Topla krompirjevo hrenova omaka s hrenovko

omaka iz krompirja z dodanim delikatesnim hrenom

Topla krompirjevo hrenova omaka s hrenovko
    mesne jedi: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za približno 6 oseb

12 sredje velikih krompirjev (pribl. 2/os.)

3 pare hrenovk

2 žlici delikatesnega hrena (ARGO ali katera druga znamka)

sol

Postopek

Krompir olupimo, nareženo in damo kuhati - solimo. Ko je krompir kuhan, vodo, v kateri se je kuhal, odlijemo in shranimo. Krompir dobro pretlačimo dodamo 2 žlici oz. po okusu delikatesnega hrena, nato začnemo dodajati vodo, v kateri se je kuhal krompir, toliko, da dobimo tekočo omako (če je vode od krompirja premalo, dodamo navadno vodo in po potrebi še solimo). V omako dodamo hrenovke ter kuhamo dobrih 5 minut, da se hrenovke skuhajo.

Namesto hrenovk bi lahko dali tudi kaj drugega.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 16.4.2015 ob 13:20

Tole mora bit pa za prste polizat, njami.

Hvala za idejo!

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 16.4.2015 ob 19:15

A ne bi bilo bolj okusno narediti dober pire krompir s hrenom, postreči zraven hrenovko (kuhano ali popečeno) in dati vodo v kozarec za piti, namesto, da z njo redčiš krompir? Če hočeš, da ima krompir okus po hrenovki, jih kuhaj istočasno s krompirjem. Druga odlična varianta na krompir in hrenovko bi bil krompir pečen v pečici, hren daš zraven, da si ga vsakdo vzame, kolikor hoče, prav tako sol. Hrenovka poleg po enem od zgoraj omenjenih pripravah. Tole, kar je napisano in prikazano niti za "spremembo" ni dovolj dobro.

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 16.4.2015 ob 20:45

Joj Vanja, jaz se pa spomnim podobne jedi iz otroštva - sicer ni bila krompirjeva omaka, ampak gosta juha, tudi hrena ni bilo zraven, ampak včasih koromač, včasih pa zelena, zraven je bil menda tudi majaron in kanček paradižnikove salse, na koncu pa tudi kozarec belega ali žlica limonovega soka, hrenovke so bile pa narezane na kolobarčke in vse skupaj je bilo posuto s popečeno čebulo in panceto. Če je bil namesto hrenovk bakala, so dali v juho tudi malo sladke smetane, v vsakem primeru pa je bila jed izdatno popoprana.

To juho smo velikokrat jedli za večerjo, po spomladanskih praznikih se je v njej namesto priljubljenih hrenovk znašla nakockana šunka in v spominu jo imam kot zelo dobro, je pa res, da sem jo zadnjič poskusila nekako pred pol stoletja, moram torej čimprej preveriti, če je še tako imenitna.

Velik čar te jedi so bile takrat hrenovke, ki smo jih imeli otroci zelo radi. Vsaj jaz nisem marala variante te jedi pri kateri so hrenovke zamenjali koščki bakalaja ali šunke.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.