Izvrstna piščančja juha

okusna juha iz piščanca

Izvrstna piščančja juha
    juhe in zakuhe: mesne juhe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 3 - 4 osebe, za 5 kosil

1 – 2 čebula/i

3 – 5 stroki/ov česna

grodnica z rebri iz piščančjih prsi s kostjo

3 koreni

2 jedilni žlici začinke

ščepec mletega popra

1/2 jedilne žlice suhih drobljenih listov peteršilja

1/2 jedilne žlice suhih drobljenih listov zelene

7,5 – 8 l vode

Postopek

Kuhinjsko posodo postavimo na kuhalno ploščo in vanjo položimo grodnico z rebri iz piščančjih prs s kostjo, na polovico prerezani čebuli in česnove stroke. Nič olja! Ker želim, da ima juha posebno in bogato aromo, segrejem kuhalno ploščo na najvišjo temperaturo, čebuli in česen najprej malce popražimo. Ko se čebuli in česnovi stroki obarvajo zlato - rumeno, dodamo še meso, korenje in začimbe ter zalijemo z vodo. Pustimo na enaki temperaturi kuhati do vrelišča. Nato zmanjšamo kuhalno ploščo na najmanjšo možno jakost in počakamo, da se vrelišče umiri. Pokrijemo kuhinjsko posodo s pokrovko in pustimo juho kuhati še uro in pol.

Ko je juha gotova in ohlajena, jo s cedilom precedimo. Nekaj juhe gre v drugo posodo in bo za kosilo, preostali del juhe pa gre v posodice za zamrzovanje. Zelenjave nikoli ne mečemo stran, temveč jo pretlačimo in vrnemo nazaj v juho. Skuhano piščančje meso odstranimo z grodnice in z rebr, ga razdrobimo in ravno tako vrnemo nazaj v juho. Pretlačena zelenjava in tisto malo mesa pusti juhi poseben pečat.

Preden juho postrežemo, v juhi zakuhamo še kupljene jušne rezance, krožnik z juho pa potresemo s sesekljanim drobnjakom.

Naj vam tekne!


Opombe

Ne potrebujemo kure za dobro juho. Ko pripravljam jed iz piščančjih prs, vedno vzamem v trgovini piščančja prsa s kostjo. Meso uporabim pri kuhi željene jedi, grodnico z rebri pa shranim v hladilnik in kasneje uporabim za juho. Vedno je odlična.

Vedno kuham enostavno in varčno. Zato sem izbrala veliko 8,8 l kuhinjsko posodo. Juho, ki jo bom pripravila iz naštetih sestavin, bo zadoščala za 5 kosil in to za 3 do 4 osebe. Nekaj juhe postrežem takoj, ko je skuhana. Preostali del pa razdelim v 4 posodice in zamrznem v zamrzovalni omari. Danes si bom za juho vzela sicer nekoliko več časa, vendar bom kasneje prihranila na času, saj bo juha že pripravljena, le pogreti jo bo treba.

Več si lahko preberete na:

http://apriliscooking.blog.siol.net/2014/08/30/stara-kura-dobra-j

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 4.9.2014 ob 12:41

Zelo vesel

April, a lahko tudi domače rezance? Upam, da veš, da se moram malo pohecati!

proxima  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 2514

Objavljeno 4.9.2014 ob 13:01

Počakaj, da napiše recept (1 prepeličje jajce, 12 g moke, za 15 porcij)...

lp, proxima

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 4.9.2014 ob 13:27

Ojej, Ejpril, spominjaš me na prijateljico, ki je vedno tarnala, da ne zna skuhati dobre goveje juhe iz 20 dkg govedine in 4 litrov vode. Ko jo je jedla pri meni je kar vzdihovala kako je dobra, jasno, sam jo kuham iz kile mesa in dveh treh kosti na štiri litre vode.

Želim ti povedati, da iz okostja enih piščančjih prs pa kar os litrov vode dobiš eno obledno na pol slano - vodo. In če je to zate odlična juha pom je s tvojimi barbončicami nekaj hudo narobe.

Pa še to: a res moraš noter dati še začinko, umetno packarijo , a ni juha že dovolj močna brez nje ?

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 4.9.2014 ob 13:59

Druščina zdravo, ravno od zobarja in mi ni ravno za hece in zbadljive pripombe :(. Vsak ima po svoje prav. Predlagam, da poskusite skuhati juhico in jo okusiti in boste videli v čem je smisel te objave ;)

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 4.9.2014 ob 14:04

Lej, jaz je zagotovo ne bom skuhal, ker je škoda trošit plin za tako brezupno dejanje :) 0Pozdravi zobke pa skuhi kej bolj mamljivega :)

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 4.9.2014 ob 14:10

Tudi to bo :) Kaj pa pravite na špagete v snežno beli omaki iz piščančjih prs ;)?

babka1951  

kuha že od: 22.8.2012

Št. objav: 6950

Objavljeno 4.9.2014 ob 14:25

Zelo vesel

Jaz mislim, da boš tudi tu, veliko prej dobila nož v hrbet, kot pohvalo . Pa vseeno, ne daj se zlomiti.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 4.9.2014 ob 14:25

Če hočeš moj iskren odgovor, meni se snežno bele omake upirajo, ne vem sicer zakaj, ampak imam rad vsaj kak barvni nadih , ampak to je res zgolj moje osebno mnenje in daleč od tega , je res pravilno. Pa tudi sicer ne preferiram jei iz paste najbolj razen jastoga s širokimi nudeljni, ja to pa je top in je rdeče barve :)

proxima  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 2514

Objavljeno 4.9.2014 ob 14:42

Nepozabno. Še štiri, pet takih inovativnih receptov, pa te bodo povabili na 24kitchen.

Brez heca: ko včasih med oglasi na SciFi prešaltam na 24kitchen in gledam, kako se nekateri od self-proclaimed chefov navdušujejo nad najrazličnejšimi banalnimi odkritji, od olivnega olja do češnjevih paradižnikov (pri "Lovely!" vzklikih Jamieja Oliverja pa itak dobivam ošpice), se spomnim na Zzakove lamentacije o receptih za špagete s tuno in si mislim, da tam tudi niso več daleč.

Sarkazem off, resna kritika: 800 g kisle smetane na 350 g špagetov se mi zdi čisti obup, raje vloži denar za tri četrtine kisle smetane v kilco ali dve piščančjih hrbtov ali govejih kosti, s katerimi boš močno izboljšala zgornjo juho (pa še prostora za vodo v 8-litrskem piskru bo manj). Nobenih špagetov se ne kuha več kot 5-7 minut, še bucatini (ki so nekaj med špageti in makaroni) so kuhani v devetih (ne smeš pozabiti, da se testenine mehčajo naprej tudi po koncu kuhanja). Namesto treh vrst suhih začimb poskusi samo z eno, pa tisto svežo.

Toliko za začetek. Malo razmisli, naj ti te pripombe ne odvzamejo veselja, pa še se kaj oglasi.

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 4.9.2014 ob 14:43

Zahtevna publika ni kaj... Kljub vsemu raje preberem iskreno mnenje, kot pa sladke pohvale. Upam, da vas v prihodnje presenetim :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.