piknik,kuhanje,pečenje,jesen,poletje,pomlad,glavne jedi,kruh,mesne jedi,kosilo,večerja

Bavarsko pecivo s klobaso, zeljno solato in karamelizirirano čebulo dušeno v pivu

Pripeljite Bavarsko v vaš dom.

Ave_  Izvor: Bavarska, Nemčija
Bavarsko pecivo s klobaso, zeljno solato in karamelizirirano čebulo dušeno v pivu
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    mesne jedi: mešano meso
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Uh, našla sem res dobro klobaso za žar s sirom – letošnja novost in no.1 (receptura je narejena po dobro znani "nemškogovoreči" klobasi Käsekrainer, ki je odlična tako na žaru kot pripravljena v ponvi). Takoj sem vedela, da moram posodobiti moj recept za bavarsko pecivo, ker ta klobasa kar kliče po finih mehkih štručkah.

Vzela sem še vražjo leskovačko klobasico – ta pa je tak fajn močna in seveda ne sme manjkati skoraj na nobenem pikniku. Pa za vsak slučaj sem naredila še mini burgerje z bavarskim pecivom. Da bo bolj pisano, pestro. Vse troje - mini burger, vražjo leskovačko klobasico in klobaso s sirom sem dobila pri Ave Panvita.

Te bavarske štručke so nesramno mehke. Iz testa lahko naredimo tudi bombetke ali preste. V kolikor želimo suhe preste, pustimo že pečene preste, da se posušijo.

Bavarske štručke sem napolnila z mehko zeljno solato in karamelizirano čebulo, ki sem jo podušila še v pivu.

Težka odločitev: s klobaso ali kot mini burger?

Sestavine

Za zeljno solato:

1 glava mladega zelja (ali 1/2 belega)

2-3 korenčki

100 g majoneze

1/2 lončka čvrstega jogurta

1 žlica senfa

​sok 1/2 limone

sol

​sveže mlet poper

Bavarsko pecivo:

600 g posebno bele pšenične moke tip 400

2 dcl mlačne vode

1,80 dcl mlačnega mleka

1/2 kocke svežega kvasa (ali 1 zavitek suhega kvasa)

50 g zmehčanega masla

1 zvrhana žlica soli

1 žlička sladkorja

groba sol za posip

olivno olje

Sestavine za kopel:

3 litre vode

3-4 dobre žlice sode bikarbone

Karamelizirana čebula:

2 -3 velike čebule

1 žlica rjavega sladkorja

0,5 dcl svetlega piva

​olivno olje

​sol

klobasa s sirom Ave

vražja leskovačka klobasica Ave

mini burgerji

Postopek

Zeljna solata:

Zeljna solata mora biti mehka. Ker mora stati vsaj 3 ure, je najboljše, da jo pripravimo en večer prej. Pripravimo jo lahko z belim, mešanico belega in rdečega zelja ali z mladim zeljem. Jaz sem se odločila za mlado zelje, ker sem tega imela doma in ker ne rabi veliko časa, da odstoji, saj se mlado zelje prej zmehča.

Zelje naribamo čim bolj na tanko. Nato ga solimo, pokrijemo in pustimo stati v hladilniku vsaj 3 ure, da se zmehča. Zmehčano zelje ožamemo in iztisnemo čim več tekočine. Tekočino zavržemo.

K zelju naribamo korenje.

​Majonezo, jogurt, senf in poper premešamo in vmešamo v solato. Solato okisamo z limono.

Bavarsko pecivo:

Takšno res mehko, nežno. Pripravimo lahko štručke, bombetke ali preste. Če želimo trde, suhe preste, jih enostavno pustimo na zraku, da se posušijo.

Moko presejemo, naredimo jamico, v jamico nalijemo mlačno vodo, nadrobimo kvas, dodamo sladkor in počakamo 5-10 minut, da se kvasec aktivira. Ob strani damo v moko sol.

Testo gnetemo z mešalnikom 10 minut, dokler se to ne začne svetiti in postane lepljivo. Nato z mešalnikom vgnetemo še dobro zmehčano maslo.

Testo zvrnemo na pomaščen pult in ga z naoljenimi rokami oblikujemo v kroglo.

Posodo naoljimo in testo damo vzhajat. vzhajamo ga pokritega, da se ne izsuši. Jaz uporabim kapo za tuširanje - najboljša rešitev.

Testo je dovolj vzhajano, ko se njegov volumen podvoji.

Vzhajano testo nežno zvrnemo na naoljen pult. Naoljimo si tudi roke.

Testo nežno potegnemo, kolikor se poda in prepognemo nazaj. Naredimo približno 4 potegov in prepogibov. Testa ne gnetemo, ne stiskamo, ne pritiskamo.

Medtem, ko testo prepogibamo, ga že oblikujemo v obliko krogle. Zlepljene dele obrnemo navzdol. Testo mora biti mehko, gladko in voljno.

Testo razdelimo na 8 ali 9 delov za štručke. V kolikor želimo imeti mini kroglice ali srednje velike preste, kot so moje, vsak del razrežemo še na dva dela ali več

Jaz sem naredila 7 štručk, 4 mini kroglice in 3 preste.

Medtem, ko oblikujemo testo v željeno obliko, preostalo testo pokrijemo, da se ne izsuši.

Za preste testo razvaljamo, raztegnemo na približno 30 do 40 cm dolg svaljek, debeline malega prsta.

Naenkrat ne bomo mogli testa raztegniti takoj v to dolžino. Testo mora vmes malo počivati. Zato najprej enega malo posvaljkamo, pa drugega, tretjega in se vrnemo na prvega… Potem, ko so svaljki že približno za prst tanki, jih najlažje stanjšamo, če jih primemo za konce in jih nežno "vrtimo" kot kolebnico. V bistvu jih ne vrtimo, ampak dvigamo gor in gol, da se od lastne teže raztegnejo. Ne znam boljše opisati. :))

Oblikujemo preste. Oblikujemo še mini bombetke in štručke.

Testo naj bo lepo napeto, da bodo bombetke in štručke lepo gladke. Zato sem vam posnela zgoraj video, kako to najlažje storimo. Najprej oblikujemo napeto kroglico, nato pa jo potiskamo z naoljenimi rokami po podlagi, da dobimo res napeto povrhnjico. Med potiskanjem oblikujemo kroglico ali štručko. Lahko si malo naoljimo tudi podlagamo. Vendar ne preveč, ker se testo mora od sile zlepiti.

Oblikovano testo odlagamo na čisto malo pomokan papir za peko. Testo sproti pokrivamo s tanko vlažno krpico - jaz uporabljam vpojno gazo, ki jo dobite v vseh lekarnah. Taka krpica je dovolj nežna in lahka in ravno prav se navlaži, da ne vpliva na testo.

Testo pustimo vzhajati nekje 20 minut.

Ta čas ogrejemo pečico na 200 stopinj. Ogrevanje zgoraj in spodaj.

Odvisno od velikosti posode uporabimo količino vode. Za vsak liter vode pride zvrhana žlica sode bikarbone. Več bo sode, bolj bo rjava barva peciva. Ko voda zavre, dodamo sodo bikarbono. Pazi, ker se bo spenilo!

Papir za peko razrežemo tako, da sta po ena ali dva kosa testa na njem. Testa ne odstranjujemo s papirja, ker se bo zgrbalo, raztegnilo. Testo damo skupaj s papirjem v vodo, papirja ne izpustimo. Takoj, ko bo testo prišlo v vodo se bo odlepilo od papirja. Papir ostranimo.

Testo naj se kuha na vsaki strani nekje 20 sekund. Obračamo s penovko ali z drugim ravnim pripomočkom, ki ima luknje, reže. Tudi tisti za krompir peštat je super, ker ima luknje in voda odteče, ko testo vzamemo ven.

Testo odlagamo na pekač obložen s papirjem za peko. Zarežemo ga s skalpelom ali žiletko (oboje dobite v lekarni) ali ostrim nožem.

Po vrhu posipamo še grobo sol in pečemo 13-15 minut na najnižjem izvodilu. Preste so manjše, tanjše, zato jih pečemo manj.

Še vroče pecivo premažemo z olivnim oljem in takoj zložimo v košaro, ki jo na debelo pokrijemo s krpami.

Pokrito pustimo približno eno uro, da se počasi ohladijo. Le tako bo pecivo postalo res mehko, nežno.

Karamelizirana in v pivu dušena čebula:

Čebulo narežemo na trakove širine približno 0,5 do 1 cm in jo počasi pražimo, da postane mehka. Ne sme porjaveti, ampak se postekliti.

Dodamo še rjavi sladkor, pražimo, da sladkor karamelizira, nato pa še pivo in vse skupaj počasi kuhljamo, da pivo izhlapi.

Klobase in mini burgerji:

Ker smo si naredili piknik doma, sem klobasice in mini burgerje spekla kar v ponvi. Nekje 5-8 minut traja, da jih spečemo.

In potem si naše štručke oz. "hot doge" samo še sestavimo.

Za mini bavarske burgerje sem meso popekla v ponvi na malo olivnega olja. Proti koncu peke, sem burger pokrila z rezino topljenega sira in počakala, da se je stopil, nato pa burger sestavila: čebula, zeljna omaka, paradižnik.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Avtor recepta je Urška Fartelj.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 7.4.2021 ob 22:15

Pri takih fotografijah te prav zamika sprobat recept. Bravo..

Urko_  

kuha že od: 21.7.2010

Št. objav: 35

Objavljeno 16.12.2021 ob 18:48

Mi to bavarsko pecivo delamo samo še po tem receptu. Priporočam. Sem dodal še svojo sliko.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.