Gregada

stara ribiška jed

sarabande  Izvor: Dalmacija
Gregada
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 osebe

1 kg različne bele morske ribe

1 kg krompirja

1 dl olivnega olja

400 g čebule

1 glavica česna

šop svežega peteršiljevega listja

sol

sveže mleti črni poper

1 dl suhega belega vina

1 manjši por

Postopek

Ribe očistimo in narežemo na večje kose, krompir olupimo in narežemo na kolobarje (približno pol centimetra debele), čebulo in stroke česna narežemo na lističe, peteršiljevo listje drobno sesekljamo, por temeljito operemo in narežemo na kolobarje. V večji in širši posodi z debelim dnom segrejemo polovico olivnega olja in na njem kratko pražimo polovico čebule, česna in pora. Ko zelenjava ovene, posodo odstavimo in na zelenjavo naložimo polovico krompirja, narezanega na kolobarje. Po krompirju razporedimo kose rib, ki jih posujemo s preostalo čebulo, česnom in porom ter po vrhu razporedimo preostalo količino krompirja. Solimo in popramo po okusu, polijemo z vinom, preostalim olivnim oljem ter prilijemo toliko vode, da je vrhnja plast krompirja komaj pokrita. Pokrito kuhamo na blagem ognju, dokler se krompir ne zmehča. Med kuhanjem posodo občasno stresemo, ne mešamo s kuhalnico. Ko je krompir kuhan, posujemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo vroče.


Opombe

Gregada je stara ribiška jed. Osnovna receptura vsebuje samo čebulo, česen, ribe, krompir, sol, poper, olje in peteršilj, vendar jed lahko popestrimo z različnimi dodatki (por in paradižnik narezana na kolobarje, kapre, vino). Najboljše je, če gregado pripravimo iz več različnih celih rib, ki smo jih narezali na večje kose. Lahko pa uporabimo tudi samo eno vrsto ali samo ribje filete. Ribam lahko tudi dodamo lignje ali meso različnih rakov.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

sapo  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 2

Objavljeno 13.12.2008 ob 14:00

Delal sem s škarpeno, dodal sem por in svež paradižnik narezan na kolobarje, lovor in malo rožmarina.... v teh mrzlih dneh sva obudila spomine na morje. Odlično!!!!

porton  

kuha že od: 1.1.2014

Št. objav: 1

Objavljeno 1.1.2014 ob 10:01

Gregado sem si zamislil tako, da vse ostane isto kot v osnovnem receptu, dodal bi le prepražene morske sadeže, ki naj bi dale gregadi posebni okus. Kdor ne mara ribjih koščic, saj vemo, da nimajo vsi za vrhunski kulinarični pojem, vlečenje ali pluvanje kosti iz ust, tisti pa naj uporabijo ribje fileje.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.