Orada na žaru po receptu iz Črne Gore

okusno pripravljena riba

DAKS M  Izvor: Črna Gora
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1 orada/1 oseba

orada

sladkor

peteršilj

olivno olje

vejica rožmarina

limona

Postopek

Očiščeno orado s sladkorjem natremo in jo damo v mrežo za ribe. V naprej pripravljenem, močnem ognju žara jo pečemo najprej na eni strani, ko je pečena, pa na drugi strani. Med pečenjem jo lahko mažemo z uporabo vejice rožmarina in olivnega olja. Na koncu jo pokapljamo z olivnim oljem iz ČRNIH oliv s pomočjo rožmarinove sveže vejice, ki jo lahko uporabljamo med pečenjem. Na koncu dodamo še sesekljan peteršilj z limoninim sokom.


Opombe

Ribe naj bodo sveže, preverite po škrgah, da so lepe, rdeče barve. Še bolje je, če jih znate uloviti sami.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 11.10.2011 ob 8:53

OK DaksM, nisem sicr ljubitelj pocukranih rib, meni to ne sede ker kar naj bo slano naj bo slano , kar sladko pa sladko-taka je moja osnovna orientiranost ampak seveda dopuščam možnost da ko voli nek izvoli. Ne razumem pa čisto nasveta: "olje mora biti iz črnih oliv". Mislim, da barva oliv ne vpliva na aromo, niti sorta pretirano. Pa tudi če, kako za božjo voljo naj vem, katero olje je iz črnih oliv, katero ne. Če bom to vprašal v trgovini bodo mislili , da se delam norca , če pa bom to vprašal oljarja v našem primorju ali na Lastovu pa bosta mislila , da se mi je malo odpeljalo . Zelo bi ti bil hvaležen če pojasniš, kako takole na uč ugotoviti katero oljčno olje je iz črnih oliv .

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 11.10.2011 ob 9:28

Mogoče je DAKS M imel v mislih olje, v katerem so vložene črne olive... Sam kupim grške črne olive v olivnem olju kadar pripravljam tapenado in mi v tem primeru tisto olje ostane ...

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 11.10.2011 ob 10:45

Verjetno je imel DaksM v mislih to, da je za njegov recept primerno olje sort, katerih plodovi so ob zrelosti, primerni za obdelavo črni ali temnordeči (n.pr. buga, črnica, štorta), ne pa recimo olje iz belice.

Tudi sama sem se srečujem s tem izrazom šele zadnja leta.

To, da sorta oljk ne vpliva na aromo, je seveda velika neumnost.

Če te zanima o olivnem olju kaj več in če se želiš prepričati o tem, kakšna velikanska razlika je med olji, stisnjenimi iz različnih sort, se enkrat potrudi do štanta Društva Oljkarjev Štorta, kjer lahko poskusiš olja, stisnjena iz oliv različnih (v glavnem starih, avtohtonih) sort. Prisotni so na vseh sejmih na Obali.

Ali se jim pa oglasi, ti bodo radi odgovorili na vprašanja.

Društvo oljkarjev Štorta

Parecag 168, 6333 Sečovlje

g.Egidio Žiber

tel.: 05 672 51 66

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 11.10.2011 ob 11:37

Hvala za nasvet čeprav še vedno ne vem, kako lahko ločim med oljem stisnjenim iz črnih oziroma zelenih oliv. Ker , če se tega ne da, potem je vsa filozofija odveč razen, če nisi sam oljar in veš kaj si stisnil. Pa da ne bo pomote, na obali poznam kar nekaj pridelovalcev oljk in olja, ima celo eno žlahto, ki se s tem peča . Sprašujem torej na splošno kako ločiti olja. Če imaš še tu kakšno idejo , se ti v naprej zahvaljujem.

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 11.10.2011 ob 14:35

Olja so, predvsem pri komercialnih proizvajalcih mešana iz različnih sort, vendar ti bo vsak z veseljem povedal iz katerih in v kakšnem razmerju.

Da si boš pa s tem podatkom kaj pomagal, naredi tako, kot sem ti že svetovala - poskušaj olja, stisnjena iz ene vrste.

Če te bo zanimalo kaj več, se oblasi na naslovu, ki sem ti ga posredovala. Kaže, da napotek ni bil dovolj grafičen zate, torej:

http://www.itis.si/Page_Map.aspx?X=392784&Y=3891

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.