Osso buco

dolgo kuhani goveji/telečji bočnik v okusni omaki

sarabande  Izvor: Italija
Osso buco
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 osebe.

Osso buco:

4 rezine govejega bočnika (1500 g)

1 l čiste goveje juhe ali osnove

3 dl suhega belega vina

1 večja čebula

1 večji korenček

2 stroka česna

2 lovorjeva lista

3 stebla (vsako približno 10 cm dolgo) stebelne zelene

pločevinka pelatov v koščkih (400 g)

60 g masla

Gremolata:

1 neškropljena limona

pest svežega peteršiljevega listja

1 strok česna

Postopek

Čebulo in česen drobno sesekljamo, korenček in stebelno zeleno narežemo na kockice.

Rezine bočnika povežemo s kuhinjsko vrvico, da med peko in kuhanjem ohranijo obliko (vendar to ni nujno). Solimo jih in popramo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

V ponvi ali drugi ustrezni posodi z debelim dnom počasi stopimo maslo in ga segrevamo na srednje visoki temperaturi, da se začne peniti. Ko se maslo preneha peniti, v ponev damo rezine bočnika in jih na vsaki strani pečemo približno 5 minut.

Opečene rezine bočnika vzamemo iz ponve in shranimo na toplem. Odvečno maščobo odlijemo.

V isto ponev damo sesekljano čebulo in jo pražimo, da rahlo porumeni. Z leseno kuhalnico med praženjem postrgamo vse, kar se je prijelo dna.

Dodamo na kockice narezan korenček in stebelno zeleno, premešamo in pražimo približno še pet minut oziroma dokler ni zelenjava mehka. Dodamo še sesekljan česen, premešamo in pražimo le še toliko, da česen zadiši (približno eno minuto).

Zalijemo z belim vinom in temperaturo nekoliko zvišamo. Segrevamo do vrelišča in kuhamo, dokler tekočina ne povre na polovico. Dodamo pelate, govejo juho ali osnovo in lovorjeva lista, premešamo in še enkrat zavremo.

V omako vložimo opečene rezine bočnika. Obrnemo jih tako, da je širša odprtina kosti obrnjena navzgor, da nam kostni mozeg med kuhanjem ne pade iz kosti. Omake naj bo toliko, da so rezine bočnika komaj pokrite. Ponovno zavremo.

Pokrijemo ponev in jo postavimo v ogreto pečico. V pečici kuhamo, dokler ni meso toliko mehko, da se brez težav ločuje od kosti (približno 2 uri).

Medtem ko se meso kuha, pripravimo gremolato. Česen in peteršilj drobno sesekljamo. Naribamo samo rumeni del limonine lupinice ali jo nastrgamo s strgalcem za lupino citrusov.

V majhni skledi pomešamo sesekljane česen in peteršilj ter limonino lupino.

Ko je meso zadosti mehko, vzamemo ponev iz pečice. Rezine bočnika vzamemo iz omake in shranimo na toplem. Če se slučajno zgodi, da je kakšen kos kostnega mozga padel ven iz kosti, ga z žličko vrnemo nazaj.

Omako na štedilniku zavremo in jo pokuhamo, da se še nekoliko zgosti. Po potrebi jo razmastimo. Preverimo okus in ga popravimo s soljo in poprom.

Na vsak krožnik damo eno rezino bočnika, polijemo z omako in okrasimo z gremolato. Kot prilogo lahko ponudimo polento, kuhan krompir, krompirjev pire, krompirjeve svaljke, njoke, riž, …


Opombe

Namesto govejega bočnika lahko uporabimo telečjega, kar bo skrajšalo čas priprave. Gremolata se tradicionalno ponudi k osso buco tako, da si jo jedci sami vzamejo. Lahko pa se jo tudi vmeša v omako tik pred serviranjem. Za zgoščevanje omake naj bi zadostovalo vezivno tkivo bočnika. Če nam to ni dovolj, jo lahko zgostimo z dodatkom finega jedilnega škroba, ki ga raztopimo v malo mrzle vode ali suhega belega vina. To mešanico vmešamo v omako in jo prevremo. Nekateri tudi meso rahlo pomokajo preden ga opečejo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 30.10.2012 ob 12:13

Jezen

Lepo te prosim, vsak mesar to dela malodane že skoraj z zavezanimi očmi. Ne bo treba nikogar prosit, še manj učit, ta male koščke boš pa porabila za juho ali rižoto (da ne boš preveč pametna pri neukem mesarju).

Mamka Bršljanka  

kuha že od: 24.5.2012

Št. objav: 255

Objavljeno 30.10.2012 ob 13:23

verjetno samo pozorna nisi bila, sicer imajo to res že tudi v supermarketih. ;)

lartep  

kuha že od: 19.11.2008

Št. objav: 165

Objavljeno 25.11.2013 ob 8:30

Naredila včeraj v krušni peči iz teletine. Po receptu, le juhe sem porabila manj, recimo 7,5 dcl.

Res krasna jed, niso je mogli prehvaliti.

vanjatajnsek  

kuha že od: 6.6.2005

Št. objav: 1704

Objavljeno 25.11.2013 ob 13:17

To jaz včasih uporabim za juho. Je pa to en drag hec in zato mesarju vedno rečem, da mi kos obrne in pokaže še s spodnje strani. Se zgodi, da zgleda na zgornji strani - tisti, ki je seveda na ogled kupcu, krasen komad, ko pa ga obrne je spodaj sama kost.

lp,

lartep  

kuha že od: 19.11.2008

Št. objav: 165

Objavljeno 25.11.2013 ob 16:29

Meni je telecjo kračo pred mano razrezal. Za 1,5 kg sem dala 12 eur. Se mi sploh ne zdi drago.

auachiuaua  

kuha že od: 1.11.2006

Št. objav: 261

Objavljeno 4.1.2015 ob 12:56

Načeloma so mi všeč Sarabandejeve "adaptacije" originalnih receptov, tokrat sem se pa zelo bal, da bo 3 dcl vina na ves paradižnik preveč zakislilo zadevo. Kljub temu je moj prvi ossobuco super uspel, stebelne zelene nisem dal. Zraven so bili "waseršporclni" in radiček.

babka1951  

kuha že od: 22.8.2012

Št. objav: 6950

Objavljeno 5.1.2015 ob 22:37

Zelo vesel

auachiuaua, meni tudi, še bolj mi je pa všeč, da si se vrnil...

Bom jutri kuj spet pohana jajca naredila, so smešna, ampak dobra!!!

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12635

Objavljeno 18.1.2015 ob 16:25

Pozdravljeni, danes sem naredila to jed prvič in sigurno ne zadnjič, kajti je res zelo, zelo dobro. Od zelenjave sem uporabila korenje, čebulo, česen in paradižnik. Zelenjavo sem dušila v olivnem olju, v katerem sem prej iz obeh strani popekla meso. Zalila sem z ostanki goveje juhe, vina nisem imela. V pečici sem kuhala v težki posodi s pokrovom, točne dve uri na temp. 200st. in je bilo ravno prav mehko. Gremolate nisem naredila, ker nam nekako ni ustrezala. Ocena vseh članov je ++5.

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 8.2.2015 ob 18:50

To sem danes kuhala za naše mesojedce. Vsi so zelo pohvalili mehkobo mesa in bogat okus omake. Kuhala sem dobre 3 ure na štedilniku, ker je bila pečica zasedena. Omaka se je lepo zreducirala, tako da je bila dosti temnejša in bolj kremna od te na naslovni sliki. Postregla sem s pire krompirjem.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.