Brancin v soli

pery3  Izvor: Italija
Brancin v soli
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 osebi

2 brancina (2 x 35 - 45 dag, neočiščena) ali 1 brancin, orada, zobatec...

1 - 2 kg grobe soli

olivno olje

česen

peteršilj

Postopek

Na pekaču ali v stekleni posodi naredimo 1 cm podlago iz soli, nanjo položimo neoluskane, nesoljene, očiščene ribe. V celoti jih prekrijemo s preostalo soljo. Za 2 brancina po 30 dkg potrebujemo 25 minut pri 180 stopinjah. Sol po peki razbijemo z ribe, da se vidi cela stran brancina. Čiščenje ribe: začnemo pri glavi, zarežemo po vrhu hrbta do repa, na spodnjem delu pa že imamo odprtino v trebuh, tako da to samo podaljšamo do repa. Spodnji in zgornji rez se stikata na repu. Med zobe vilic zataknemo repno kožo in jo navijemo kot lase na navijalko do glave, riba je olupljena. Čez prelijemo tržaško omako (sesekljan česen+peteršilj+olivno olje). Ko pridemo do hrbtenice, le-to odstranimo, če se meso ne prijema kosti, je riba ravno prav kuhana, ter ponovimo z omako. Odlično tekne s špinačo, kuhano zelenjavo in seveda kozarčkom belega, suhega, ne prestarega vina.


Opombe

Koža ni užitna, ne pozabite užiti najboljši del ribe -ličnice. Dober tek.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

minchybinchy  

kuha že od: 4.7.2011

Št. objav: 13

Objavljeno 16.7.2011 ob 8:30

Kako pa je s pečico? Ostane smrad? Se da mogoče to preprečiti?

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 16.7.2011 ob 16:17

Minchbinchy, pečica ni smrdela po ribah.

omnivor  

kuha že od: 6.8.2010

Št. objav: 24

Objavljeno 30.9.2014 ob 14:35

Imeniten način priprave, včeraj sem pripravil ščuko cca 2,5 kg. Neoluskano, le sluz sem s pomočjo kisa koaguliral in gre potem z lahkoto z ribe (obvezno to narediti pred trebljenjem drobovine, če ne pride kis v meso). Slabo očiščena sluz bi bila lahko vzrok, da se ribe ne da "olupiti". Ali pa, če si uporabila drobno sol namesto grobe?

Beljaka v sol ne dajem; raje vzamem večji kup soli. Če uporabiš čisto sol, je po pečenju ni treba zavreči, ampak jo lahko prihraniš za drugič.

Glede raznih začimb in trav pa takole: menim, da je na/v plemenito ribo greh tlačiti karkoli ali jo celo zalivati s tržaško omako. Zmerna uporaba dišav le v primeru rib slabšega kakovostnega razreda; za pečenje na gradeli je "žegnanje" z vejico rožmarina, namočeno v olju, ravno dovolj.

p.s.:

@pery3, postrv IMA luske!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.