Kremna juha iz bučk

pravšnji uvod v kosilo

Kremna juha iz bučk
    juhe in zakuhe: zelenjavne juhe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

75 dag bučk (cukinov)

4 stroki česna

1 manjši krompir

1,5 dl tekoče sladke smetane

sol, poper

šopek drobnjaka

olivno olje

Postopek

Bučke olupimo, le del ene bučke, dolg kakih pet cm, pustimo neolupljen in shranimo. Nerežemo jih na kocke.

V primerni posodi segrejemo olivno olje in dodamo zrezane bučke. Malo jih popražimo in dodamo malo vode ter na zmernem ognju, v pokriti posodi, dušimo. Vmes očistimo česen in ga drobno sesekljamo ter dodamo bučkam.

Krompir olupimo in ga naribamo ter dodamo bučkam.

Med dušenjem bučke večkrat premešamo, po potrebi dolivamo vodo (lahko tudi kakšno jušno osnovo), vmes dodamo sol in poper.

Ne dolivamo preveč tekočine, da ne bo juha preredka; bučke med dušenjem naj ne bodo niti pokrite s tekočino, le toliko je dodajamo, da sega približno do polovice bučk.

Ko bučke začno razpadati, vse skupaj obdelamo s paličnim mešalnikom, da nastane gosta zmes (bučke lahko tudi zmeljemo v multipraktiku ali spasiramo). Posodo z gosto juho damo nazaj na ogenj, zmeren naj bo, in dodamo po želji še sol in poper ter malo sladke smetane.

Kos bučke, ki smo ga prihranili, neolupljenega drobno naribamo. Drobnjak sesekljamo. Oboje damo v posodice in si vsak doda k juhi po želji. Zraven lahko postrežemo opečene kocke kruha ali zlate kroglice.


Opombe

Lahko pa juho okrasimo še preden jo postrežemo. Ko jo nalijemo v krožnik, dodamo malo naribanih svežih bučk, malo drobnjaka (ali peteršilja, kar pač imamo) in nekaj kapljic sladke smetane, ki jih z zobotrebcem razvlečemo v kakšen vzorček.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

sonci  

kuha že od: 27.9.2005

Št. objav: 442

Objavljeno 28.9.2011 ob 11:12

mamamia, recept se super bere, lepo je pogledat fotografije (krasna dekoracija), da je juha dobra pa tudi ne dvomim (nisem še preizkusila, bom pa kmalu, imam še cukine na vrtu), tako kot velika večina jedi po tvojih receptih. Hvala!

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 28.9.2011 ob 15:00

Recept je super. Ko sem ga zjutraj zagledala, sem se spomnila, da imam na vrtu še dve bučki in takoj sem ga morala preizkusit. Mamamia, zelllo zelllooo dobro :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.