Sočen in hrustljav jagenček v pečici

z nekaj preprostimi prijemi meso spečeno tako, da odpada od kosti, je pa še vedno mehko in sočno

    mesne jedi: drobnica
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4 ure 4 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

jagnječje meso

krompir

korenček

čebula

začimbe

olivno olje

Postopek

Recept je primeren za vse kose mesa, saj se bodo tako stegno kot rebrca lepo spekli. Meso najprej nekoliko splaknemo in obrišemo do suhega. Nato vanj vtremo sol in začimbe (sam imam najraje tako mešanico, ki spominja na Indijo - koriander, kumin (ne kumina ampak začimba, ki zgleda zelo podobno), čili, paprika v prahu, kurkuma, timijan in rožmarin), seveda se lahko poslužimo samo klasičnih mediteranskih, če nismo avanturisti. Meso še premažemo z oljem in pustimo počivati par ur ali čez noč.

Pečico segrejemo na 160 stopinj, narežemo eno čebulo, najbolje kar na velike krhlje. Na alu - folijo položimo najprej čebulo, nato meso, po vrhu pa še nekaj čebule. Vse skupaj zavijemo, tako da sokovi ne bodo izhlapevali iz folije (če imamo mesa več, bo primeren tudi zaprt pekač, v katerega dodamo še malenkost vina). Tako pripravljen paketek damo v pečico za 2,5 ure.

Medtem, ko se meso peče in iz pečice že prihajajo čudovite vonjave, narežemo krompir, še eno čebulo in korenček (korenček narežemo na precej tanke trakove, saj se dela malo dlje kot krompir). Zelenjavo začinimo, dodamo olivno olje in premešamo.

Ko mine 2,5 ure, dvignemo temperaturo na 190 stopinj, iz pečice vzamemo meso in ga pustimo počivati, v pečico pa damo zelenjavo v pokritem pekaču. Zadevo pustimo v pečici kake pol urice oz. dokler krompir ni mehak, ko ga prebodemo z vilicami.

Ko se krompir zmehča, dvignemo temperaturo v pečici na 230 stopinj, vzamemo zelenjavo iz pečice in nanjo položimo meso. Meso pazljivo odvijemo nad kako skledo, da ne izgubimo soka, ki ga je izpustilo, ampak ga uporabimo za zaliti zelenjavo (to bo naredilo zadevo bolj sočno, maščoba iz mesa bo poudarila sladkost korenčka).

Na visoki temperaturi pečemo še pol ure do 45 minut, vmes premešamo krompir, da se ne prismodi in obrnemo meso, da se skorjica naredi na vseh straneh.

Zadevo samo še serviramo in uživamo v pohvalah jedcev :).


Opombe

Enak postopek lahko porabimo za pečenje svinjske krače, rebrc, ossobuco...

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.