Kosovska ponev (tava)

preprosta in enostavna jed iz naše bližine

mamamia  Izvor: Kosovo
Kosovska ponev (tava)
    mesne jedi: teletina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za šest oseb

1,5 kg teletine (lahko tudi jagnjetine)

150 g kajmaka

4 dl kozjega kislega mleka (ali jogurta)

3 jajca

1 jušna žlica kopra

sol, poper

1 manjša čebula

malo olja

Postopek

1. Meso natremo s soljo in poprom ter ga v ponvi, na vroči maščobi, opečemo z vseh strani. Meso potem do konca spečemo v pečici, preden se lotimo sklepne priprave. Tako je po receptu, jaz sem vmesno fazo naredila nekoliko drugače.

Ko sem meso opekla z vseh strani, sem ga dala v podolgovato posodo, prekrila s povsem na tanko narezano čebulo in dušila v lastnem soku, da se je zmehčalo. Občasno sem dolila malo tople vode in prelivala meso s sokom, ki je nastajal med peko.

2. Potem sem nadaljevala po originalnem receptu.

Pekač premažemo s kajmakom, meso narežemo na zrezke in ga položimo na kajmak. Vsak kos prelijemo z malo soka, ki je nastal pri dušenju mesa ali pri peki v pečici.

Jajca stepemo s kozjim kislim mlekom ali jogurtom, dodamo sol in koper ter še malo stepamo, potem prelijemo preko mesa in damo v pečico ter na 180 do 200 stopinjah pečemo okoli 20 minut.


Opombe

Ko brskamo za vsemogočimi eksotičnimi recepti in iščemo nove in nove okuse in kombinacije, zlahka spregledamo enostavne, preproste jedi iz naše bližine, ki pa so tako zeeellloooooo dooobbbrrreeeeeeeeeeeeeeeeeee. Enega receptov za takšne jedi delim z vami. Originalni recept je iz knjige Jugoslovanska kuhinja (O. Markovič).

V originalnem receptu torej ni čebule, tudi ni navedeno, da bi narezano meso prelili z omako od pečenja. Ampak menim, da te moje malenkostne spremembe ne vplivajo kvarno na originalni recept.

Zraven sem postregla tavče-gravče, če smo že bili na jugu nekdanje skupne države.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 28.10.2016 ob 9:05

Mamamia, zelo všečen recept. Kateri kos mesa priporočaš za pripravo jedi, morda stegno? Koliko časa (vsaj približno) dušimo meso v ponvi?

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 28.10.2016 ob 12:31

Katarinči, lahko tudi stegno, lahko pa plečni del ali kak kos, primeren za pečenko. Meso na koncu ne bo suho, ker lepo vpije vse, kar zlijemo čezenj.

V ponvi sem dušila meso kakšno uro in pol, imela sem dva kosa, podolgovata in enakomerno debela (podobno kot pri govedini rostbif). Ampak tudi če ni povsem pečeno, ga potem v pečici pustiš malo dlje in se do konca speče, če nimate radi da je malo roza na sredini.

Cinija  

kuha že od: 25.8.2010

Št. objav: 41

Objavljeno 30.10.2016 ob 3:58

Je to prevod recepta z druge spletne strani o kuhanju?

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 30.10.2016 ob 9:14

Vesel

Cinija, avtorica tega zanimivega recepta je zagotovo mamamia. Precej KulSlo članic je aktivnih tudi na drugih kuharskih portalih in tudi tam objavljajo svoje recepte, kar pa ni prav nič narobe, kajne?

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 30.10.2016 ob 11:09

Cinija, recept je iz knjige Jugoslovanska kuhinja, avtorice Olge Markovič, ampak ne vem, kje se je ta opomba izgubila. Če pa ciljaš na coolinariko, je pa tam ta moj recept objavljen, in tudi v uvodu piše, od kod sem recept vzela,

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.