piknik,pečenje,kruh

Moj domači kruh

Odličen, preprost recept za pripravo kruha doma.

Moj domači kruh
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Kruh je ena najstarejših in najpomembnejših prehranskih jedi, ki jo človeštvo pozna. Pravzaprav se kruh uvršča med osnovna živila, saj je bil že od antičnih časov pomemben del prehrane različnih kultur po vsem svetu. Izdelava kruha temelji na preprosti, a ključni sestavini - moki.

Obstaja veliko vrst kruha, od klasičnega belega in polnozrnatega do specialnih vrst, kot so pšenični, rženi, koruzni, ajdov, ovseni, črni ter drugih vrst kruhov, ki vključujejo različne dodatke, kot so semena, oreščki, rozine in drugo.

Poleg tega je kruh v mnogih kulturah in tradicijah še vedno simbolizira gostoljubje, obilje in skupnost. Pogosto se uporablja tudi v verskih obredih in praznovanjih.

V zadnjih letih je trend izdelave kruha doma postalo priljubljen, saj ljudje cenijo svežino, nadzor nad sestavinami ter različne tradicionalne metode, kot je kislo testo, ki so bolj prilagojene posameznikovim prehranskim potrebam.

Pomembno je omeniti, da v primeru preobčutljivosti na gluten ali celiakijo, kruh iz pšenice, ječmena, rži in drugih glutenskih žit ni primeren. V teh primerih so na voljo alternativne moke iz brezglutenskih žit, kot sta riž in koruza, ter iz oreščkov in semen.

Sestavine

Količina: 1 kg kruha

75 dag moke

25 g svežega kvasa

2 čajni žlički sladkorja

3 čajne žličke soli

približno 0,5 l mlačne vode

1 jedilna žlica olja (lahko navadno, še boljše je olivno)

Postopek

V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačne vode.

Premešamo in pustimo, da na toplem kvasec vzhaja.

V skledi zmešamo moko, žličko sladkorja in sol. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in kvasec, malo premešamo in dolijemo mlačno vodo. Točna količina vode je odvisna od moke same.

Z električnim mešalcem testo gnetemo toliko časa, da dobimo elastično testo, ki samo odstopi od sklede.

Nato ga še ročno pognetemo v obliko hlebčka in pustimo vzhajati v skledi za vzhajanje toliko časa, da naraste na dvojno količino.

Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in še enkrat na roke dobro pregnetemo.

Sama ga običajno oblikujem kot štruco in položim v podolgovat model, obložen s peki papirjem. Model postavimo na toplo, da testo še enkrat vzhaja.

Vzhajano testo postavimo v predhodno ogreto pečico na srednjo rešetko in 15 minut pečemo pri temperaturi 220 stopinj, nato pa še 20 minut na 200 stopinj.

Pečen kruh s pomočjo peki papirja vzamemo iz modela in odložimo na rešetko, da se ohladi.


Opombe

Pri vsaki peki kruha obvezno vtaknem v pečico posodico z vodo za večji volumen in bolj rahel kruh. Če testo, tik preden gre v pečico, malo omočimo s toplo vodo, je skorjica še bolj okusna in hrustljava.

Temperature v receptu veljajo za ventilatorsko pečico. Pri navadni pečici prištejte 20 stopinj.

Testo včasih oblikujem kot bige ali polžke in v hipu jih zmanjka.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

boštjanno  

kuha že od: 8.11.2014

Št. objav: 2

Objavljeno 3.12.2020 ob 9:22

Kruh po tem receptu je odličen, zanima pa me zakaj mi vedno tako spoka skorjica.

Hvala

ineskova  

kuha že od: 22.11.2015

Št. objav: 3

Objavljeno 2.7.2023 ob 14:12

Živjo.

Jaz danes prvič delam kruh. Izbrala sem tale recept. Najprej sem dala količinsko vse tako kot piše. Ko pa sem miksala, je bilo zeloooo mokro testo in sem enih 4x dodala kar veliko moke tako, da sem porabila skoraj 1 kg moke. Se pravi, da sem zafrknila pri količine vode? Bi morala dati manj kot pol litra? Sedaj še vzhaja...strah me je edino dat vent.pečico na 200 stopinj...meni se na teh stopinjah vse zažge.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.