Mešano meso izpod peke

preprosta, a okusna in izdatna jed, primerna tudi za pripravo ob druženju s prijatelji

mamamia  Izvor: BiH
Mešano meso izpod peke
    mesne jedi: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za deset oseb

dva kg sočne teletine

1 kg jagnjetine

po dva za pest velika krompirja na osebo

štiri velike čebule

ena večja glava česna

dva večja korenčka

sol, poper

3 do 4 dl olja

mešanica začimb za meso

dve vejici rožmarina

malo belega vina

Postopek

Meso narežemo na kose, težke približno pol kg. Dobro jih naoljimo, potresemo s soljo in poprom, z naoljenimi rokami vtremo. Potresemo še z mešanico začimb oziroma začinimo po želji. Meso pustimo stati uro ali dve, preden ga uporabimo za peko.

Krompir razrežemo na četrtinke, čebulo zrežemo na debelejše polmesece, česen samo olupimo in stroke pustimo cele. Korenček ostrgamo in zrežemo na večje kose. Vso zelenjavo potem skupaj premešamo, solimo (lahko dodamo žličko vegete) ali začinimo z enako začimbo kot meso, malo tudi naoljimo.

Sać, oziroma peko, postavimo na stojalo nad primerno razgreto žerjavico. Dolijemo olje, da je dno lepo pokrito. Ko je olje vroče, kose mesa opečemo z vseh strani, da se naredi skorjica, oziroma da porjavi. Potem dolijemo malo tople vode, lahko tudi vina, in pokrijemo s pokrovom. Pustimo okoli četrt ure, da se meso nekoliko speče. Na pokrov še ne damo žerjavice.

Potem posodo odkrijemo in stresemo vanjo zelenjavo, kose mesa naložimo po vrhu. Dolijemo malo vode, pokrijemo in na pokrov naložimo žerjavico. Pustimo okoli pol ure, potem pokrov previdno dvignemo, da nam žerjavica ali pepel ne padeta v posodo, in preverimo, ali je v posodi dovolj soka oziroma kako se vse skupaj peče. Po potrebi znova malo zalijemo, morda dosolimo, če prej nismo dovolj solili ali poprali mesa. Dodamo še dve vejici svežega rožmarina, posodo znova pokrijemo in pečemo še okoli dvajset minut. Preverimo, ali je krompir pečen. Če je, potem meso zrežemo na rezine in jih damo nazaj v posodo, da se napojijo soka od pečenja, ki se je nabral v posodi. Če je potrebno, dolijemo še malo vode ali vina, pokrijemo in pustimo še največ pet ali deset minut, odvisno, koliko je razgreta žerjavica.

Potem pokrov previdno odstranimo, posodo z mesom in krompirjem pa postavimo na mizo in razdelimo.


Opombe

Po želji lahko dodajamo kakršnokoli zelenjavo (paradižnik, bučke), pri začimbah pa ni potrebno pretiravati z raznolikostjo, ker pri saću velja "manj je več".

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

pouhek  

kuha že od: 24.8.2005

Št. objav: 273

Objavljeno 5.5.2007 ob 11:39

Zelo vesel

Super razdelan postopek. Manjka še samo video :) Še več takih ...

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 5.5.2007 ob 13:19

Joj, siba, sem pozabila pripet sliko, je že v arhivu.

Če bi pa video snemali ob peki, bi pa tudi bilo kaj za videt. Eni trije litri vina so šli po grlu še pred začetkom kosila, še sosedo na plotu smo napojili (ker ona več krat nas...). Sicer pa ti tako poznaš te navade, kajne? MAmamia

medek  

kuha že od: 22.12.2006

Št. objav: 13

Objavljeno 6.5.2007 ob 11:22

oj smo bili letos na Jahorini in smo tam jedli to iz pod sać-a. to je res noro dobro. in prav tako je bilo narejeno kot je tu opisano. Čista petica.

danca  

kuha že od: 2.8.2002

Št. objav: 257

Objavljeno 16.5.2007 ob 8:19

Ko smo v Bosni kupovali sač, nam je prodajalec rekel, da je treba dati vse sestavine (meso, krompir in zelenjavo) hkrati v posodo. Dodamo malo olja, pokrijemo in naložimo žerjavico na pokrov, potem pa pustimo eno uro brez odkrivanja. Pazimo le na to, da je ravno prava količina žerjavice ves čas pod posodo in na pokrovu. Na ta način se v posodi ustvari vlaga, ki ne izpari in zato tekočine tudi ni treba dodajati. Tako pri nas doma odslej ravnamo - uspešno. Meso in krompir sta zelo okusna, pečena v lastnem soku.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 16.5.2007 ob 9:33

Tudi nam so rekli tako, ampak potem se je zgodilo, če so bili kosi mesa večji, da je krompir razpadel oziroma ni bil več lepo v krhljih. Očitno nismo dovolj spretni, da bi iz prve zadeli pravo temperaturo žerjavice, da bi se meso in krompir istočasno spekla in krompir ostal cel. Zato smo pač upoštevali drug nasvet in krompir dodali potem, ko je bilo meso že malo pečeno, in je izpadlo dobro.

Jaz pač vmes rada malo odkrivam, da spremljam, kaj se dogaja, pa še vsi, ki so zbrani okoli, malozijala prodajajo. Družabni dogodek pač. Mamamia

ZZVONE  

kuha že od: 29.8.2005

Št. objav: 76

Objavljeno 19.5.2007 ob 9:58

Jaz pečem ispod peke (ali bosansko sač) meso in prilogo skupaj-meso najprej na hitro opečem(največ 5 min)in vedno zavržem začetno olje,ki je pregreto. Najrajši imamo teletino in jagnjetino in seveda morsko zadevo-hobotnico. Nikoli ne razkosam mesa v manjše kose, ampak pečem vedno v enem kosu(cca.2-2,5kg) in vedno je super. Če je v prilogi razen krompirja še veliko druge zelenjave (posebno bučke, kakšen paradižnik,kumare), ki vsebujejo veliko vode tudi ne dodajam nobene tekočine razen olivnega olja. Originalni način priprave(drva-žerjavica) sem poenostavil z ogljem-ne briketi,ker so premočni, ki ga pripravim s plinskim gorilnikom-prenerjem. Pečem cca. 1uro in 15 min. Nikoli med peko ne mešam sestavin, samo 1x ali 2x obrnem meso.

bonzo  

kuha že od: 14.12.2004

Št. objav: 7

Objavljeno 17.9.2008 ob 21:00

mogoče bi bilo dobro še poudariti, da direktno kurjenje pod stojalom sača ni v redu, ker se skoraj vedno spodnji sloj zažge...po par neuspelih poskusih smo si doma naredili ploščo iz šamotne opeke...pred pripravo 1 uro kurim samo pod ploščo in jo dobro segrejem, šele potem dam nanjo sač...žerjavico pa dam na pokrov.

alenka5  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 196

Objavljeno 18.9.2008 ob 7:52

Tudi mi uživamo v pripravi podpeke. Počnemo enako kot mamamia in zadeve so vedno uspele, le da jaz dam meso v marinado dan prej, pa v vakumsko posodo v hladilnik. Žerjavico naredimo posebej, seveda s pomočjo bukovih drv, malo pa naložimo tudi navadnega oglja (ne briketov). Ko je žerjavica siva (nič več ne gori ven) pa jo damo pod sač in na pokrov. Problem direktnega ognje pod sačem je le v primeru, če dodamo kakšno drvo pod sač, ki začne goreti, po zgoraj opisanem postopku pa ni nikakršnega žganja zaradi ognja. Res je priprava hrane na ta način dolgotrajnejša, je pa zato toliko bolj okusna in če si vzamemo čas (samo ob nedeljah), je tudi užitek šarit okrog sača in vdihovat omamne vonjave. Tehnika peke je pa dokaj nezahtevna, čeprav je bilo tudi nas strah, ko smo se prvič lotili. Vaja dela mojstra in to drži kot pribito tudi pri saču.

Veliko gurmanskih užitkov, če ne letos, pa prihodnje leto, ko bo vreme zopet dopuščalo spraviti v pogon sač pa žar ipd.

lp

alenka

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 18.9.2008 ob 10:39

bonzo, pod peko je samo žerajvica, je pač treba zadet pravo temeperaturo, nobenega direktnega ognja. Nam se je vedno izšlo, nič ni bilo zažgano (kot pravi tudi alenka5). Smo pač zbrani okoli ognja in šarimo z lopato, da je žeravica vedno pravšnja, pa kak liter zraven; če nimamo sami, pa prinese soseda in imamo prijeten klepet ob plotu...Mamamia

Monika00  

kuha že od: 14.1.2012

Št. objav: 3

Objavljeno 29.6.2012 ob 12:35

njaboljši!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.