Mlečne murke

primerne za kosilo ali večerjo

Moro  Izvor: Slovenija
Mlečne murke
    juhe in zakuhe: ostale juhe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 osebi

4 srednje veliki krompirji in 2-3 majhni krompirčki

750 ml mleka

180 g kisle smetane (mala)

4 srednje velike kumare

1 strok česna

ščepec kumine

sol in poper po okusu

zaseka po želji

Postopek

1. V večji lonec vlijemo vodo, dodamo neolupljen krompir in ga v oblicah (v celem) skuhamo do mehkega. V drug lonec vlijemo mleko, kateremu dodamo strt strok česna. Pustimo, da mleko zavre in vmes večkrat premešamo z metlico. Ko zavre, odstavimo.

2. Medtem olupimo in naribamo kumarice z ribežnom (sredico s trdimi koščicami zavržemo) in jih posolimo, da spustijo vodo. Kumarice ožmemo, odlijemo vodo in jih vrnemo na krožnik. Na ožete kumarice damo poper, ščepec kumine in z vilicami grobo pretlačene 2 oz. 3 male, olupljene kuhane krompirje. Zmes kumaric dodamo v vrelo mleko in jih kuhamo še 7 minut.

3. Na koncu jed odstavimo, dodamo kislo smetano (jed ne sme več vreti!). Premešamo z metlico. Na vrh servirane jedi lahko dodamo še razpuščeno zaseko. Zraven jedi ponudimo krompir v oblicah.


Opombe

Jaz naredim tako, da v lonec dodam 2 srednja krompirja na osebo (ki služita kot priloga jedi) in še 2 manjša, ki se skuhata prej kot drugi krompirji, kar omogoča bolj hitro pripravo jedi (prideta v mleko s kumaricami kasneje).

Krompir v oblicah je pri nas nepogrešljiv :) jemo pa ga kar tako, da ga podržimo v roki kot kruh in ga dosoljujemo ter jemo ob jedi.

Kumarice naribamo do sredine s koščicami, ki so lahko včasih prav trde, predvsem domače in sredico zavržemo, če je sredica mehka, jo odstranim in pojem kasneje za malico :)

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.