kuhanje,poletje,pomlad,vegetarijanstvo,juhe,zelenjavne jedi

Špargljeva kremna juha

kremna juha s šparglji

Špargljeva kremna juha
    juhe in zakuhe: zelenjavne juhe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 3 osebe

200 g špargljev ali belušev

2 - 3 krompirji

1/2 čebule

šopek peteršilja

1 dl sladke smetane

kocka

sol

poper

muškatni orešček

olivno olje

Postopek

Na olivnem olju prepražimo pol čebule, dodamo divje ali domače šparglje (mehke dele) in krompir, narezan na kocke. Dodamo sesekljan peteršilj, še malo dušimo, dolijemo vodo, začinimo s kocko, poprom in muškatnim oreščkom. Naj vse skupaj vre približno pol ure. Na koncu dodamo smetano ter zmeljemo s paličnim mešalnikom.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 2.10.2012 ob 7:58

Vesel

Glede na to,da sem po rodu doma iz "špargljeve dežele"..je ta recept odličen..tako jo tudi mi pripravljamo..samo z razliko da jaz pri špargljivi juhi uporabljam maslo..nikakor pa ne dam v to 2-3 žlički vegete,kot ima Fasulas v receptu..večji greh je to kot pa vizualizacija same juhe..sicer pa sta obe slikici,tako od Lucke52 in Katke lopatke lepi..in tu sem dobila idejo ,da bom kdaj popekla tudi črn kruh :))

anamarija1  

kuha že od: 19.8.2005

Št. objav: 5381

Objavljeno 2.10.2012 ob 8:01

To pomeni človeku odvzet vso voljo do dela. Pa toliko slik je tu gor, zakaj si se ravno v tole spotaknil?

Pravzaprav tule bi moral pisati mnenje receptov, ne pa slik, če se ne motim...

P.s. Na tem Portalu sem skoraj 8 let, kritik v 8 letih je bilo malo morje, pa sem še vedno tu, ti pa vprašanje koliko boš zdržal...

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 2.10.2012 ob 21:51

Pa saj to je pa zdaj že smešno, da se nekdo pritožuje, zakaj sem se spotaknil ravno ob njeno sliko in ne ob kakšno drugo. A če bi se ob kakšno drugo sliko, potem bi bilo v redu?

Za recept nimam nobenih pripomb, ker gre za klasičen recept za kremne juhe. Zato prosim dajte komentarje v celoti prebrati. Imel sem pripombo samo na izgled in na nič drugega. Zakaj se pa ne bi slika komentirala? Če nekdo objavi recept in če še slika vzbuja "brbončice", zakaj se ga ne bi pohvalilo (tudi obratno). Izgled hrane ima velik pomen, ker je to prvi stik z hrano in šele nato pride okus.

Vegeta!

Vegeto uporabljam, zato ker mi je všeč. Tako kot nekateri uporabljajo jušne kocke, kocke za pečenke, instant juhe, jaz uporabljam vegeto in to brez slabe vesti. Če pa nekdo misli, da ker je v mojem receptu omenjena vegeta in da je to "greh", je pa to njegova pravica, da to tudi napiše.

Moji komentarji so realni, če koga prizadenem, to ni bil moj namen (se že v naprej opravičujem), še manj pa mislim komu v "rit lazit", ko se ga v nedogled hvali, pa čeprav je njegova objave vse drugo vredna. Pač takšen sem.

Lep pozdrav.

atlanta1  

kuha že od: 7.1.2010

Št. objav: 2

Objavljeno 4.11.2012 ob 9:58

Odlična juha, moja družina je bila navdušena nad njo. Še jo bomo kuhali.

ladydi  

kuha že od: 29.3.2009

Št. objav: 58

Objavljeno 23.5.2013 ob 17:01

Zelo vesel

dobr:D

tjasa7  

kuha že od: 15.1.2009

Št. objav: 71

Objavljeno 19.10.2013 ob 16:34

Bi lahko uporabila vložene beleuše ali pa tiste iz konzerve glede na to, da trenutno ni sezona šprgljev?

anamarija1  

kuha že od: 19.8.2005

Št. objav: 5381

Objavljeno 19.10.2013 ob 18:08

Lahko!

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 11.5.2015 ob 17:59

Vedno, ko uporabim šparglje, tudi za kremno juho, pustim vršičke cele in jih dam surove v juho. Del tik pod vršički pa dam v juho kakih pet minut pred koncem kuhanja, da se torej ne razkuhajo ampak le malo zmehčajo. Se mi zdi, da ima potem juha bolj svež, izdatnejši okus po špargljih. Sicer pa ima pričujoči recept podnaslov kremna juha s šparglji in je čisto okej, da je le 200 g špargljev na nekaj krompirjev. Meni osebno je ljubša juha iz več špargljev in z morda enim manjšim krompirjem, zgolj za zgostitev. Ampak to so že malenkosti.

Pravzaprav v vse kremne juhe iz zelenjave na koncu dodam nekaj sveže, surove zelenjave, po kateri ima juha ime in se mi zdi, da tako poudarim okus.

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 12.5.2015 ob 4:52

Jezen

Odlična juha. Tudi jaz dam en ali dva surova šparglja na koncu, še rajši kot bele imamo pri nas zelene. Ni jih treba lupit in imajo dosti bolj izrazit okus.

Glede fotografije; tako butastih pripomb pa še ne. Seveda je lahko nekaj nekomu všeč ali pa ne. Ampak če že nekdo kritizira, naj je to vsaj kolikor toliko utemljeno. Glede barv: juha ni bela ampak svetla, zelenkasta. Barva krožnika se ujema s smetano in temno podlago. To kar fasulasa spominja na brikete je pa ajdov ali črn kruh, vsaj tako piše avtorica. Temna barva spet v očitnem barvnem nasprotju s krožnikom in juho. Poglej si slike v njenem albumu, potem pa komentiraj. Po tvojem torej v restavracijah, kjer imajo bele krožnike in še bolj bele prte, špargljeve juhe naj sploh ne bi servirali, ker je "bela" in se ne ujema z opremo???

Ni čudno, da ob takih otročjih pripombah ljudje bežijo s kulinarike.

Edino, kar imam pripomniti je, da je krožnik na fotki prepoln. Ampak verjetno zato, ker je juha dobra

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2342

Objavljeno 6.4.2017 ob 7:42

Fasulas, tudi mene je slika s črnimi pikami na sredi spomnila na nekaj drugega. Kaj pa morem, prvi vtis je bil tak. Tale z zvezdicami na vrhu mi je pa zelo slastna na pogled.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.