Ham-burger "ala fasulas"

preprosto in okusno

fasulas  Izvor: Štajerska
Ham-burger "ala fasulas"
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1

1 kajzerica

sir cheddar

cca. 200 g mletega goveja mesa

3 rezine slanine

ščepec soli, črnega popra

česen v zrnu

dimljena rdeča paprika

3 kolesca paradižnika

3 kolesca rdeče čebule

3 listi ledenke

Omaka:

3 jž majoneze

1 jž gorčice

1 jž kečapa

1 jž na kocke narezane čebule

1 jž na kocke narezanih kislih kumaric

Postopek

Meso začinimo s soljo, črnim poprom, dimljeno rdečo papriko, česnom in ga odložimo v hladilnik za kakšno uro. Meso začinimo poljubno, odvisno od okusa. Preden se lotimo priprave hamburgerjev, oblikujemo meso. Pri tem si pomagamo z velikim modelom za krofe. Na peki papir položimo model za krofe, dno pokrijemo s plastjo slanine, sledi plast govedine, nato na sredino položimo na koščke narezani cheddar sir in ponovno pokrijemo z mesom. S prsti in z občutkom pritisnemo na zložene sestavine, da se v modelu oblikuje lepa okrogla »pleskavica«.

Omako pripravimo tako, da pomešamo majonezo, gorčico, kečap, čebulo in kumarice. Po potrebi dodatno začinimo.

Kajzerico prepolovimo, odrežemo kos cheddar sira, zelenjavo narežemo na tank kolesca, solato pa natrgamo na manjše kose.

Na manjšem ognju segrejemo ponev, dodamo olje in ko je segreto, položimo »pleskavico« s spodnje strani, kjer se nahaja slanina. Pečemo na manjšem ognju, ker bomo v nasprotnem primeru zažgali slanino. Meso obrnemo in ga popečemo še z druge strani. Pred koncem dodamo še cheddar sir in pokrijemo s pokrovko, da se raztopi. Ko je pečeno, meso odstranimo in v isto ponev dodamo kajzerice, premazane z olivnim oljem. Popečemo z obeh strani.

Hamberger sestavimo tako, da obe polovici kajzerice namažemo z omako. Na spodnji del kajzerice položimo solato, nato »pleskavico«, sledi paradižnik, čebula, kisle kumarice in pokrijemo z vrhnjo polovico kajzerice.

Po sredini hamburger prebodemo z daljšim zobotrebcem (ali palčko za ražnjiče), da nam ga drži skupaj ali pa ga zavijemo v folijo.


Opombe

Big Ham-burger "ala fasulas" je popolnoma enak z razliko, da se doda še eno plast kajzerice. Kajzerici se odreže zgornji del in dno, sredica se pa uporabi. Postopek nadeva je enak, kot je zabeleženo v receptu.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 6.7.2016 ob 17:29

Vesel

Fasulas, ham-burger po tvojem receptu je bil zvezda mojega današnjega kosila. Naredila sem ga skoraj popolnoma po receptu, resda sicer iz malo manjše količine mletega mesa, "goljufala" pa sem le pri čebuli, saj sem namesto rdeče, ki je nisem imela, uporabila srebrnjak, paradižnik je bil pa kar češnjev.

Okus burgerja je izvrsten, burger je zaradi veliko zelenjave osvežujoč in lahek kljub siru in slanini, ni mi bilo treba iti ležat na kavč kakor po kakšnem kupljenem...

Recept je odličen in škoda, da uredniška metla ni počistila tudi tukaj, saj si ne avtor ne recept nekaterih gornjih komentarjev ne zaslužita. Kakorkoli, receptu podeljujem petico in toplo priporočam! Fotko (ali dve) pa še pošljem.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 10.7.2016 ob 14:15

Zelo vesel

Me veseli , da ti je bil moj recept všeč. Prav to je bil moj namen, da z kvalitetnimi sestavinami sestavim okusen hamburger. Mislim, da z leti pride do tega, da se več glaeda na kvaliteto in manj na kvantiteto. Včasih sem se branil slanine, zdaj pa menim, da je prav slanina tista, ki da hamburgerju piko na i.

Če je pa v družini "pravi dedc", ki mu je klasični hamburger premalo, je pa v priponki nadgradnja recepta.

Na nekatere komentarje pa preprosto ne želim komentirati in me tudi ne motijo. Bi rekel prej, da se z njimi sami smešijo.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 10.7.2016 ob 18:50

Zelo vesel

Meni se tudi zdi, da je včasih bolje nič odgovoriti. Dobro blago se pa itak samo hvali. Meni je že slikca sama super recept.

Duky  

kuha že od: 15.11.2005

Št. objav: 8

Objavljeno 11.7.2016 ob 7:16

Burger sem sicer naredil po svoje. Moram pa pohvalt idejo za omako ki je bila super :)

Sandra_a  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 447

Objavljeno 15.7.2016 ob 9:23

Zelo vesel

Jaz sem ga naredila za svojega, ki obožuje domače burgerje... Sem sama pekla bombetke, ki so se zelo velikodušno povečale v pečici in je na koncu nastal pravi monster-burger, ki je na količino kruha potreboval ustrezno količino nadeva, čemur je sledilo 'kaj si ti nora, če to pojem se stegnem'. Burgerja že davno ni več, on pa je še vedno živ :D. Čista petka!

BABI 2+2  

kuha že od: 8.11.2009

Št. objav: 379

Objavljeno 16.7.2016 ob 11:54

Tako kot ta burger so mi všeč tudi šaljivi komentarji kot npr. Sandrin.

tjasi21  

kuha že od: 8.7.2008

Št. objav: 4

Objavljeno 26.11.2018 ob 20:20

Zelo vesel

Tale hamburgerček je pa top of the top! Za vse prste obliznt! Še bo na meniju ;)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.