Čista ribja juha iz ostankov

iz ribjih glav, kosti in ribic, ki so premajhne za uglednejše jedi, lahko pripravimo odlično ribjo juho. Še boljša bo, če ujamemo rakovico ali dve in z obrežnih skal odluščimo nekaj prilepkov.

oficir  
    juhe in zakuhe: ostale juhe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kg ribjih »ostankov« (glave, kosti, rakovice, prilepki,...)

5 dag masla

3 koreni

3 rumene čebule

15 dag korena zelene

15 dag šampinjonov (za juho lahko uporabimo stebla)

2,5 l vode

0,5 l suhega belega vina

1 žlička poprovih zrn

6 vejic peteršilja

2 lovorova lista

1 žlica suhega timijana

sol po okusu

Postopek

Vso zelenjavo drobno sesekljamo. V globokem loncu raztopimo maslo, dodamo čebulo, korenje, zeleno in gobe, pokrijemo in na blagem ognju dušimo 25 - 30 minut, da se zelenjava povsem zmehča in rahlo potemni.

Dušeno zelenjavo zalijemo z vinom, dodamo ribje »ostanke« ter vse začimbe, osolimo in zalijemo z vodo. Posodo pokrijemo in na blagem ognju kuhamo 30 minut. Potem juho odstranimo z ognja in počakamo, da se nekoliko ohladi.

Juho precedimo skozi muslin in poskusimo: če se nam zdi okus premalo intenziven, jo še za 10 - 15 minut odkrito zavremo, da se zgosti.


Opombe

V čisto ribjo juho lahko zakuhamo testenine ali riž. Splača se jo pripraviti v večjih količinah, saj jo lahko več dni hranimo v hladilniku ali zamrznemo. Posebno primerna je za kuhanje zahtevnejših ribjih omak.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 11.5.2011 ob 19:35

Recept je odličen, zelo podobno čisto juho pripravljam tudi sama, samo gob še nisem dodajala, pa bom naslednjič poskusila še z njimi.

Če so med glavami tudi tiste od grdobine in med ribami kakšne z dosti hrustanca (obnese se tudi čisto navaden golob) in čimveč ribje kože, ki vam je ostala po filetiranju, se bo ohlajena juha zgostila v zelo okusno žolco.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.