Izvrstna piščančja juha

okusna juha iz piščanca

Izvrstna piščančja juha
    juhe in zakuhe: mesne juhe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 3 - 4 osebe, za 5 kosil

1 – 2 čebula/i

3 – 5 stroki/ov česna

grodnica z rebri iz piščančjih prsi s kostjo

3 koreni

2 jedilni žlici začinke

ščepec mletega popra

1/2 jedilne žlice suhih drobljenih listov peteršilja

1/2 jedilne žlice suhih drobljenih listov zelene

7,5 – 8 l vode

Postopek

Kuhinjsko posodo postavimo na kuhalno ploščo in vanjo položimo grodnico z rebri iz piščančjih prs s kostjo, na polovico prerezani čebuli in česnove stroke. Nič olja! Ker želim, da ima juha posebno in bogato aromo, segrejem kuhalno ploščo na najvišjo temperaturo, čebuli in česen najprej malce popražimo. Ko se čebuli in česnovi stroki obarvajo zlato - rumeno, dodamo še meso, korenje in začimbe ter zalijemo z vodo. Pustimo na enaki temperaturi kuhati do vrelišča. Nato zmanjšamo kuhalno ploščo na najmanjšo možno jakost in počakamo, da se vrelišče umiri. Pokrijemo kuhinjsko posodo s pokrovko in pustimo juho kuhati še uro in pol.

Ko je juha gotova in ohlajena, jo s cedilom precedimo. Nekaj juhe gre v drugo posodo in bo za kosilo, preostali del juhe pa gre v posodice za zamrzovanje. Zelenjave nikoli ne mečemo stran, temveč jo pretlačimo in vrnemo nazaj v juho. Skuhano piščančje meso odstranimo z grodnice in z rebr, ga razdrobimo in ravno tako vrnemo nazaj v juho. Pretlačena zelenjava in tisto malo mesa pusti juhi poseben pečat.

Preden juho postrežemo, v juhi zakuhamo še kupljene jušne rezance, krožnik z juho pa potresemo s sesekljanim drobnjakom.

Naj vam tekne!


Opombe

Ne potrebujemo kure za dobro juho. Ko pripravljam jed iz piščančjih prs, vedno vzamem v trgovini piščančja prsa s kostjo. Meso uporabim pri kuhi željene jedi, grodnico z rebri pa shranim v hladilnik in kasneje uporabim za juho. Vedno je odlična.

Vedno kuham enostavno in varčno. Zato sem izbrala veliko 8,8 l kuhinjsko posodo. Juho, ki jo bom pripravila iz naštetih sestavin, bo zadoščala za 5 kosil in to za 3 do 4 osebe. Nekaj juhe postrežem takoj, ko je skuhana. Preostali del pa razdelim v 4 posodice in zamrznem v zamrzovalni omari. Danes si bom za juho vzela sicer nekoliko več časa, vendar bom kasneje prihranila na času, saj bo juha že pripravljena, le pogreti jo bo treba.

Več si lahko preberete na:

http://apriliscooking.blog.siol.net/2014/08/30/stara-kura-dobra-j

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 4.9.2014 ob 14:49

Pripombe mi nikakor ne morejo odvzeti veselja, kje pa :) Vsaka pripomba ali mnenje dobrodošlo!Jaz sem šele postala član vaše druščine, vi ste že veterani in imate veliko več izkušenj. Kuhanje je moja strast in težila vam bom ;))) z objavo receptov dokler vam kakšen ne bo na dušo pisan :)))

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 4.9.2014 ob 15:10

Najhuje pri tej zadevi (in podobnih) je babkin komentar. Veliko bolj zaskrbljujoč kot makaroni s tuno :)

@April; vsaka čast za sprejemanje kritik. S takim odnosom bomo tudi mi nergači kaj kmalu deležni dobre jedi s tvoje strani.

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 4.9.2014 ob 15:20

Tooo, malo dobre volje, hvala zzak :))

babka1951  

kuha že od: 22.8.2012

Št. objav: 6950

Objavljeno 4.9.2014 ob 15:39

@April, kar tako korajžno naprej, bravo !!! Meni so všeč že teli, tvoji prvi.

@ zzak1977, kako hitro ploščo obrneš, jaz sem za te stvari bolj glupa, me prav nič ne moti, če gramofon skoz ene in iste stvari ponavlja, če bi pa rad še kaj dorekel, mi piši na ZS. Čeprav te zasebnosti ne maram, ampak je tu najbolj sprejemljiva, morda nama tudi makaroni s tuno potem ne bodo tako zaskrbljujoči... Želim ti lep dan, pa čim manj brisanih komentarjev... saj se razumeva?

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 4.9.2014 ob 15:40

Glede na to, da juho zmrzuješ...zakaj ne skuhaš močno koncentrirane, jo zmrzneš in potem redčiš? A ni Škoda prostora v zmrzovalniku za ledeno vodo?

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 4.9.2014 ob 15:48

April, dobro nam došla... in drži se....

Saj niso tako hudi, kot hočejo izgledat, nič bat ;)) Srečno in korajžno punca ;))

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4732

Objavljeno 4.9.2014 ob 15:51

Evo, končno ena normalno razmišljujoča kuharca, bravo April za tisti zapis o branju iskrenega mnenja! Večini takoj nos dol pade in začnejo cepetat, da jih nihče ne razume in jokajo, da ni čudno, da kar vsi od tu pobegnejo (pa so kljub večletnem bežanju še vedno na kulinariki). Še veliko veselja s kuharijo ti želim in res dobrodošla na kulinariko.

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 4.9.2014 ob 15:55

Vaš že imam vse rada pa čeprav ste takšni in drugačni. Predvsem mi je všeč, da ste aktivni in vztrajni in ne skoparite z nasveti. Saj to je namen tega druženja tukaj, a ne? Pokažejo se tisti, ki so že profi in naučijo še tiste, ki to želijo postati ;)

babka1951  

kuha že od: 22.8.2012

Št. objav: 6950

Objavljeno 4.9.2014 ob 16:52

Zelo vesel

Moje osebno mnenje je, da smo pri tem receptu ( ne edinem danes ) spet pregloboko zašli...

Pred dnevi se je to dogajalo pri... ne vem kako že... mislim da so bile: Pečene račje prsi...

kakorkoli smo se že preseravali, vsi komentarji so bili brisani, danes pa še kar lahko pišemo...

no ja, močno upam, da dolgo več ne bomo...

oprosti Vrtejbenka, ker sem tu ravno tega izpostavila, veliko jih je, za katere sem prepričana, da jih bom nekoč naredila...če mi uspe, bom tudi sliko naložila..

daga  

kuha že od: 18.5.2007

Št. objav: 1410

Objavljeno 4.9.2014 ob 22:44

No, tako juho občasno skuha moj sin, kadar zakoljemo doma vzrejene piščance. V skrinjo pospravimo piščančje prsi, stegna in zgornji del perutnic, ostalo pa v velik lonec z jušno zelenjavo, korenčkom, čebulo, paradižnikom in manjšim čilijem ter soljo, veselo na kuhanje. Juho pusti stati čez noč, da se ohladi in lahko poberemo morebitno maščobo, potem pa v posodice in v zamrzovalno skrinjo.

Jaz to juho najraje samo pogrejem in popijem, porcijo imam ponavadi za trikrat.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.