Brancin v soli malo drugače

brancin v soli in krompirjeva solata z divjimi šparglji

Brancin v soli malo drugače
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 3 osebe

Za peko brancina:

1 kg očiščenega brancina ali tri kose ribe (riba mora biti sveža)

2 kg grobe morske soli

4 jajčni beljaki

2 vejici rožmarina

Za marinado:

šopek sveže bazilike

3 stroki česna

4 jedilne žlice olivnega olja

Sestavine za solato:

5 srednje velikih krompirjev

šopek divjih špargljev

malo soli

malo sladkorja

košček masla

olivno olje

limonin sok

Postopek

Najprej pripravimo marinado. Na drobno nasekljamo česen, baziliko, sestavini zalijemo z olivnim oljem in dobro premešamo.

Nato dno pekača obložimo z 1 kg soli. Na sol pokončno postavimo ribe in jih napolnimo z marinado. Robove spnemo z zobotrebci in ribe položimo na sol, eno zraven druge. Čez brancine položimo še dve rožmarinovi vejici za boljšo aromo. Stepeni sneg iz beljakov pomešamo s preostalim kg soli in ribe skrbno prekrijemo z vseh strani. Pekač položimo v segreto pečico na 190 stopinj in brancine v soli pečemo 45 minut.

Medtem skuhamo krompir. Skuhan krompir ohladimo, olupimo in narežemo na kose za solato. Na kuhalno ploščo pristavimo drugo posodo z vodo. Kipeči vodi dodamo malo soli, malo sladkorja, košček masla in vršičke ali cvetove divjih špargljev. Šparglje kuhamo le 5 minut, nakar jih precedimo in speremo s hladnim curkom vode. Vršičke špargljev pomešamo z narezanim krompirjem, dodamo malo soli, pooljimo z olivnim oljem in okisamo z limoninim sokom. Solata je nared.

Brancine v soli že lahko vzamemo iz pečice. S kuharskim kladivom ali z nožem pozorno razbijemo ter odstranimo vrhnjo plast soli, ki se je zapekla. Brancine z lopatico poberemo iz pekača, jih očistimo soli in po vrhu premažemo z malo olivnega olja, da se lepo zasvetijo.

Dober tek!


Opombe

Kožice brancina ne jemo, temveč jo odstranimo, saj je zaradi soli preslana. Vendar ribje meso je zato izvrstnega okusa.

Brancina postrežem na krožniku s solato iz krompirja in divjih špargljev. Preostalo marinado pa ponavadi potresem kar čez solato.

Več si lahko preberete na:

http://apriliscooking.blog.siol.net/2014/10/04/brancin-v-soli-mal

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 7.10.2014 ob 10:29

Glede na to, da je treba ribjo kožo olupiti (najlažje gre tako, da jo zarežemo in potem ovijamo okrog vilic), ne razumem zakaj bi ribo še pred lupljenjem mazali z oljem. Škoda olja, pa še vilice bodo podrsavale na spolzki koži.

Mislim, da je bolje, da ribo najprej olupimo in potem olje (ali še bolje maslo, v katerem smo pogreli malo žajblja) pokapamo po pripravljenih filetih.

Poleg tega se mi zdi za nežno brancinovo meso marinada iz česna in bazilike dosti preveč agresivna, ampak seveda je to stvar osebnega okusa.

V vsakem primeru je pa bolj učinkovito, da trebušno odprtino z nadevom ali brez zaščitimo pred soljo s koščkom folije, namesto da jo spenjamo z zobotrebci.

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 10.10.2014 ob 11:10

Hvala za komentar in nasvete. Eni tako, drugi drugače, kot praviš vse je stvar okusa in zmožnosti. Tisti, ki se bodo lotili recepta bodo ugotovili, da je riba okusna in solata izvrstna.

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 10.10.2014 ob 15:28

Seveda, se strinjava, vse je stvar osebne percepcije.

Recepta za ribo v soli, ki je že dolgo znan in preizkušen, so se že in se ga bodo nedvomno še mnogi z veseljem lotili, nekateri klasičnega, drugi ene od številnih enačic, morda kdo tudi tvoje. Prepričana sem, da vsi z velikim uspehom in zadovoljstvom.

Sem pa prepričana, da še zmeraj drži stavek, ki ga je več kot petdeset let nazaj zapisala Elisabeth David:

"Pomembno je, da najprej razumemo osnovne tehnike in postopke. Šele ko jih popolnoma obvladamo, jih lahko začnemo kršiti"

Velja tako v kuhinji, kot povsod drugod.

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 10.10.2014 ob 15:45

Nola, bo drzalo kar si napisala. Tudi sama se moram se marsikaj nauciti, veselje do kuhanja ni dovolj. Zaradi tega sem se vam tudi pridruzila. Prenesem vse kritike, taksne in drugacne, dobrodosle. Edino kar me je presenetilo je, nacin nekultiviranega komuniciranja nekaterih, ki brez sramu in spostovanja se posluzujejo zaljivk. Mislim, da to ni primerno.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.