Klapavice ala buzara 2

školjke v omaki z olivnim oljem, česnom, peteršiljem

majdi  
Klapavice ala buzara 2
    morska hrana: školjke
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

klapavice

olivno olje

strt česen

drobtine

belo vino

sol in poper

Postopek

Klapavice dobro očistimo s krtačko. Uporabimo samo dobro zaprte. Na olju prepražimo strt česen toliko, da zadiši. Dodamo še drobtine, jih malo prepražimo in stresemo školjke. Pokrite dušimo toloko časa, de se odprejo. Zalijemo jih z belim vinom in kuhamo še približno 10 minut. Na koncu primešamo svež sesekljan peteršilj. Po potrebi solimo in popramo.

Ponavadi školjk ni treba soliti, tudi če jih operemo pod tekočo vodo, so že same po sebi slane.


Opombe

Količina sestavin je odvisna od količine školjk. Jaz ponavadi delam vse približno in nikoli ne tehtam.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 16.9.2008 ob 10:05

Dosti enostavnejša priprava kot "moje" Klapavice Leon. Bom tudi te sprobala. V Mercatorjevih ribarnicah jih imajo celo leto, tako da ne bo problem. Upam le, da ne bo preveč škripalo med zobmi.

Hedonist hvala za poduk glede vina. Nisem vedela, da mora biti kislo. Če pa tega ni pri roki, ali si lahko pomagamo tako, da školjke, ko so že na krožniku, malo pokapamo z limoninim sokom?

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 16.9.2008 ob 12:38

Lejla13, ja tudi limonca prav pride. Včasih se zgodi da nimaš primernega vina pri roki, potem jaz zalijem z vodo in stisnem v to eno limono. Sicer ni iso, ampak še vedno zelo dobro. Sej bazičen okus dajo školjke in ne dodatki. Tako mora to biti. Lahko pa tudi pokapaš z limonco direktno na krožniku, seveda tudi to deluje.

LP

Teka  

kuha že od: 21.8.2005

Št. objav: 1151

Objavljeno 7.8.2010 ob 7:58

V čem je problem? Na morju smo zjutraj kupili klapavice, jih v morju očistili in jih dali do večera v hladilnik. Precej školjk narejenih v buzari, se nam ni odprlo. Seveda teh nismo pojedli. V čem je bila težava, da je bilo toliko zaprtih? Smo jih mogoče prezgodaj očistili in so predolgo čakale ?

prepucij  

kuha že od: 19.5.2003

Št. objav: 5

Objavljeno 18.8.2010 ob 16:59

Pidoči kupljeni recimo zgodaj zjutraj in, če jih ne mislimo delati takoj jih ne smemo takoj očistiti. Najbolje, da jih damo v kakšno posodo čez posodo pa mokro krpo. Morajo bit kompletno pokriti. Krpo glih toko ožmijemo, da ne teče voda iz nje in večkrat preverimo da je dovolj vlažna. Potem ni nevarnosti, da se bodo pidoči (klapavice, kot jim v Sloveniji rečemo, čeprav pravo pomorščaki imajo z tem imenom v mislih druge školjke) odprli in spustili ven vso morje, kar je bistvo. Školjke, ki pa se slučajno odprejo v hladilniku, NISO STRUPENE IN POKVARJENE! Le ob nakupu in če jih ne bomo delali takoj ob prihodu domov pregledamo, da so zaprte ter shranimo kot sem omenil.

Glede priprave čim dlje od soli, ker vam bo žal vsakega ščepca, treba jih delat na olivnem olju in skoraj obvezno z malvazijo, glede kislosti pa tega še nisem slišal. Saj malvazija že sama po sebi ima dovolj kislin v sebi, ki naredijo pravi okus in omakco! Na obali je recimo nekje 50-50 primerjava kuharjev in kuharic ki dela z dodatkom "šalše" le da recimo v dve kile školjk damo dve-tri velike žlice toliko, da se malo obarva in res dobi minimalno okusa. Tukaj pride v poštev Pomi, še boljše pa če izdelujete domačo šalšo, vendar tisti, ki ne date noter preveč bazilke ali celo korenćka, šalša mora biti večina samo iz paradižnika!

Dober tek

1000AN  

kuha že od: 13.1.2006

Št. objav: 68

Objavljeno 18.8.2010 ob 20:59

vse lepo in prav, manjka samo se petrsilj.

jaz se pa nic ne matram s krtacenjem, saj je po navadi jedcev veliko in prevec dela s ciscenjem. Jih dam kar v mesalec za beton he he he

vd007  

kuha že od: 27.1.2012

Št. objav: 318

Objavljeno 1.2.2012 ob 19:25

Uuuuuuuu, če bom še mal brala o teh školjkah, jo bom kr hitr ucvrla v avto in v Strunjan pod Trto al pa 300 m naprej :)

Kk to ...res mi lušte naredi...:)

Slunko  

kuha že od: 9.2.2010

Št. objav: 4

Objavljeno 29.1.2013 ob 18:11

Mogoče naslednjič malo manj vina. Se pa priporočam za kakšno metodo hitrejšega čiščenja školjk :) Drugače pa super recept.

vojc1234  

kuha že od: 10.1.2016

Št. objav: 1

Objavljeno 17.1.2016 ob 10:05

Super recept! Narobe mišljenje,da v jed gre slabše vino.V buzaro gre (suho)enako kot si ga privoščimo pri jedi.Mrtve školjke se pri kuhanju ne odprejo in jih nujno zavržemo.Školjke nabavljamo pri polni luni, ker so takrat bolj mesnate.pa dober tek!

beno71  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 52

Objavljeno 17.1.2016 ob 18:24

Slunko: za hitrejše čiščenje; školjkam najprej odstranimo "brado", nato jih stresemo v pomivalno korito, odpremo vodo in jih peremo pod tekočo vodo, stalni jih mešamo( približno tako kot včasih perilo), če se nam zamaši odtočna odprtina jo očistimo in nadaljujemo s pranjem.

P.S. Jaz školjke prej blanširam ker so mi drugače preveč slane in nadaljujem po istem postopku.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.