Pečen piščanec čira-čara

pečen, polnjen piščanec brez kosti

larisima  Izvor: Slovenija
    mesne jedi: perutnina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

1 večji piščanec

1/2 kg črnega kruha

5-6 rezin pršuta ali pečene slanine

1 večja glava čebule

1 strok česna

1 velika žlica sesekljanega peteršilja

2 jajci

1 dl belega olja

sol, poper, vegeta, malo moke

Postopek

Priprava tega piščanca za peko je sicer zapletena in zahtevna, saj zahteva veliko faz izdelave, preden je nared za peko, zato začnemo takole.

Večjega piščanca dobro operemo in ga osušimo s krpo. Pazljivo prerežemo kožo po dolžini prsi. Z nožem zarežemo za kostjo tako, da meso ločimo od kosti, vendar pazimo, da ne prerežemo kože. Najbolje je, da držimo rezilo noža strogo za kostjo, sicer se lahko zgodi, da poškodujemo kožo, kar je pri polnjenju pomembno, da koža ostane cela. Ko prsi ločimo od kosti do sklepa beder, rahlo zarežemo po dolžini obeh beder v meso in ločimo kosti od mesa. Pri hrbtu zelo pazimo, saj tam ni veliko mesa, da koža ostane cela, najbolje je, da prosimo nekoga za pomoč, da nam piščanca malo poprime in obrača, kot je potrebno. Nazadnje odrežemo še peruti v sklepu tako, da peruti ostanejo na piščancu, to je tudi edini del, v katerem kost ostane. Kosti so torej ostale v celoti, lahko jih prerežemo in uporabimo za juho.

Meso piščanca položimo na desko, ga z obeh strani dobro posolimo in nanj z notranje strani položimo pršut ali slanino ter ga za kratek čas pustimo, da pripravimo zmes za polnjenje.

V kozico prilijemo 1/2 dl olja, sesekljamo čebulo in jo dodamo, kakor tudi stisnjen ali na drobno narezan česen ter peteršilj. Pražimo tako dolgo, da zadiši.

Kruh narežemo na drobne kocke, če je svež, ga malo poškropimo z vodo ali mlekom, če je trd, ga je treba prej namočit in strogo ožet. Dodamo prepražene sestavine, 1-2 jajci, odvisno od stanja kruha, če je zmes še precej trda, dodamo 2 jajci, sol in poper, ter dobro zmešamo. Z rokami oblikujemo kroglo, ki jo stisnemo, da se masa sprime, ter jo položimo na že pripravljenega piščanca. Z občutkom piščanca oblikujemo v celoto tako, da ga na prsnem delu, tam kjer smo ga odprli, znova zapremo tako, da ga ali zašijemo s sukancem (nit preložimo vsaj 3 x, vzamemo debelo iglo, da bomo lažje šivali in se nam koža ne bo trgala), ali pa ga zapremo z zobotrebci. Nežno ga z dlanmi obdelamo v tem smislu, da stisnemo maso k piščancu, da ne bo nadev kasneje odstopil. Že prej soljen in zdaj še nadevan piščanec je pripravljen za peko.

Položimo ga v pekač, nanj zlijemo še preostalo olje, če vidimo, da je premalo, ga še dodamo. Olje polijemo po piščancu, dolijemo še nekaj vode, to pa neposredno v pekač. Piščanca damo v že segreto pečico in ga pečemo med 180 in 200 stopinjami vsaj 1 uro in 10 minut.

Ko je piščanec zlato rumeno pečen, ga vzamemo iz pekača. Ostanek od pečenja zlijemo v ožjo ponev, prilijemo še nekaj vode, omake naj bo vsaj 2,5 l, znova zavremo, če je potrebno, še dosolimo in za zgostitev uporabimo malo moke.


Opombe

Jaz tega piščanca postrežem s čira-čara juho in čira - čara prilogo - ta recept pride na vrsto naslednjič. K temu piščancu dodajte riž ali domače široke rezance.

Preden ga razrežete počez na 2 cm rezine, odstranite zapečene perutnice. Po dva kosa piščanca položite na krožnik, dodajte kroglice riža ali testenin, vse naj lepo izgleda, ne zapackajte krožnika, kajti ljudje jemo z očmi, na koncu pa polijemo po piščancu še omako, dodamo kakšen aranžma in serviramo z mešano solato.

Dober tek!

Težavnost izvedbe tega recepta prvič je na oko bolj zapletena, vendar jaz ga naredim že z levo roko. Naj ga ljudje poskusijo, popestril bo jedilnik in marsikdaj preseneti naše goste, tudi moji gostje tega recepta ne morejo prehvalit, jaz pa sem ponosna, da ne ponudim samo pohanega piščanca ali pečenke. V moji glavi se je porodilo veliko receptov, vse sem preizkusila in so izvrstni. Naslednjič pošljem novega.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 20.12.2011 ob 16:28

Me zelo veseli, da si dala tale recept sem gor. Res.

žižula  

kuha že od: 10.4.2011

Št. objav: 78

Objavljeno 20.12.2011 ob 17:26

Zelo vesel

Sliši se odlično. Bi pa dala idejo, da se posnameš (kako odstranjuješ kosti) in dodaš video poleg recepta.

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 21.12.2011 ob 9:28

Ja, se strinjam. Tale postopek odstranjevanja kosti je malo kompliciran, potrebovali bi video ali pa kake slikce. Sicer se sliši mamljivo.

proxima  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 2514

Objavljeno 21.12.2011 ob 16:30

Zelo vesel

Na youtube je cel kup posnetkov, iščite po "deboning the chicken whole".

Jaz ga pripravljam zelo podobno (v nadev dam še prepražena, na drobne kocke narezana jetrca, in vse skupaj malo drugače začinim), le da začnem na drugem koncu (pišče prerežem ob hrbtenici), in sem enkrat že malo razmišljala, da bi objavila recept in slike postopka; ampak slikce, ki so nastale, so bile tako daleč od estetskih standardov, da sem kar odnehala :)

larisima  

kuha že od: 19.12.2011

Št. objav: 11

Objavljeno 22.12.2011 ob 15:49

Vesela sem vaših mnenj, zares bi bilo fino videti ta posnetek, da bi vedeli, kako se spravit k delu, vendar vam prihranim tek pri kosilu, dajte odpret piščanca kjerkoli, kot pravi proxima, tudi na hrbtnem delu, le pazite,noža naj se pelje po kosteh in ne nazven.

Praznični časi so in verjamem, da ga bo kdo naredil, tudi sama ga bom delala, za predjed bom pa naredila PIZZAZELE Larisima............recept sledi v naslednjih dneh.

Če ga bo ga kdo naredil za praznike, naj me obvesti o končnem izdelku. Hvala.

Želim vam pa seveda vesel Božič in veliko novih receptov v novem letu1

lARISIMA

mpauman  

kuha že od: 13.1.2012

Št. objav: 1

Objavljeno 13.1.2012 ob 13:43

Zelo dobro ze dolgo iscem tale recept !

larisima  

kuha že od: 19.12.2011

Št. objav: 11

Objavljeno 14.1.2012 ob 8:59

mpauman, vesela sem, da ste našli kaj zase na kulinariki, takoj ko ga bom delala bom poslala tudi sliko.

Pozdrav!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.