Pesto Genovese

omaka za testenine iz bazilike, pinjol ali indijskih oreščkov, olivnega olja, parmezana in česna

SLONCICA  Izvor: Italija
Pesto Genovese
    omake: prelivi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6 kozarčkov

120 g sveže bazilike v listih

200 g pinjol (ali indijskih oreščkov, če ne najdete pinjol)

400 g parmezana v kosu

12 strokov česna

približno 500 ml olivnega olja

sol po okusu

Postopek

Olupimo in nasekljamo česen, naribamo parmezan.

V sekljalnik/mikser damo sestavine razen olja in soli-predlagam da razdelimo količine na polovico, ker gre za večjo količino in bolje da meljemo v 2 rundah, da bo sekljalnik lepše sesekljal. Sestavinam dodamo malo olja - toliko, da se vse sestavine lepo povežejo in nato med mletjem počasi, po potrebi dolivamo olje. Masa je na koncu kar kompaktna. Nato po okusu solimo-ni za pretiravati, ker je že parmezan slan. Količino za olje sem približno ocenila, ker sem dolivala po lastni meri. Nato napolnimo omako v kozarčke in damo v zamrzovalnik, kjer jih tudi hranimo do odprtja. Ko odmrznemo kozarček, omako porabimo v roku 1 tedna. Verjetno za eno serviranje za 4 osebe ne bomo porabili celega kozarčka, ker je omaka precej močna-zato nad preostalo omako v kozarčku nalijemo nekaj olivnega olja, toliko, da prekrije omako in damo v hladilnik. Na ta način se bo omaka ohranila v hladilniku še kak teden. Serviranje-skuhane in odcejene tople testenine zmešamo z nekaj žlicami pesta in potresemo po vrhu s parmezanom.


Opombe

Obvezno uporabimo parmezan v kosu, ki ga naribamo, ker parmezan v vrečkah ni svež in samo pokvari okus te res fine omake.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 12.8.2010 ob 16:19

Zelo vesel

Nola v svoji najboljši formi.

Sloncica, ne vzemi si k srcu, spremeni ime recepta in še pošiljal recepte. Za Nolino blebetanje pa upam da si po modedator vzel kdaj čas, potrebno je zgolj nekaj klikov.

Kotarca  

kuha že od: 13.6.2010

Št. objav: 614

Objavljeno 13.8.2010 ob 6:49

Žalosten

Ob nolinem napadalnem komentarju se marsikdo upravičeno vpraša, kaj je namen avtorice?

Zakaj se je spravila ravno ta recept, ki niti ne odstopa toliko od "originalnega "?

V primeru, da sploh obstaja.

Kolikor vem, si niti Italijani niso edini, kateri je tisti pravi.

Kaj pa ostali tuji recepti, tiramisu, pasticcio, razne" bolonjske" omake, recimo? Polovica imen je narobe napisanih, sestavine nekaj tretjega.

Res bi morali narediti malo redu in bolj spoštovat tuje, bolj ali manj originalne recepte, ampak nolin način je pa vse prej kot korekten.

Vsaj zase vem, da gotovo ne bom poslala nobenega recepta.

SLONCICA  

kuha že od: 12.3.2004

Št. objav: 321

Objavljeno 13.8.2010 ob 14:52

Nola...hahaha...complimenti...hai combinato un bel

pesto. Verjetno boš razumela, ker si tak poliglot. :S

Takole bom rekla, obožujem pesto in sem ga ravno jedla za kosilo. Dobro da ga imam še spravljenega v zmrzovalniku in si ga bom lahko še kdaj pripravila. Ne upam si ga pač dat v klet oz. v hladilnik, ker je 100% naraven in nima notri nekih konzervansov in verjetno ne bi preživel pol leta, če ga ne bi spravila v zmrzovalnik. Imena recepta zagotovo ne bom spreminjala, ker na kulinariku najdemo vsemogoče recepte kot npr.tiramisu s skuto in ne mascarponejem kar je še večji 'greh' kot moj 'nepopoln' recept. Pesto je iz pinjol, zato sem napisala obe sestavini, ker včasih v trgovini ne najdeš pinjol in so indijski oreščki najbližji nadomestek. V pesto pa je važno da se da notri dober sir, pa naj bo to ovčji sir ali parmezan, mora biti trdi. Nisem pa šla sedaj gledat kaj točno je specificirano pod ovčji sir in parmezan tako da Nola kar izvoli in napadaj naprej, če želiš.

Kulinarike ne spremljam redno-gor grem vsake 1-2 meseca, tako da me odziv na moj recept prav zabava. Me veseli, da je bil viden. Se pa ne bom spuščala naprej v polemike o izvoru in kaj točno naj bi pesto bil. Po mojem receptu narejen pesto bo zagotovo navdušil ljubitelje pravega pesta, pa četudi ni morda originalen- zame je. Koliko ljudi je Mirabellove Mozartove kroglice, ovite v zlat papir in misleč, da so original, se pa ne zaveda da so prave le ročne izdelane, ovite v srebrno moder papir, ki jih je začel izdelovati Paul Fuerst. No, ne bodimo tako malenkostni. Sama rada prispevam recept, ki ga preizkusim in mi je dober in ga želim deliti z drugimi in bom to še počela.

Mislim da na tale forum spadajo recepi in mnenja, ki so podkrepljena z nečim. Zato ne sodite, preden ne preizkusite recepta. Tisti, ki pa nimajo kaj boljšega početi, kot pljuvati po drugih, pa naj vam ''bog požegna''. Mene taka zbadanja ne ganejo.

Lp in se vam še kdaj oglasim s kakšnim fajnim 'slonovskim' receptom - sej veste, slona je težko poteptati hehehe. :)

Ci vediamo a presto, ciao!

Anja

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 15.8.2010 ob 12:37

Slončica, nikar se ne odevaj še bolj s tujim perjem.

Če bi mi katera želela kaj sporočit, se mi kar zdi kdo je to - tu sem, ne rabim slonice za prenos informacije.

Cara mia, olajšaj svojo frustracijo na ZS.

ivan41  

kuha že od: 22.7.2007

Št. objav: 2

Objavljeno 20.8.2010 ob 17:49

Živim v Trstu in sem čprepotoval Italijo od Aoste do Trapanija, vključno z Ligurijo. Kot vse jedi, ki so ljudsko bogastvo, pesto v vsaki družini pripravljajo z lastnim receptom, osnova je seveda bazilika, parmezan, pecorino (z enim "C", Nola!), pinjoli česen in olivno olje. Če potem nekdo v pesto zmiksa še peteršilj ali rukolo ali kakršnokoli drugo zelenjavo je njegova stvar in stvar njegovega okusa. Naj še dodam, da v Genovi ponujajo špagete, ali "troffie" ali "linguine" , ki so jih skuhali skupaj z na kockice narezanim krompirjem in narezanim stročjim fižolom in ki so ih potem zabeleili s pestom. Sicer pa je vsak recept stvar osebnega okusa in domišljije.

Košuta  

kuha že od: 8.7.2008

Št. objav: 199

Objavljeno 20.8.2010 ob 18:26

Jaz sem pa recept odprla prav zaradi tega, ker je pisalo Pesto Genovese, ker če bi avtorica recept poimenovala "Pesto a la žblj", "Xyz po moje" "Slončica in zmiksana bazilika", ga gotovo ne bi. Mene zanima, kako se pesto pripravi. Ali je recept originalen ali ne, mi je pa po pravici povedano prekleto malo mar. Veliko bolj dragocen se mi zdi nasvet o uporabi svežega parmezana, ker tisti iz vrečke ubije vse, kar je žlahtnega v tem sijajajnem pestu. To je zame podatek, da se za doseganje pravega okusa za živo glavo ne dela pesta s parmezanom iz vrečke, tudi če je svežega premalo. Hvala Slončica, recept bom zagotovo preizkusila.

Komentarji na meji žaljivosti me jezijo in odvračajo od Kulinarike. Ja, ja, saj me nihče ne sili, da sem gor. Se mi pa zdi, da je tak odziv na objavo recepta vse drugo, le povabilo stati in ostali članica Kulinarike ne.

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4526

Objavljeno 30.8.2010 ob 19:25

Začetnik na internetu,prvič na Kulinariki,prvi recept,pa BOOM,kreganje.Ej,od jeze ritka raste,so rekli včasih! Saj ima Nola po svoje prav,pa vendar se mi zdi,da to ni kitenje s tujim perjem,a? Vsi vemo,da si ga ni Slonica ravnokar izmislila.

Tudi res najbolj tekne pravkar narejen pesto(mali nasvet-če hočeš,da bo bazilika ohranila živo zeleno barvo,med miksanjem dodaj kapljo LEDENE vode),pa vendar...Hm,moram še malo pobrskati po mnenjih pri drugih receptih,da si lahko ustvarim boljšo sliko ali tu prevladuje prepiranje ali prenašanje izkušenj in idej. pa še nekaj: KULinarika in KULtura...

ciao

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 31.8.2010 ob 7:52

Dragi miš z moke, nihče ne pravi da Nola nima prav, moti nas le način ki si ga izbere, da svoje mišljenje preda naprej. Sem ga napravil, dodam sllikco kasneje. Ampak meni je pa veliko bolj všeč čez nekaj dni, ko se oreščki in sir fajn prepojijo z oljem in aromo bazilike.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 31.8.2010 ob 8:44

Mišzmoke tvoj prvi post kaže na to, da se tudi ti nisi vključila v Kulinariko z namenom, da se pogovarjaš o kuhariji, bi rekel.

Nina92  

kuha že od: 16.12.2009

Št. objav: 53

Objavljeno 29.4.2012 ob 17:17

Koliko veliki kozarčki za shranjevanje pa so mišljeni? =)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.