Indijski piščančji curry

jed na žlico, iz katere kar frčijo vonjave, okusi in arome indijskih začimb

mamamia  Izvor: Indija
Indijski piščančji curry
    mesne jedi: perutnina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za štiri osebe

4 piščančji fileji (celi)

5 srednje velikih čebul

10 strokov česna

5 do 7 cm korenine svežega ingverja

10 dag prečiščenega masla (ghee) ali belega olja

1 konzerva pelatov

po jušna žlica kumina (ne kumine!), mletega koriandra in kurkume

2 lovorjeva lista

sol, poper

1 čajna žlička mletega čilija

1 čajna žlička mletega kardamoma

1 kavna žlička mletega muškatnega oreška

1 žlička asafoetide

pet klinčkov

1 kavna žlička cimeta

po želji še malo mešanice curry in garam masale (ki pa itak vsebujeta večino že naštetih začimb)

1 jušna žlica sesekljanega lisat korijandra

Postopek

1. Meso narežemo na kocke. Razen fileja lahko uporabimo tudi perutnice ali izkoščičena bedra (tudi ta narežemo na manjše, za grižljaj velike kose). Česen in ingver olupimo in drobno sesekljamo. Čebulo narežemo na drobne kocke. Pelate zmeljemo v blenderju ali s paličnim mešalnikom.

2. V večji posodi segrejemo prečiščeno maslo. Ko se nekoliko segreje, dodamo česen in ingver. Maščoba ne sme biti prevroča, saj česen ne sme porjaveti. Mešamo, in ko česen zadiši, dodamo vse začimbe. Pražimo minuto ali dve, in ko se vse lepo poveže, dodamo še čebulo. Zalijemo z malo vode, premešamo, dolijemo še malo vode in na zmernem ognju pustimo nekaj minut. Znova premešamo in dolijemo vodo, spet kuhamo, da se čebula nekoliko zmehča. V tej fazi lahko omako zmeljemo s paličnim mešalnikom (kar v posodi, v kateri kuhamo). Jaz to naredim, ker sin ne mara kosov čebule. Če vas ne moti čebula, mletje ni potrebno.

3. Omaki dodamo pelate, premešamo, po želji jed še solimo ali dodamo katero od začimb (jaz običajno dodajam veliko kumina in kurkume ter koriandra). Ko omaka znova zavre, dodamo na kocke narezano meso in rahlo premešamo, da ga omaka povsem pokrije. Na zelo zmernem ognju, toliko, da vse skupaj po malem vre, kuhamo 45 minut do ene ure oziroma, da je meso mehko in sočno, omaka pa gosta. Večkrat premešamo in po želji ponovno dodamo katero od začimb.

Postrežemo s kuhanim rižem basmati ali katerim od indijskih kruhov (naan, čapati; mi običajno naredimo riž in naan).

Naan:

kocko kvasa zdrobimo, dodamo malo sladkorja in okoli 1 dl mlačnega mleka, pomešanega z vodo. 400 g bele moke damo v skledo in na vrhu naredimo jamico, vanjo vlijemo kvas in pustimo vzhajati 15 minut. Potem kvas in moko pregnetemo skupaj z lončkom čvrstega jogurta, 1,5 dl olja in vsaj 1,5 dl vode in z malo soli. Testo naj bo prožno, še nekoliko mehko. Naj vzhaja kakšno uro. Potem ga znova pregnetemo in naredimo kroglice, velike kot manjša marelica. Naj vzhajajo okoli pol ure. Potem kroglice razvaljamo ali kar z rokami razvlečemo v ovalno obliko ter jih spečemo v ponvi brez maščobe. Obrnemo jih, ko se na površini pojavijo mehurji. Pečen naan še vroč premažemo z raztopljenim maslom. Med peko ga lahko potresemo s črnim sezamom ali sesekljanim česnom in potem premažemo z maslom.


Opombe

Riž je pred kuhanjem potrebno temeljito splakniti pod tekočo vodo, da se odstrani škrob, tako se riž ne bo lepil. V posodo damo riž in dolijemo toliko vode, da je prekrit za približno tri cm, vodi dodamo nekaj kapljic olja. Kuhamo v odkriti posodi na srednje močnem ognju. Ko voda zavre, posodo pokrijemo in damo ogenj na minimum. V 10 do 15 minutah bo riž vpil vso vodo, zrna bodo rahla in puhasta, nič zlepljena.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

pinguwin  

kuha že od: 16.2.2017

Št. objav: 168

Objavljeno 30.6.2018 ob 11:52

Vceraj naredila, super je! Poleg tega pa relativno enostavno, ker kuha se samo, ni treba v pisker gledat:)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.