Mesne ladjice

bučke polnjene z mletim mesom in zelenjavo, pečene v zelenjavni omaki

Mesne ladjice
    mesne jedi: sesekljano meso
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

2 srednje veliki bučki

500 g mletega mesa

1 čebula

1 jajce

1 rezina kruha

1 dl mleka

4 paradižniki

1 paprika

2 korenčka

3 žlice koruzne moke

1,5 dl tople vode

vegeta

poper

sol

sesekljan svež peteršilj

1 - 2 žlici kisle smetane

Postopek

Bučke tanko olupimo, po dolžini razpolovimo ter izdolbemo vsebino, da nastanejo ladjice. Pazite, da ostanejo ladjice na obeh koncih zaprte, da nadev ne bo med pečenjem pobegnil ven – glej sliko! Izdolbeni vsebini bučk odstranimo semena, če nas motijo, ter meso bučk narežemo na kocke. 1/3 ga bomo dali v nadev, 2/3 pa v omako.

Nadev:

v skledi zmešamo (najlažje gre kar z rokami): mleto meso, pol sesekljane čebule, jajce, ožeto rezino kruha, ki jo prej za nekaj minut namočimo v mleko, 1 olupljen in na kockice narezan paradižnik, pol na kockice narezane paprike, pol na kockice narezanega korenčka, 1/3 nasekljanega mesa bučk ter sesekljan peteršilj. Nadev za bučke še po okusu začinimo z vegeto, soljo, poprom…

Omaka:

na olju prepražimo pol čebule, dodamo 3 olupljene in na kockice narezane paradižnike, pol na kockice narezane paprike, 1,5 na kockice narezanega korenčka, 2/3 nasekljanega mesa bučk. Zelenjavo začinimo z vegeto ter pražimo cca. 10 minut. Tik pred koncem zelenjavo zalijemo z mešanico koruzne moke in vode (3 žlice koruzne moke + 1,5 dl tople vode) in na zmernem ognju mešamo, da se omaka zgosti. Ob koncu omaki dodamo še 1 - 2 žlici kisle smetane.

Bučke napolnimo z nadevom, jih zložimo v rahlo naoljen, malce višji pekač (glej sliko) ter okrog njih razporedimo omako. Pečemo na 190 - 200 stopinjah približno 40 do 45 minut. Če med pečenjem opazimo, da se bo omaka preveč izsušila, sproti malce zalivamo s toplo vodo.


Opombe

Če nam ostane kaj nadeva, naredimo majhne mesne kroglice, ki jih položimo v omako v pekaču. Te bodo teknile predvsem otrokom, ki ne prenesejo pogleda na meso v zelenjavnih srajčkah (polnjenih bučk ali paprik).

Namesto bučk lahko uporabite tudi jajčevce ali celo polovičke paprik.

Če ob takšni jedi potrebujete prilogo, se zraven poda pire krompir, pečena polenta ali riž.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

MAYCHYKA  

kuha že od: 9.7.2009

Št. objav: 18

Objavljeno 22.2.2011 ob 14:05

zelo zanimiv recept bomo sprobali...

mejačka  

kuha že od: 17.10.2008

Št. objav: 601

Objavljeno 6.7.2011 ob 22:07

Kristina,odlično! Takoj ko dobim kako pošiljko domačih bučk (domačih nikoli ne lupim, ker se mi zdijo še slastnejše) sprobam. Za moj okus bi poleg najbolj pasal pire. Ampak tu nastane težava:pire krompir se mi zdi veliko boljši iz starega krompirje, katerega pa v tem času ni nikjer najti. Za recept pa ti dajem petico.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 6.7.2011 ob 22:24

Prav te dni doma jemo krompir sorte Primura (po spominu, upam, da se ne motim, kupljen v KGZS Litija, pridelan v Sneberjih), je res dober in presenetljivo je dobre pire iz njega, čeprav je krompir tako mlad, da se ga da strgati. Jezelo hitro kuhan, porabi pa malo več mleka, da ni pire suh. Če ga kje dobiš, preveri, mejačka.

(mimogrede, za moj okus so prani krompirji v trgovini komaj užitni, zdaj sem ugotovila, da imajo trgovine Kmetijskih zadrug in Kmetijsko gozdarskih zadrug stalno na zalogi krompir, pridelan v Sloveniji, v vrečah po 10 kg, znanega proizvajalca, sama kupim krompir v Litiji in je res dopber, tudi jeseni kupljen je bil)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.