Pljučna pečenka s tartufi in tartufinim pirejem

goveji pljučni biftek, tartufin pire in omaka iz preostalega soka mesa

tomazgas  Izvor: Slovenija
Pljučna pečenka s tartufi in tartufinim pirejem
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 osebi

2 zrezka goveje pljučne pečenke (debelina 4 cm)

olje za "paco"

5 sredje velikih krompirjev

sol

maslo

1 velika žlica smetane za kuhanje

1 zamašek brandy-ja

1 tartuf

1 žlica tartufate

Postopek

1. Pravilo: nikoli ne zapečemo mesa direktno iz hladilnika, ker se sredica nikoli ne bo naredila. Meso naj bo na sobni temperaturi vsaj 3 ure.

Moj osebni nasvet: meso, preden ga postavimo v zelo segreto ponev, segrevamo v pečici na 100 stopinjah cca. 10 minut.

Postopek:

zrezka namočimo v posodico z oljem tako, da olje prekrije celo meso in ga pustimo v hladilniku 1 dan do 1 teden.

Kot že rečeno, cca. 3 ure pred pričetkom, postavimo zrezka v olju iz hladilnika na sobno temperaturo.

Pripravimo pire po lastnih receptih in med mešanjem dodamo žlico tartufate in naribamo tartuf. Jaz ponavadi dodam kakšno žlico ali dve smetane za kuhanje ter košček masla. Pire je pripravljen.

Zrezka postavimo na krožnik, da se rahlo odcedita olja. Maksimalno segrejemo ponev in nanjo takoj vržemo zrezka. Slednje je odvisno od moči vaše plošče oz. ognja! V mojem primeru indukcija do konca... pečemo eno stran 40 sekund do 1 minute, obrnemo in drugo stran pečemo enak čas. Med pečenjem obe strani dobro posolimo. Jaz osebno popečem še s strani, vsako po 20 sekund. Zrezka odstavimo na krožnika s pirejem.

V še vedno vročo ponev (ostanek v ponvi ne odvržemo) nalijemo zamašek brandy-ja in dodamo žlico smetane za kuhanje, premešamo, nato takoj polijemo čez zrezka.

Vsak si nariba tartuf na zrezek po želji in nato doda še žličko masla.


Opombe

- pazi, da meso med pečenjem ne počrni, barva naj bo rjavkasta

- meso obrni obvezno samo enkrat!

- obvezno upoštevaj 1 pravilo!

- tartuf je lahko zamrznjen ali svež in samo pred dodajanjem opran s toplo vodo

- ne dodajajte nobenih drugih začimb razen soli, ker se okus tartufa takoj uniči

- spisan recept je za zrezke pripravljene na angleški način oz. krvav

- ne bodite razočarani, če prvič ne rata; pravilno narejeno sredico in mehkobo mesa ni enostavno zadeti ;) odvisno je tudi od kvalitete mesa.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tomazgas  

kuha že od: 10.8.2014

Št. objav: 14

Objavljeno 4.9.2014 ob 15:58

Ne ne, se popolnoma strinjam s tabo, da niso primerni komentarji, daleč od tega...sledim zgolj trendu; ona je začela z poniževanjem in se spustila na "osebno" raven z raznimi "ne javkaj" ter ocenjevanje mojega premoženja jaz pa sem samo nazaj sicer potencirano pretiraval z žaljivkami...kot sem omenil lahko takoj zaključim ali pa tudi nadaljujem če je kakšnemu podobnemu dolgoletnemu članu želja blatiti svoj ugled na forumu...

Kot pa pravi Vanja: gremo nazaj na temo (kar se spodobi);

- Jaz tudi nisem vedel, da se tartufa ne sme oprati z vodo (vročo ali hladno)...rad bi še vedel zakaj ne in kako v primeru če je tartuf zamrznjen ali svež?

- Jaz dobim med sezono v Istri en tak gomolj kot je na sliki za ca. 100-120 kun kar je ca. 14 - 17 €

Drugače pa cena, ki sej jo jaz plačal za tale krožnik (1 porcija):

- Pljučna: 3 zrezki (4cm) so me v merkatorju koštali ca. 16 € - to je 5,3 € na zrezek

- tartuf: recimo 15€ - porabil sem ga 1/3 na zrezek (kar je extremno veliko!) - se pravi 5€ na zrezek

- ostali dodatki pa ne vem če nanesejo 1€

Se pravi sem porabil za 1 zrezek ca. 11,3 €, pazi; (pretiraval z tartufi)!

Z 7€ sem res zgrešil ampak sem pisal v navalu in nepremišljeno...Če bi dal pa toliko tartufa kot ga dobiš v restavracijo smo pa že blizu...

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 4.9.2014 ob 16:12

Tomaž, ne razumem tvojega zadnjega stavka.

tomazgas  

kuha že od: 10.8.2014

Št. objav: 14

Objavljeno 4.9.2014 ob 16:16

Mislil sem, da ti ponavadi v restavraciji naribajo nevem vsaj 3x manj tartufa kot sem ga jaz porabil za celotno pripravo...

BlackWidow  

kuha že od: 2.12.2010

Št. objav: 13

Objavljeno 4.9.2014 ob 16:17

Žalosten

Vanja_v-ZDA, pomoje da je mislil da bi bila taka cena v totalu / obrok če bi dodal le toliko tartufa kot ga dobiš v restavracijah..torej le nekaj črnih pikic

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 4.9.2014 ob 16:19

Sam oni po vsej verjentosti ne uporabljajo takih, kot si jih ti. Mimogrede, tvojih na sliki je vsaj 5x več, kot je bilo mojih za $30. Paše to, drugič jih naribaj na lističe in ne tako, kot dobiš nariban cenen parmezan.

@BlackWidow, na sliki izgleda, kot da je meso pokrito s poceni naribanim parmezanom in ne tartufi. Priznam, da na take še nisem naletela, še posebej ne količinsko.

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 4.9.2014 ob 17:06

Tartuf je začimba, ne sestavina. Kolikor je dobiš v restavraciji zadostuje.

tomazgas  

kuha že od: 10.8.2014

Št. objav: 14

Objavljeno 4.9.2014 ob 21:03

Iz administracije sem prejel sporočilo, da sem si dovolil neprimerno izražanje med današnjimi komentarji in se s tem strinjam in opravičujem vsem, ki ste bili primorani brati omenjene komentarje razen noli.

Mislim, da je ona prva kršila pravila splošnih pogojev uporabe pod točko 3b.

Prav tako bi opomnil, da sem glede na komentarje spremenil težavnost recepta iz 4 na 2 uteži. Meni osebno se je dozdevalo, da je priprava težja glede na ceno sestavin in izkušenj iz restavracij...res pa da sem začetnik, ki premore mogoče pripraviti 6 različnih jedi brez pomoči...

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 4.9.2014 ob 21:39

Kar se tiče tartufof se tudi jaz čisto nič ne spoznan, ker jih še nikoli nisem uporabljal in tudi okusil jih še nisem. Če sem iskren me tudi ne mika, ker mi je cena preveč zasoljena. Vem, da obstajajo dragi in cenejši in da obstaja neke vrste paste, ki pa verjetno ni takega okusa, kot so sveže naribani.

Sam sem se pa bolj posvetil oz. razmišljal o pogrevanju mesa v pečici pred peko. Tudi na spletu sem iskal in nisem našel kaj podobnega. Zato sem pa razmisljal, če je mogoče Ramsey po peki v ponvi, meso odložil v pečico. To bi po mojem bilo bolj verjetno.

Tomazgas-nocem ti nekaj dokazovat a imaš ali nimaš prav ampak gre samo za moj firbec, ki mi neda miru. Če je možno bi prosil za spletni naslov.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 4.9.2014 ob 21:48

Pa še nekaj sem pozabil omeniti. Meni osebno se zdi škoda toliko olja uporabiti za "pacanja" mesa. Jaz raje meso položim meso v vrečko, dodam olje (precej manj) in z napravo za varjenje vrečk zavarim. Vrečko položim v hladilnik in jo občasno obračam.

tomazgas  

kuha že od: 10.8.2014

Št. objav: 14

Objavljeno 4.9.2014 ob 22:17

Pomojem misliš tartufato ali pa še neko drugo pasto, ki je res cenovno bolj ugodna ampak še vedno da močno aromo. Seveda spet brez dodatnih začimb...to dobiš v majhnih stekleničkah...če mene vprašaš boš dobil zelo podoben efekt kot z tartufom sploh če nisi expert in okusil tartufa še nikoli. Pazi: veliko ljudi, ki prvič okusi tartuf jim je dobesedno ogaben...(spet govorim iz mojih izkušenj, ki niso prav bogate, najbrž bo kakšen bol izkušen podal drugačno mnenje)

Komentar na tvoj drugi in tretji odstavek: tak firbec komentar je pa valda super in dobrodošel! ;) sicer sem to Ramsey-jevo metodo videl po televiziji med eno izmed njegovih oddaj in ne po spletu, ampak bom vseeno poizkusil najti in ti javim...

Kar se pa tiče pace pa nimam pojma kaj je dobro in kaj ne... Samo vem, da če zaliješ meso z oljem ne sme noben konček gledati iz pace ker na tistem končku lahko postane roj za bakterije...se pravi pomojem ne sme meso biti v stiku z zrakom pod nobenim pogojem...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.