s solato.


Opombe

Če vam manjka meso, lahko zraven dodate še kakšen kos slanine ali šunke, vendar to ni več originalni granadirmarš, ki so ga kuhale naše babice. Ta jed je značilna za naše zasavske kraje.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Sheila  

kuha že od: 7.11.2008

Št. objav: 32

Objavljeno 30.4.2014 ob 11:23

Vesel

Če se gremo takšno natančnost pri uporabi imen receptov, potem jih sploh ne bi smeli več pisati, ker so menda že vsi recepti sveta zapisani?! Prosim vas lepo...

Poleg tega me res motijo neprijazni komentarji, ki so se razpasli po vseh možnih forumih - sem si mislila, da vsaj na kulinariki, ki je namenjena nečemu prijetnemu in dobremu, tega ne bo, pa sem se zmotila... žalostno, res.

Zato mopsika (in ostali), kar tako naprej, objavljaj svoje recepte; tisti, ki to želimo, jih bomo že stestirali, ostali pa.... kot želijo.

lp, Sheila

babka1951  

kuha že od: 22.8.2012

Št. objav: 6950

Objavljeno 30.4.2014 ob 13:33

Zelo vesel

Mater vola, mene tudi pojezi, ko se eni kulinarični ekspertisti na vsak objavljen recept obesijo, še na misel jim pa ne pride, da bi svoje umotvore iz prve roke z nami podelili...

MOPSIKA, ne izgubi veselja, bom z veseljem kaj skuhala in potem tudi kakšno slikico naložila. Kar korajžno naprej.

Mygrace

Št. objav: 6506

Objavljeno 30.4.2014 ob 16:05

Pri nas jemo grenadirmars se z jajcem..pa vcasih mal snitlaha gor posujemo..ali unga zelenja od mlade cebule...imamo enkrat grenadirmars, drugic grenadirdurhmars, tretjic grenadirkontra, cetrtic grenadirre....

Joj, meni je ze samo ime grenadirmars tolk simpaticno. Kuhanje je pa itak ustvarjanje, umetnost, improvizacija.

Ko bomo tale mars zascitili...no, potem bo pa druga pesem. Do takrat bom pa jaz, ki ne znam dobro peti, imela jamsesion vsakic, ko bom med piskri marsirala.

barbra  

kuha že od: 9.8.2002

Št. objav: 355

Objavljeno 30.4.2014 ob 17:55

Vesel

Nisem mislila kritizirati, rada pa vem, kako se čemu reče, zanima me tudi izvor besed - sem pač takšna. Če se reče granadirmarš, bom tudi jaz tako rekla. Vsekakor dobra jed, ne glede na ime

GraveLord  

kuha že od: 3.5.2014

Št. objav: 2

Objavljeno 3.5.2014 ob 17:49

Bom dodal komentar k barbarinemu mnenju.Namreč grenadirji so bili nemški vojaki-pehotna enota,se pravi vojaki,ki so veliko pešačili in so zato potrebovali tako močno ter nasitno jed,ki je bila preprosta za pripravo ter zelo poceni.To vem zato,ker mi je moj oče,ki je nekoč bil neprostovoljno v nemški vojski to znal povedati,da ta jed prihaja od tam in je tam tudi dobila takšno ime.Zato lahko povem,da ta jed originalno ni iz Zasavja,kakor si jo Zasavci želijo lastiti,temveč kot sem prej zapisal,so jo poznali v nemški vojski v 2.svet.vojni.Možna pa je seveda določena vzporedna izpeljanka te jedi v Zasavju,vendar ime "grenadir-marš" že samo pove,da v Zasavju nikoli ni bilo grenadirjev.To je za primerjavo tako,kot bi Primorci rekli,da pa je prekmurska gibanica primorska jed,kraški pršut pa prekmurska specialiteta :)))

Ne bom pa oporekal,jed je dobra,vendar si jo dandanes vsak nekoliko priredi svojemo okusu primerno,eni s tem,drugi spet s čim drugim.

stephani  

kuha že od: 8.5.2010

Št. objav: 35

Objavljeno 3.5.2014 ob 23:12

mopsika, popolnoma prav imaš, improviziraj, vsak naj pogleda naslov, saj si pravilno napisala grtanadirmarš malo obogaten, torej ni "izviren". Tudi jaz sem ga že naredila in to takrat, ko smo delali pri hiši in sem imela delavce, ki pa so bili z njim izredno zadovoljni (pa sem tudi malo klobase notri zrezala).

Če komu ni kaj všeč, naj pač tako negativne komentarje obdrži zase.

Smo različni in marsikateremu ni kaj všeč, pa naj pove svoje mnenje, ampak res samo mnenje.

Dober tek in še naprej pričakujmo izvirnih in dobrih receptov.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.